Back Probleme în alăptare

Bebelușul adoarme la sân – îl trezesc sau nu?

Adoarme la sân când îl alăptezi? Asta nu ar fi o problemă, dacă s-ar întâmpla abia la finalul mesei, când bebelușul tău a reușit să sugă și laptele cel mai consistent și hrănitor, nu doar pe cel bogat în apă și lactoză, de la începutul mesei, menit să-i astâmpere setea. Gianina Romanescu, Educator Perinatal SAMAS, îți explică de ce bebelușul adoarme la sân și care sunt trucurile care te ajută să rezolvi această situație.

Bebelușii sunt programați biologic să adoarmă la masă. Colecistokinina (CCK) din laptele matern, care se eliberează încă din primele momente când bebelușul este pus la sân, este un hormon care stimulează secreția de enzime pancreatice și bilă necesare digestiei și care induce și o senzație de sațietate, confort, somnolență. Pe de altă parte, pe timpul serii, laptele matern este mai bogat în serotonină, un precursor al melatoninei, care favorizează, la rândul lui, un somn odihnitor. Cu cât bebelușii sunt mai mici, cu atât nivelurile de colecistokinină din laptele matern pot fi mai ridicate, ceea ce face dificilă menținerea sugarului în stare de alertă, pentru a te asigura că se hrănește suficient.

În afară de prezența hormonilor , în timpul hrănirii bebelușul poate avea o falsă senzație de sațietate pentru că înghite aer sau în burtică există aer de la sesiunea de plâns dinainte.

Ce te ajută în această situație?

Aplică des tehnica piele pe piele

Contactul piele pe piele, recomandat de specialiști încă din prima oră a venirii bebelușului pe lună, stimulează instalarea lactației și instinctul natural de hrănire al bebelușului tău și senzorii de la nivelul pielii lui, menținându-l în alertă.

Specialiștii recomandă sesiuni de 60 minute neîntrerupt , de mai multe ori pe zi , în primele 3 luni , să petreci piele pe piele cu bebelușul tău.

Alternează pozițiile la un sân


Când îl desprinzi de la sân și îl muți în altă pozitie, îi oferi un alt sector care are un flux mărit și astfel bebelușul tău este stimulat, iar senzația de somnolență este alungată pentru un timp. În plus, alternarea pozițiilor te ajută să previi angorjarea sânilor, întrucât sânii tăi produc lapte în mod independent și trebuie goliți, pe rând, la fiecare masă.
Gianina Romanescu

Gianina Romanescu

Educator Perinatal SAMAS


Ei bine, da și stimularea bebelușului ajută : atinge-i bărbia sau năsucul, gâdilă-l sau freacă-l ușor în talpă , ridică-l în poziție verticală, pentru eructat.

Comprimă ușor sânii

Primele mișcări de supt, mai rapide, au rolul de a stimula ejecția laptelui. Urmează masa propriu-zisă, în timpul căreia bebelușul suge activ și înghite laptele. Când fluxul laptelui scade, bebelușul poate încetini suptul sau se poate opri de tot. Comprimând ușor sânul între degete, poți stimula fluxul de lapte, trezind din nou interesul bebelușului tău să continue să se hrănească. Această metodă, promovată de pediatrul canadian Jack Newman, celebru specialist în alăptare și consultant al UNICEF în inițiativa Spital Prieten al Copilului, funcționează.

Alte motive pentru care adoarme la sân

Bebelușii care au icter, prematurii și bebelușii cu afecțiuni cardiace adorm mai repede și mai des la sân. Pentru ei, efortul de a se hrăni poate fi obositor în primele săptămâni de viață de aceea putem folosi un sistem suplimentar de nutritie (SNS – LACTATION AID JACK NEWMAN) astfel încât să ia rapid în greutate folosind laptele matern muls ca supliment.

Nu te descuraja! Consultă-te cu un specialist în alăptare, care îți poate indica pozițiile cele mai bune, pentru ca bebeșul tău să se atașeze mai ușor la sân și să sugă mai bine, și perseverează! Pe măsură ce va suge din ce în ce mai mult laptele matern, plini de nutrienți care să-i susțină creșterea sănătoasă, bebelușul tău va prinde puteri și va fi mai activ la masă.


Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților