Mai ai 1 săptămână de sarcină!
Corpul tău în săptămâna 39 de sarcină
Felicitări: dacă vine pe lume în săptămâna 39 de sarcină, bebelușul tău este considerat oficial la termen! Toate organele sunt dezvoltate și adaptate la viața extrauterină, în săptămâna 39 de sarcină, dar creierul va continua să se dezvolte cu o viteză uimitoare și după naștere, în primii 3 ani de viață.
Dacă nu ai născut deja, sarcina ta a ajuns aproape de sfârșit, dar și răbdarea ta. Te simți deja foarte inconfortabil, iar disconfortul la nivelul pelvisului sunt din ce în ce mai deranjante, pe măsură ce bebelușul își face loc spre canalul de naștere.
La 39 de săptămâni de sarcină este bine să ai bagajul pentru maternitate pregătit și să fii gata de plecare când semnele de travaliu sunt clare.
În situația în care suferi de hipertensiune, diabet sau probleme cardiace, sau dacă ești însărcinată cu gemeni, în săptămâna 39 de sarcină medicul poate recomanda acum inducerea nașterii, pentru a evita suferința fetală.
Simptome în săptămâna 39 de sarcină
Simptomele caracteristice la 39 de săptămâni – care nu sunt semne de travaliu – sunt aceleași pe care le-ai resimțit și în săptămânile trecute. Dintre ele, presiunea crescută la nivel pelvian și durerile de spate pot fi cele mai supărătoare. Mișcările bebelușului la 39 săptămâni de sarcină pot cauza dureri intense, care parcă te curentează: nu va rămâne senzația ta preferată din sarcină!
Diareea poate fi un alt simptom despre care nu vei povesti prietenelor într-o conversație, dar episoadele pot apărea pe măsură ce nașterea se apropie din cauza modificărilor hormonale, care pregătesc corpul pentru naștere și a presiunii capului pe zona terminală a intestinului gros.
Felul în care dai naştere poate avea un impact serios asupra dezvoltării sistemului imunitar al nou-născutului. Sistemul digestiv al copiilor născuți prin cezariană este colonizat cu tipuri diferite de bacterii decât cel al bebelușilor născuţi pe cale naturală. Prin trecerea bebelușului prin canalul vaginal, acesta intră în contact cu bacterii care ajung în sistemul său digestiv și care îi pot coloniza flora intestinală în mod benefic.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
De cele mai multe ori apa nu se rupe dintr-o dată, inundând încăperea unde te afli. Dăm vina tot pe Hollywood pentru această imagine. Când membranele sacului amniotic se rup (popular spus ”se rupe apa”), rareori lichidul se scurge șuvoi. Uneori este greu să deosebești lichidul amniotic de scurgerea de urină, mai ales dacă are loc într-un moment în care mergi la toaletă. În special dacă ești la prima naștere, este bine să suni medicul sau să te prezinți la maternitate dacă suspectezi că s-au rupt membranele – chiar dacă nașterea nu s-ar întâmpla să aibă loc în aceeași zi, e bine să fii sub supraveghere medicală pentru a evita complicațiile
Bebelușul tău în săptămâna 39 de sarcină
Are 48 - 53 cm, cântărește 3,2 – 3,6 kg și e (aproape) gata să vină pe lume.
Paradoxal, deși nu peste mult timp va plânge, așa cum toți nou-născuții o fac, bebelușul tău nu are încă lacrimi. Canalul lacrimal nu este maturizat și vei observa că abia după prima lună de viață vei vedea lacrimi pe obrajii bebelușului tău.
Nu mai este atât de activ față de săptămânile trecute, pentru că nu mai are spațiu în care să se miște și este ocupat cu poziționarea spre canalul de naștere, dar dacă simți vreo schimbare semnificativă în mișcările bebelușului în săptămâna 39 de sarcină, anunță imediat medicul.
Dacă vrei să afli mai multe despre fiecare săptămână de sarcină, folosește Calculatorul de Sarcină și intră în programul Sarcina ZEN.