Schimbarea scutecului la bebeluș – cum se face corect | AptaNutricia
Back Îngrijirea bebelușului

Schimbarea scutecului la bebeluș – cum se face corect

Nu pare o operațiune complicată, dar schimbarea scutecului la bebeluș poate fi o manevră destul de delicată. Cum în primele săptămâni după naștere, schimbarea scutecului la bebeluș și orele de alăptare se vor succede unele după altele continuu, pe întreg parcursul zilei, îți va fi de ajutor să înveți încă de la început să faci corect această manevră. Iată cum procedezi.

Pentru a evita situația în care cel mic se află pe masa de înfășat, gata pentru operațiunea „schimbarea scutecului la bebeluș”, iar tu îți amintești că ai uitat șervețelele umede sau crema, adună tot kitul înainte: scutecul curat, lavetele umede din bumbac sau șervețele umede pentru funduleț(hipoalergenice, fără prea mulți parfumanți), crema pentru prevenirea eritemului fesier, coșul de gunoi în care să arunci scutecul murar.

Pune bebelușul pe masa de înfășat pe o aleză sau un cearșaf absorbant curat. Nu lăsa nicio secundă copilul nesupravegheat.

Desfă body-ul , având grijă să ridici marginile astfel încât să fie cât mai departe de scutec. Desfă scutecul murdar, îndoind capetele adezive ale benzii, ca să nu se poată agăța accidental de piele. Dacă ai un băiețel, poți folosi o lavetă ușoară de bumbac, pentru a-l acoperi și a preveni un „duș” accidental.

Dacă scutecul este murdar, folosește partea din față pentru a șterge grosul, pliază apoi scutecul murdar sub fundulețul copilului, ridicându-l ușor pe bebe de piciorușe, apoi curăță bine zona inghinală, dinspre față înspre spate, insistând și în zona de pliuri. Aruncă scutecul murdar în coșul poziționat lângă masa de înfășat și folosește un șervețel umed sau antibacterian pentru a te curăța și tu bine pe mâini. Dacă ai ajutoare, lasă copilul sub supraveghere pe masa de înfășat și spală-te bine pe mâini, cu apă și săpun. De preferat ar fi să speli și bebelușul la funduleț cu săpun hipoalergenic și apă la fiecare schimbare de scutec.

E important să îndepărtezi orice urmă de mizerie: bacteriile rămase pot declanșa rapid infecții, în special la fetițe.

Dacă zona inghinală este ușor înroșită, poți aplica în strat foarte subțire o cremă pentru prevenirea iritației de scutec. Medicii dermatologi nu mai recomandă folosirea pudrei de talc în zona inghinală, din cauza riscurilor legate de alergii, afecțiuni pulmonare și diferite forme de cancer. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, parte a Organizației Mondiale a Sănătății, avertizează că folosirea pudrei de talc în zona genitală are un efect potențial cancerigen la oameni.

Ridică bebelușul cu atenție de piciorușe și pune noul scutec dedesubt. Pliază partea din față a scutecului curat peste abdomentul bebelușului, având grijă, în cazul băiețeilor, ca penisul să nu fie orientat în sus, pentru a evita ca urina să se scurgă pe sub banda adezivă. Dacă bontul ombilical nu a căzut încă, pliază banda adezivă, după închiderea scutecului, astfel încât bontul ombilical (LINK ACTIV Cum îngrijești bontul ombilical) să rămână în contact cu aerul.

De 2-3 ori pe zi, până la căderea bontului ombilical, îl vei tampona cu o compresă sterilă îmbibată în alcool.

În primele săptămâni după naștere este posibil să schimbi și 8-10 scutece pe zi. Nu face economie la scutece și schimbă-le de câte ori este nevoie, pentru a preveni iritațiile. Dacă temperatura o permite, încearcă să lași bebelușul în fundulețul gol, măcar o dată pe zi, timp de 10-20 de minute, pentru ca pielea să respire puțin.


Superioritatea Aptamil
ProNutra 1+

Aptamil
Rezervele de cafea se  pot epuiza, însă nu și  cele de Aptamil!

Rezervele de cafea se pot epuiza, însă nu și cele de Aptamil!

Noi te susținem cu super oferte, accesibile online, oricând ai nevoie!

Profită acum
2 cănițe de Aptamil  Junior/zi pentru o  dietă echilibrată

2 cănițe de Aptamil Junior/zi pentru o dietă echilibrată

Oferă-i o căniță dimineața și una seara, înainte de culcare!

Află mai multe!
Continuă să îi oferi  Aptamil Junior până  la vârsta de 3 ani!

Continuă să îi oferi Aptamil Junior până la vârsta de 3 ani!

Laptele lui trebuie să fie îmbogățit cu vitamine și minerale, diferit de cel pe care îl consumă restul familiei.

Află de ce!

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

de mămici mulțumite

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările mămicilor

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

de mămici mulțumite

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările mămicilor