Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cât de simplu poți obține pașaportul pentru copil

Cât de simplu poți obține pașaportul pentru copil

Pregătirile de vacanță în afara țării sunt în toi și nu vrei să uiți un amănunt esențial: pașaportul copilului! Pentru că orice minor are nevoie de un pașaport pentru a părăsi țara, vezi cum și cât se plătește pentru obținerea acestuia, cât timp este valabil, ce documente sunt necesare, de unde și în cât timp se eliberează.


Ok, vrei pașaport pentru copil. Ce trebuie să faci?

Există 2 modalități prin care se poate depune cererea de eliberare a pașaportului:

  1. 1. Programare online prealabilă. Accesezi www.epasapoarte.ro, faci o programare pentru depunerea documentelor și când depui efectiv documentele găsești cererea completată.
  2. 2. Direct la sediile Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor. Vezi programul de funcționare al fiecăruia selectând județul pe harta de aici.
 

Care sunt documentele necesare pentru obținerea unui pașaport?

  • certificat de naştere al minorului, in original;
  • document(e) de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal / persoană împuternicită, aflate în termen de valabilitate, în original;
  • dovada achitării taxelor şi a tarifului suplimentar pentru emiterea paşaportului, completate pe numele minorului, în original;
  • dacă cererea pentru eliberarea paşaportului simplu temporar este formulată de un singur părinte/reprezentant legal/persoană împuternicită, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de alte documente;
  • paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există;
  • ține cont că prezența minorului este obligatorie la depunerea documentelor și că minorului i se preiau impresiunile digitale dacă are mai mult de 12 ani şi imaginea facialã. Dacă minorul nu este prezent la depunerea cererii, atașează şi 2 fotografii color de 3,5x4,5 cm. Pentru cei care pleacă la studii sau concursuri se atașează și documentele emise de instituţia străină organizatoare.
 

Unde poți solicita eliberarea pașaportului pentru copil?

În București există în prezent două locații în care poți solicita pașapoarte simple electronice sau temporare pentru copii sau adulți, fie că ai domiciliul în România, fie că îl ai în străinătate.

1. Sediul din Mall Plaza România, B-dul Timișoara Nr. 26, Sector 6 - 14 ghişee de primiri cereri şi 3 ghişee de eliberări paşapoarte.

ZiPrimiri documente  Eliberări paşapoarte  Audienţe
Luni, Marți, Joi   8:30 - 16:30 8:30 - 16:30 10:00 - 12:00
Miercuri 8:30 - 18:30 8:30 - 18:30 10:00 - 12:00
Vineri 8:30 - 16:30 8:30 - 16:30 -

 


2. Sediul din Park Lake Shopping Center, Str. Liviu Rebreanu Nr. 4, Sector 3, ETAJ 1 - 20 de ghişee de primiri cereri şi 3 ghişee de eliberări paşapoarte.

ZiPrimiri documente  Eliberări paşapoarte 
Luni-Marți, Joi-Vineri   8:30 - 16:30 8:30 - 16:30
Miercuri 8:30 - 18:30 8:30 - 18:30

 

În alte orașe din România programul poate fi consultat pe site-urile Prefecturilor judeţene, sau al misiunilor diplomatice pentru solicitări din afara ţării. Vezi programul de funcționare al fiecărui sediu din țară selectând județul pe harta de aici.

Am lămurit unde poți solicita pașaportul, hai să vedem și cât ne costă.

Cum poți obține pașaportul simplu electronic valabil 3 ani?

Minorii sub 12 ani pot obține un paşaport simplu electronic valabilitate de 3 ani plătind o taxă de 234 de lei, iar cei de peste 12 ani plătesc 258 lei.

Paşapoartele simple electronice se eliberează oficial în 30 de zile lucrătoare pentru cererile depuse în ţară și 90 de zile lucrătoare pentru cererile depuse în străinătate. Autoritățile afirmă că în prezent s-a reuşit reducerea termenului de eliberare la 10 zile pentru cererile depuse în ţară!

Cum poți obține pașaportul simplu electronic valabil 1 an?

Paşaportul simplu temporar pentru copii (minori sub 12 ani) are valabilitate de 1 an și presupune plata unei taxe de pașaport de 96 de lei.

Pașaportul temporar se obține rapid, în termen maxim de 3 zile lucrătoare. Autoritățile afirmă chiar că în prezent, pentru cererile depuse în ţară, termenul de eliberare este de 2 ore.

Nu uita să plătești taxa de pașaport!

Plata taxei de pașaport se poate face on-line, în sistem internet banking, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului (vezi listă conturi). La depunerea documentelor va trebui să ai și dovada plăţii. Mai poți face plata la orice bancă, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului, în numerar la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului sau la casieriile Instituţiilor Prefectului și prin mandat poștal (la orice Oficiu Poştal).

Sursa: pasapoarte.mai.gov.ro

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema