Back Nașterea prin cezariană

Sănătatea mamei după nașterea prin cezariană

Înainte de toate, felicitări, proaspătă mămică! Știm că urmează o perioadă pe cât de frumoasă, pe atât de grea. Ceea ce înseamnă că, dacă ai ajuns aici, cauți câteva sfaturi despre cum poți avea grijă de tine în cel mai eficient mod după nașterea prin cezariană. Informațiile de mai jos ar trebui să îți fie de ajutor.

Sănătatea fizică a mamei după nașterea prin cezariană

Primii tăi pași după operație : în perioada în care ești internată, medicii și asistentele te vor încuraja să te ridici și să încerci să faci câțiva pași la câteva ore de la operație. Acest lucru te va ajuta să te refaci fizic mai rapid. Cu cât folosești mușchii afectați de operație mai repede, cu atât mai bine. Atenție însă, nu te angaja în activități intense, nu încerca să ridici altceva în afara nou-născutului. Trebuie doar să îți reobișnuiești corpul cu mersul ușor, normal, de zi cu zi. Încearcă să ceri ajutorul unei asistente dacă vrei să faci aceste mici plimbări, este posibil să amețești sau să obosești destul de repede. La fel și acasă. Încearcă să faci mișcare zilnică (să te plimbi), să nu ridici greutăți și să ceri ajutorul atunci când ai nevoie. Dacă incizia ți-a fost închisă cu capse chirugicale, acestea, cel mai probabil, vor fi scoase înainte de plecarea din spital și ți se vor oferi instrucțiuni despre cum să îngrijești inciza, acasă. Dacă ai fire chirurgicale resorbabile, acestea se vor resorbi după câteva zile de la operație, când ești deja acasă. 
Procesul de „involuție” a uterului reprezintă revenirea uterului la dimensiunea de dinainte de sarcină1 .  Medicul obstetrician îți va efectua toate controalele necesare pentru a se asigura că procesul de recuperare este conform – atât în perioada în care ești internată, cât și în prima săptămână după externare și apoi la 6-8 săptămâni.
•    Lohiile (Lochia) , reprezintă sângerările vaginale postpartum, care pot dura până la 6 săptămâni. Nu te îngrijora, este un fenomen perfect normal după naștere. Îți recomandăm ca în bagajul de maternitate să ai absorbante speciale de lăuzie - alege o variantă care să aibă proprietăți hipoalergenice și care să fie cât mai prietenoase cu pielea (se găsesc atât în farmacii, cât și online). În cele mai multe cazuri, sângerarea se oprește în 3-4 săptămâni, dar eliminarea unor secreții vaginale mai abundente poate continua până la 6 săptămâni. Nu fi niciodată rușinată să pui întrebări, mai ales dacă devii mămică pentru prima dată! Întreabă-ți medicul tot ce ceea ce vrei să știi, colaborează cu acesta și nu te teme să ceri o a doua opinie dacă simți că ceea ce ai aflat nu îți este suficient sau nu se potrivește în cazul tău.
•    Incizia - zona inciziei va fi dureroasă timp de câteva zile, dar există multe metode pentru ameliorare. Medicamentele pe care ți le va recomanda medicul pentru durere – ibuprofen, acetaminofen etc. sunt, în general, sigure pentru alăptare. Dacă, totuși, nu vrei să apelezi la tratament medicamentos, discută cu medicul tău despre alte metode care te pot ajuta – creme cicatrizante, comprese, exerciții de respirație – este important să faci ce simți că se potrivește cel mai bine, în mod responsabil, atât pentru tine, cât și pentru nou-căscutul tău. Atenție la riscul de infecție! Asigură-te că, odată ajunsă acasă, îți inspectezi zilnic incizia, ca să verifici orice semnal care ar putea indica o infecție – roșeață, edem sau secreții. Dacă se întâmplă să observi unul din aceste simptome, ia legătura cu medicul tău pentru a stabili ce este de făcut. Nu uita că pentru un sugar sănătos și fericit, mama trebuie să își pună sănătatea pe primul loc!
•    Contracțiile - este perfect normal să simți contracții în zilele ce urmează după operație. Corpul are un mecanism de a regla sângerările prin contractarea vaselor de sânge din uter. Acest lucru, alături de faptul că uterul tău revine la dimensiunea de dinainte de naștere, determină crampe, care seamănă destul de mult cu cele menstruale. Cel mai des, acestea pot apărea chiar după sesiunile de alăptare, datorită eliberării de oxitocină, un hormon care determină, între altele, contracția musculaturii uterine. 
•    Căderea părului și modificări la nivelul pielii - multe mame trec după naștere prin episoade de cădere a părului sau dezvoltă afecțiuni ale pielii, determinate de schimbările hormonale masive din corp. Acestea nu sunt, neapărat, permanente. Te încurajăm să cauți, împreună cu un specialist, soluțiile potrivite pentru tine. De asemenea, deși nu sunt cele mai plăcute din punct de vedere vizual, te încurajăm să nu te lași influențată negativ de vergeturile apărute în timpul sarcinii sau de orice altă modificare la nivel fizic sau chiar emoțional. Deși perioada postpartum poate să fie una copleșitoare, nu uita să ai grijă de tine, să apelezi la loțiuni de corp și uleiuri potrivite, dacă simți nevoia, pentru a te asigura că îți păstrezi elasticitatea pielii și că îi acorzi acesteia cele mai bune condiții pentru a se reface. 
Poți afla mai multe despre perioada și recuperarea imediat urmatoare nașterii prin cezarină aici 

Sănătatea emoțională a mamei după nașterea prin cezariană

Operația de cezariană este o intervenție chirurgicală, fie că este una programată sau realizată în regim de urgență. Indiferent de situație, nimic nu face nașterea prin cezariană un lucru mai puțin miraculos decât nașterea pe cale vaginală.
Trebuie să îți acorzi timp pentru a trece peste posibilul stres, teamă și diverse emoții care pot fi copleșitoare, punând pe primul loc sănătatea ta și a copilului tău. De cele mai multe ori, poți simți și presiune din partea celor din jur, însă starea ta de bine și echilibru e cea mai importantă. Te sfătuim să ai încredere în instinctul tău de mamă, în legătura dintre tine și nou-născut și încearcă să nu te lași afectată sau influențată de opiniile celorlalți. Alege, în funcție de starea și nevoile pe care le ai, câte persoane să ai în jurul tău în perioada imediat după naștere. Te poți bucura de prezența bunicilor sau a prietenilor apropiați, care să te ajute cu treburile casnice sau chiar cu îngrijirea celui mic. Dacă simți nevoia și ai suportul total al partenerului, puteți să stați izolați o perioadă pentru a te reface, a crea legătura între voi și sugar, a înțelege și a intra în rolul de părinți, de a vă bucura împreună de tot ceea ce înseamnă a fi proaspeți părinți. 
Odată cu prezența mai multor persoane în jur, așteaptă-te la stresul provocat de acestea prin întrebări, diverse sfaturi sau opinii diferite în legătură cu îngrijirea sugarului, de cele mai multe ori cu bună intenție. Însă, fiind într-o perioadă atât de sensibilă, este important să îți menționăm acest aspect pentru a evita tulburările emoționale. Sfatul nostru este să asculți, să preiei ceea ce instinctul îți spune că e potrivit pentru tine și copilul tău și să nu te lași afectată de unele opinii care pot fi în contradicție cu ceea ce simți.
Organizează-ți un grup de suport emoțional – fie că e format din partener, părinți, prieteni sau grupuri de proaspete mame, la fel ca tine. Este esențial ca, în timpul acestei călătorii pe care abia o începi, să știi că ai în permanență oameni la care poți apela, care empatizează cu tine și care te vor ajuta și înțelege. 

Dă-ți timp să te conectezi cu nou-născutul tău

Unele mame care au născut prin cezariană spun că le-a luat mai mult timp să se conecteze cu sugarul lor, față de cele care au născut pe cale vaginală. Unele dintre ele invocă chiar și sentimentul de vină.2  
Ei bine, află că vina nu își are locul în această ecuație! Operația de cezariană nu trebuie să îți ia din bucuria de a fi adus pe lume un copil. Societatea a evoluat, la fel și medicina, iar singurul lucru relevant este că, din fericire, există proceduri, precum cezariana, care să asigure o naștere în siguranță. Este perfect firesc să experimentezi aceste emoții, însă nu trebuie să te lași copleșită și să îți diminueze bucuria de a fi mamă. Dă-ți timp să te conectezi cu copilul tău, explorați-vă reciproc, caută să îi înțelegi și cele mai mici gesturi, creând legătura pe care tu ți-o dorești și de care el are nevoie. 

Depresia postpartum

Am mai vorbit înainte de fluctuațiile uriașe ale hormonilor din corpul unei femei înainte și după naștere. Să ne gândim simplu – în timpul celor nouă luni, corpul pompează hormoni și resurse pentru a crește un copil. După naștere, corpul tău va experimenta o scădere drastică a acestor resurse cu care s-a obișnuit timp de 9 luni. Este posibil ca acum să apară oboseala extremă, tristețea, incapacitatea de a realiza sarcini normale de zi cu zi sau sentimentul de deconectare față de tot ce este în jurul tău. Dacă simți oricare dintre aceste lucruri, poți apela la un specialist în sănătatea psihică și maternitate. Nu este nimic în neregulă cu tine, corpul tău trece prin schimbări majore și este firesc să apară dezechilibre emoționale, precum depresia postpartum. Încearcă, pe cât posibil, să nu te izolezi, să îți comunici stările apropiaților și să ceri ajutor specializat cât mai repede. 
Nu uita niciodată că atât tu, cât și nou-născutul tău, aveți nevoie de cea mai bună, îngrijită și echilibrată versiune a ta pentru binele amândurora. 

Dacă ai nevoie de suport în sarcină, alăptare sau în nutriția primilor ani ai bebelușului ne poți scrie direct pe site sau ai la dispoziție adresa de e-mail și un număr de telefon.

 

 

1https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/c-section-recovery/art-20047310
2https://news.yale.edu/2008/09/15/natural-childbirth-linked-stronger-baby-bonding-c-sections

Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților