Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Simptomele ovulației: Temperatura bazală a corpului și mucusul cervical

Simptomele ovulației: Temperatura bazală a corpului și mucusul cervical

Daca incerci sa ramai insarcinata, este de ajutor sa stii exact cand ovulezi pentru a-ti face planuri. Multe femei folosesc cu succes kitul de depistare a ovultatiei, in timp ce altele prefera sa monitorizeze ciclul ovulatiei prin crearea unui grafic cu temperatura bazala si monitorizarea mucusului cervical.

Ce este temperatura bazala?

Temperatura bazala este cea mai mica temperatura a corpului intr-o perioada de 24 de ore. Pentru un rezultat exact, trebuie sa iti iei temperatura imediat ce te trezesti dimineata, inainte de a te ridica din pat. Si va fi nevoie sa folosesti un termometru bazal, care este suficient de sensibil pentru a masura cele mai mici schimbari ale temperaturii corpului. Incearca sa respecti o ora de trezire si citire a temperaturii, in fiecare dimineata.

Termometrele bazale sunt disponibile in farmacii si sunt insotite de un grafic pentru a inregistra temperatura zilnic. Vei avea nevoie de un grafic mentru fiecare  luna de monitorizare.

Inainte de ovulatie, probabil ca temperatura bazala va varia intre 36.2 si 36.5 grade Celsius. Insa, cu doua sau trei zile inainte de ovulatie, schimbarile hormonale determina o crestere cu jumatate sau chiar un grad, care va dura cel putin pana la urmatoarea perioada. Este posibil sa observi ca temperatura va creste si in alte zile, din cand in cand, insa daca nu ramane ridicata, probabil ca nu ovulezi inca. Dupa ce ramai insarcinata, temperatura va ramane ridicata pe toata perioada sarcinii.

Bineinteles ca, de vreme ce graficul temperaturii iti va spune ca deja ovulezi, inregistrarile din prima luna nu te vor ajuta prea mult. Insa, facand aceste inregistrari pentru cateva luni, vei putea sa observi un sablon al ciclului tau, care iti va permite sa identifici perioada ovulatiei in urmatoarea luna – si cele mai bune zile in care iti poti face planuri pentru a ramane insarcinata.

Este de retinut faptul ca daca esti bolnava sau daca nu iti iei temperatura imediat dupa ce te-ai trezit, graficul poate fi inexact.

Ce este mucusul cervical?

Înregistrează-te ca membru că să citești tot articolul sau intră în cont.

Relaxează-te și bucură-te de aceasta etapă frumoasă!

Află mai multe

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema