Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Coronavirus (COVID – 19) – Cum îi asiguri igiena bebelușului tău?

Coronavirus (COVID – 19) – Cum îi asiguri igiena bebelușului tău?

Bebelușii explorează lumea prin simțuri: atingere, gust, miros - toate aceste canale de informații - care îi ajută să cunoască mediul înconjurător. De aceea, igiena este deosebit de importantă - acum, mai mult ca niciodată. Îți oferim câteva reguli de igienă ușor de urmat pentru a susține sănătatea celui mic.

 

Regulile de igienă încep cu părinții

 

Bebelușii, în special nou născuții, interacționează în principal cu părinții lor, în timpul alăptării, când sunt alintați sau la schimbarea scutecelor. De aceea, părinții trebuie să fie extrem de vigilenți atunci când vine vorba de igienă, pentru propria sănătate și cea a copilului lor.

• Spală-te pe mâini temeinic și frecvent, menține unghiile tăiate scurt. Pentru a asigura igiena generală, trebuie să-ți faci duș în fiecare zi.
• Mamele care alăptează trebuie să-și păstreze rutina zilnică și să facă dușuri în fiecare zi. În plus, să acorde atenție deosebită sânilor, monitorizând starea acestora. Înainte de fiecare alăptare, este important să ștergi sânii și să schimbi/speli frecvent dischetele absorbante pentru sâni (dacă este cazul să folosești). După alăptare, sânii pot fi curățați cu lapte matern.
• Este important ca hainele părinților să fie întotdeauna curate. Este recomandată schimbarea hainelor „de afară” cu haine „de interior” imediat ce ajungi acasă.

 

Igiena bebelușului

 

Nimic nu miroase mai bine ca un bebeluș! Cu toate acestea, o baie zilnică este nu doar esențială pentru igiena generală a bebelușului, ci este un moment important pentru crearea legăturilor familiale, contactul vital cu pielea mamei și joacă. Înainte de culcare, o baie liniștitoare este o modalitate sigură de a-l pregăti pentru somn.

În timpul băii, este recomandat să folosești șampon și săpun special pentru bebeluși, care sunt mai blânde pentru pielea lui sensibilă și care sunt fără alcool, parabeni și SLS.

Nou născuților nu li se poate face baie prin imersie completă deoarece umezirea bontului ombilical poate duce la infecții. Până la căderea bontului ombilical, bebelușul poate fi șters cu un material textil curat înmuiat în apă caldă.

Reține: Mediul înconjurător al bebelușului nu trebuie să fie steril. Contactul cu microbii și bacteriile este important pentru dezvoltarea sistemului imunitar care trebuie să-și creeze propriul mecanism de răspuns pentru combaterea acestora. De asemenea, un sistem imunitar puternic poate lupta cu bolile și reduce probabilitatea dezvoltării alergiilor.

Stând în casă, nu trebuie să te îngrijorezi dacă bebelușul intră în contact cu animalele de companie sau dacă își bagă mâinile în ghivecele cu flori. Descoperirile zilnice ca acestea dau un imbold sistemului imunitar al bebelușului și îl ajută să exploreze și să învețe mai multe despre lume.

Bebelușii descoperă lumea înconjurătoare prin simțul tactil și au tendința de a-și atinge fața în mod constant. De asemenea, își sug degetele, în special în perioada apariției dinților, pentru a se calma. Din acest motiv, acordă atenție sporită igienei mâinilor și îngrijirii unghiilor bebelușului.

Bebelușii transpiră mult și, după cum ai observat, pot regurgita sau vomita cantități mici de lapte în timpul sau după alăptare până la vârsta de 6 luni! Mâinile lor sunt constant pe podea sau în gură. Când încep să meargă de-a bușilea, hainele lor devin și mai murdare, astfel că spălarea frecventă a acestora este esențială. Hainele lor pot fi schimbate de 2-3 ori pe zi. Având în vedere potențialele scurgeri sau alte accidente, este bine să ai pregătite la îndemână haine de schimb.

Pentru a asigura o igienă optimă și a evita iritația cauzată de scutec sau alte iritații cutanate, scutecele trebuie schimbate frecvent.

 

Cum asiguri un mediu igienic pentru bebeluș?

 

Păstrarea curățeniei în casă este esențială pentru igiena bebelușului și a voastră. Acordă atenție specială următoarelor zone pentru un mediu sănătos.

Ventilația corespunzătoare este foarte importantă. Aerisește zilnic camera bebelușului, ca și toate camerele și spațiile din casă.

Podelele curate sunt esențiale, mai ales când bebelușul începe să meargă de-a bușilea. Folosește întotdeauna produse nontoxice, fără chimicale pentru a curăța podelele, covoarele și alte suprafețe deoarece mâinile bebelușului vor ajunge invariabil în gură.

Este necesară o igienă absolută pentru colacul de toaletă, podeaua din baie și cadă, inclusiv cădița bebelușului. Micuții care merg de-a bușilea intră în contact cu toate suprafețele de mai sus și mânuțele lor pot transfera ușor bacteriile în gură.

Aruncă întotdeauna lavetele folosite imediat după curățenie. Este extrem de important ca lavetele pentru curățenie să fie separate în funcție de zonele în care sunt utilizate.

Încercă să ții hainele bebelușului într-un coș de rufe murdare separat și spală-le cu un detergent care este potrivit pentru pielea lui sensibilă.

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.