Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum facem faţă problemelor gastrice şi abdominale?

Cum facem faţă problemelor gastrice şi abdominale?

Din cauza modificărilor hormonale ce se produc la nivelul întregului organism, în timpul sarcinii nu este ocolit nici aparatul gastro-intestinal. Ba dimpotrivă, acesta pare să aibă cele mai numeroase neplăceri, pe parcursul celor nouă luni de graviditate.

Arsurile la stomac, denumite şi indigestii acide sau reflux acid, se caracterizează printr-o senzaţie neplăcută care se extinde de la baza sternului până în partea de jos a esofagului. Principala cauză a apariţiei acestei afecţiuni este reprezentată de transformările fizice şi hormonale la care este supus corpul gravidei.

În timpul sarcinii, placenta produce hormonul progesteron care relaxează muşchii netezi ai uterului. Acest hormon este responsabil şi de destinderea sfincterului care separă esofagul de stomac, permiţând acidului gastric să urce în zona gâtului. Astfel apare acea senzaţie neplăcută de arsură pe esofag şi în stomac. Progesteronul este cel care încetineşte contracţiile esofagului şi ale intestinelor provocând o digestie leneşă. Mai târziu, în sarcină, fătul care creşte se înghesuie în cavitatea ta abdominală împingând acizii din stomac în esofag. Arsurile la stomac apar de obicei în a doua parte a sarcinii şi dispar abia după naşterea bebeluşului.

În afară de arsurile gastrice, poţi simţi, de multe ori, dureri abdominale. Unele dintre ele pot fi severe şi de aceea trebuie să ceri imediat părerea medicului ginecolog, însă, de cele mai multe ori, acestea pot fi uşoare şi se pot traduce în gaze, balonări sau constipaţie.

Meteorism (balonare)

Înregistrează-te ca membru că să citești tot articolul sau intră în cont.
NutrițieZEN
by Laura Cosoi

Laura Cosoi ți-a pregătit rețete usoare, ideale pentru o sarcină ZEN!

Află mai multe

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema