Back Îngrijirea bebelușului

Îngrijirea nou-născutului: prima zi din viața unui bebeluș

Timp de 9 luni a stat cuminte în burtica ta, dar din prima lui zi de viață, bebelușul tău începe serviciul cu normă întreagă. Și tu la fel: îngrijirea nou-născutului este foarte importantă și poate fi stresantă pentru mămica începătoare. Iată ce se întâmplă cu bebelușul tău imediat după ce vine pe lume și ce să știi despre îngrijirea nou-născutului.

Primele clipe după naştere

După ce trece prin canalul de naștere și iese „în lume”, bebelușul tău este luat în primire de către specialiștii din sala de naștere, iar tu primești felicitări: tocmai ai devenit mamă!

Dacă respiră eficient, are tonus muscular bun și plânge viguros, nou-născutul primește îngrijirile de rutină: este plasat pe o suprafață fermă sterilă, dotată cu sursă de căldură radiantă și lumină. I se usucă ușor tegumentele și este fi stimulat tactil, prin fricționări blânde. Căile respiratorii îi sunt dezobstrucționate cu ajutorul unei sonde (sterilă și moale) sau cu un dispozitiv de tip pară de cauciuc.

După încetarea pulsațiilor arteriale, cordonul ombilical este secționat și se aplică betadină și un pansament steril pe bontul ombilical. Dacă este cazul, se evacuează și conținutul gastric cu ajutorul unei sonde. Nou-născutul este examinat clinic, pentru depistarea eventualelor malformații congenitale externe sau traumatisme.

Bătăile inimii, culoarea, răspunsul reflex, activitatea și tonusul muscular, și respirația sunt monitorizate, iar bebelușul primește prima lui notă în viață – scorul APGAR (LINK ACTIV), care se măsoară în minutele 1 și 5 de viață. Apoi, în timp ce tu elimini placenta, bebelușul tău este cântărit, măsurat și învelit.

Prima masă a nou-născutului

Nou-născutului i se administrează vitamina K, pentru prevenirea unor eventuale probleme de coagulare a sângelui, i se face vaccinul împotriva virusului care provoacă hepatita B și efectuează și profilaxia pentru conjunctivita gonococică. Vaccinul împotriva tuberculozei se face și el înainte de ieșirea de la maternitate, în cazul nou-născuților sănătoși.

La scurt timp după venirea pe lume, bebelușul tău este pregătit pentru prima lui masă. Alăptarea este posibilă imediat după nașterea vaginală. Dacă nou-născutul este sănătos, el va fi așezat în același salon cu mama cât mai curând după naștere. Se recomandă inițierea alăptării din primele 2 ore de viață (de preferință chiar în primele chiar 30 de minute), timp în care nou-născutul este foarte activ. Alăptarea precoce, în așa-numita oră de aur, are beneficii atât pentru copil, cât și pentru mamă și ajută la formarea legăturii de atașament (LINK ACTIV LEGĂTURA CU BEBELUȘUL) dintre ei. Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născut, datorită beneficiilor sale nutriționale, imunologice, endocrinologice, digestive și pentru dezvoltarea neurologică.

În multe dintre maternități există sistemul rooming-in, în care mama stă împreună cu bebelușul încă din prima zi de viață, dar pentru a evita surprizele, este bine să te interesezi încă dinainte de naștere care este procedura în maternitatea unde urmează să vină pe lume copilul tău.

Dacă bebelușul s-a grăbit să vină pe lume și s-a născut prematur, va rămâne la terapie intensivă, unde evoluția îi va fi atent monitorizată din 30 în 30 de minute, pentru primele câteva ore, apoi la fiecare 4-6 ore, odată ce s-a stabilizat, iar tu îl vei putea vizita.

Alte investigații la maternitate

În perioada în care stă la maternitate nou-născutul va fi sub observație și pentru a se vedea dacă dezvoltă icter. Eliminarea primului scaun (meconiu) este aşteptată 24-36 ore, iar prima micțiune ar trebui să apară în termen de 24-48 de ore.

În a doua sau a treia zi de viață, se efectuează screening-ul de rutină pentru depistarea fenilcetonuriei și a hipotiroidismului congenital și, opțional, pentru alte peste 50 de tulburări metabolice și endocrine. Procedura nu este dureroasă: se colectează câteva picături de sânge de la nivelul călcâiului sau din venă și se dispun pe un card special ce conține un filtru. După uscare, proba se trimite la laborator pentru prelucrare. Cu o zi înainte de externare, se efectuează și screening-ul hipoacuziei, printr-o serie de teste audiologice specifice.

Dacă nașterea a decurs fără complicații, la 2-3 zile după o naștere natural și la 3-5 zile după o operație de cezariană, poţi să mergi acasă. Asistentele îți vor da mai multe informații despre îngrijirea nou-născutului: nu te sfii să le notezi sau să le înregistrezi – se vor dovedi utile atunci când veți ajunge acasă (LINK ACTIV PRIMA NOAPTE ACASĂ).

Ai grijă să nu uiți de scaunul de mașină și asigură-te că medicul pediatru, pe care este bine să îl alegi încă din timpul sarcinii, îți poate face o vizită în primele zile după ce ați ajuns acasă, pentru a-l putea monitoriza pe cel mic și a te ajuta cu sfaturi, atât de necesare în această perioadă.


Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților