Uterul se mărește, ligamentele se alungesc și organele tale sunt în continuă mișcare în timpul celor 9 luni. Nu e de mirare că ai dureri de burtă în sarcină. Termenul este generic, acoperind cam toate neplăcerile abdominale, de la crampe, la meteorism, arsuri stomacale și durerea de ligament rotund. Unele dureri de burtă în sarcină nu au cauze amenințătoare pentru evoluția sarcinii, altele pot indica anumite complicații. Uite cum le poți deosebi.
Unele dureri de burtă în sarcină nu au cauze amenințătoare pentru evoluția sarcinii, altele pot indica anumite complicații. Uite cum le poți deosebi.
Felul în care dai naştere poate avea un impact serios asupra dezvoltării sistemului imunitar al nou-născutului. Sistemul digestiv al copiilor născuți prin cezariană este colonizat cu tipuri diferite de bacterii decât cel al bebelușilor născuţi pe cale naturală. Prin trecerea bebelușului prin canalul vaginal, acesta intră în contact cu bacterii care ajung în sistemul său digestiv și care îi pot coloniza flora intestinală în mod benefic.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Arsuri stomacale (reflux gastroesofagian)
Tot progesteronul este cel care cauzează destinderea sfincterului care separă esofagul de stomac, permiţând acidului gastric să urce în zona gâtului și provocând o senzaţie neplăcută de arsură pe esofag şi în stomac. Refluxul gastroesofagian te poate însoți pe tot parcursul trimestrului doi și trei de sarcină. Ce te poate ajuta: să mănânci mai puțin și mai des, să nu iei masa târziu seara, să stai în poziție semișezândă după masă și să eviți consumul de alimente grase sau picante. Alcoolul, fumul de țigară și guma de mestecat accentuează durerile de burtă în sarcină cauzate de refluxul gastroesofagian.
Durerea de ligament rotund
Se manifestă din trimestrul doi de sarcină, atunci când uterul se mărește, iar ligamentele care îl susțin se întind și se îngroasă. Ai putea simți o durere scurtă și intensă, ca un junghi, pe o singură parte sau pe ambele părți ale abdomenului inferior sau la nivelul zonei inghinale. Durerea de ligament rotund apare și la schimbarea poziției corpului. Vorbește cu medicul tău dacă durerile sunt prea intense.
Constipația
Nu e tocmai un subiect de conversație, dar constipația este unul dintre simptomele cu care se confruntă toate femeile însărcinate. Este determinată în principal de încetinirea tranzitului intestinal, ca urmare a nivelului crescut de progesteron. Lipsa de exercițiu fizic, odată cu avansarea în sarcină, suplimentele pe bază de fier și uterul care comprimă organele, încetinindu-le activitatea, sunt și ele factori favorizanți pentru constipație. Nu renunța la sport în sarcină , bea multe lichide și ai grijă să incluzi în dietă meniuri alimente bogate în fibre.
Dureri de burtă în sarcină care pot indica probleme
Orice durere severă de burtă în sarcină, însoțită de sângerări, febră sau tulburări de vedere trebuie raportată imediat medicului tău. Ea ar putea fi un indiciu de sarcină ectopică (când embrionul se implantează în afara uterului), de travaliu prematur, de preeclampsie sau ar putea fi determinată de probleme ale placentei (placenta abuptio). Infecțiile de tract urinar, frecvente în sarcină, pot da și ele dureri abdominale intense – vorbește cu medicul tău, care-ți va recomanda investigații suplimentare și un tratament corespunzător.
Apendicita poate fi și ea o altă cauză pentru dureri de burtă în sarcină și este cu atât mai greu de diagnosticat cu cât uterul se mărește și palparea nu se mai poate realiza. În sarcină, durerea provocată de apendicele inflamat, pe care în mod normal o simți în zona inferioară a abdomenului, în partea dreaptă, poate iradia în toată partea dreaptă a abdomenului. Lipsa poftei de mâncare, senzația de greață și episoadele de vărsături sunt și ele caracteristice pentru apendicită, dar, din păcate, sunt și simptome pentru colica renală dreaptă sau pentru colica biliară, ceea ce face afecțiunea mai greu de diagnosticat în sarcină.
Durerile de burtă în sarcină pot indica și pietre la rinichi. În acest caz durerea este severă și radiază din spate până sub zona omoplatului.
Nu ezita să vorbești cu medicul tău dacă ți se pare că ceva este în neregulă. Chiar dacă se dovedește că nu ai motive de îngrijorare, întotdeauna este mai bine să te asiguri, mai ales că acum ai grijă nu doar de sănătatea ta, ci și a bebelușului pe care îl vei aduce pe lume.