Back Îngrijirea bebelușului

Prima zi cu bebelușul acasă

Prima zi cu bebelușul acasă și mai ales prima noapte se pot dovedi copleșitoare. Toată oboseala acumulată în timpul nașterii, tensiunea, anxietatea ies la suprafață și pot atinge cote maxime în ziua când pleci din maternitate cu puiul de om pe care l-ai adus pe lume. Ai încredere în instinctele tale și nu te speria! Orice început este mai greu, dar vei învăța repede să recunoști limbajul bebelușului tău și să-i îndelinești toate nevoile. Uite la ce să te aștepți în prima zi cu bebelușul acasă.

Sentimentul de panică ce te poate cuprinde când petreci prima zi acasă cu bebelușul este firesc: nu mai ai medicii și asistentele lângă tine să îți liniștească temerile și te poți simți apăsată de responsabilitatea de a avea grija de o ființă atât de mică.

Prima zi cu bebelușul acasă este, de fapt a 3-a sau a 4-a zi de la o naștere naturală și este un moment de încercare și pentru corpul tău, nivelurile de estrogen și progesteron scăzând brusc.

Furtuna hormonală postnatală este explicația pentru faptul că te poți trezi cu hainele ude de transpirație peste noapte sau că izbucnești la fiecare 10 minute în plâns.

Cât mănâncă un bebeluș

La scurt timp după naștere, bebelușul tău va servi prima masă (LINK ARTICOL PRIMA MASĂ A BEBELUȘULUI). În maternitate vei învăța cum să alăptezi corect, astfel încât nou-născutul să se hrănească suficient, iar tu să previi problemele legate de alăptare. Cum stomacul lui este foarte mic, nou-născutul va mânca destul de des, cam la fiecare două ore. În primele zile sugarul poate avea 8-12 mese în 24 de ore. În a treia zi de la naștere, când cel mai probabil sunteți deja acasă, stomacul lui este cât o alună și poate primi cam 20-27 de ml de lapte matern la o masă. Alăptarea la cerere (LINK ACTIV) este recomandată de medici pentru că este modalitatea prin care cantitatea de lapte se reglează pe principiul cererii și ofertei, iar bebelușul se hrănește exact cât are nevoie. El te va anunța că îi este foame prin indicii mai întâi subtile, apoi prin semnalul care nu lasă loc de interpretări: plânsul. Când îi este foame bebelușul este în stare de alertă, își suge buzele și, dacă îl ții în brațe, încearcă să se atașeze la sânul tău. Când începe să plângă senzația de foame este deja acută, iar frustrarea lui face poziționarea la sân dificilă. Nu aștepta faza de plâns pentru a-l pune la sân – recomandă consilierii în alăptare. Nu te speria dacă atunci când ajungi acasă și îl pui pe cântar, observi că a slăbit. Este normal ca nou-născuții să piardă până la 10% din greutatea lor în primele zile. Va recupera repede, odată ce va deprinde tehnica suptului.

De ce regurgitează

Regurgitarea este des întâlnită la nou-născuți – pentru că mușchiul care nu permite conținutului stomacal să se ridice nu este matur și nu are suficientă forță. Puțin lapte vine înapoi atunci când cel mic eructează sau se agită, mai ales dacă a mâncat mult. Dacă vomită însă des, acest lucru nu mai este normal și trebuie raportat imediat mediului pediatru.

De ce sughite

Nu te speria dacă bebelușul tău sughite. O face încă din viața intrauterină, după cum s-a constatat în timpul examenelor ecografice din sarcină. Sughiţul la nou-născuți este frecvent întâlnit, fiind provocat de o contracţie a diafragmei. Spasmul brusc apare de obicei după un episod de plâns sau când bebelușul a mâncat prea repede. Episoadele de sughiț se vor rări pe măsură ce bebelușul crește.

Scaunele bebelușului

În primele două, trei zile după naştere se elimină meconiul, care are culoarea verde-închis spre negru, este gros şi vâscos.

Scaunul bebeluşului alăptat poate fi maro-gălbui sau verzui și ceva mai apos. Un nou-născut are de obicei trei-patru scaune pe zi, în funcție de cantitatea de hrană pe care o consumă și modul în care funcționează sistemul lui digestiv. Dacă în prima zi cu bebelușul acasă observi scaunele albicioase, cu urme de sânge sau mucozități trebuie să vorbești imediat cu medicul.

Prima baie a bebelușului

În prima zi acasă nu-i vei face băiță cufundându-l cu totul în cadă. Câtă vreme cordonul ombilical nu a căzut, acest lucru nu este indicat. Șterge pielea nou-născutului cu un prosop sau prosop fin umed, având grijă să cureți bine zonele cu pliuri (coate, subraț, gât, urechi, zona inghinală). Nu te speria dacă pielea celui mic nu arată ca în reclame. Nou-născuții au pielea foarte sensibilă, care se cianozează foarte repede la cea mai mică urmă de frig – citește aici mai multe despre cum arată bebelușul după naștere (LINK ARTICOL).

Somnul bebelușului – cât doarme?

În primele zile după naștere, nu vei avea probleme cu somnul bebelușului. Nou-născutul doarme cam 18 ore pe zi și poate dormi oriunde – în mașină, în brațele tale, în pătuțul lui. Vei observa că somnul este mai profund atunci când bebe este cuibărit într-un scaun de mașină sau un portbebe. Spațiile mici îi amintesc de viața intrauterină, când nu avea prea mult loc la dispoziție, iar această amintire/senzație îi conferă siguranță.

Tu, pe de altă parte, nu te aștepta la un somn prea profund. Grijile și schimbările hormonale prin care treci te vor ține trează. Și dacă ai ațipit cumva, este posibil ca imediat bebelușul să te trezească pentru o nouă porție de lapte. Nu te descuraja: lucrurile vor intra la un moment dat într-un normal și vei putea să mai recuperezi din somnul pierdut în primele zile.


Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților