Back Probleme în alăptare

Angorjarea sânilor – ce faci când ai ”furia laptelui”?

Furia laptelui sună amenințător, dar, de fapt, fenomenul care are loc la câteva zile după naștere este unul natural: este modul prin care organismul se asigură că bebelușul tău va primi suficientă hrană. Uite ce provoacă furia laptelui și ce poți face dacă suferi de angorjarea sânilor.

Angorjarea fiziologică a sânilor apare în mod natural la 85% dintre femei, atunci când se face trecerea de la colostru la laptele de tranziție și se instalează lactația. Poate dura o zi sau chiar o săptămână, dacă mama, speriată, oferă supliment. Sânii devin mari, grei, tensionați, cu vase de sânge dilatate și vizibile. Când ai sânii angorjați, îi simți tari și dureroși, inflamația se poate întinde până la axilă și poți avea febră. Drenajul limfatic la nivelul sânilor nu se mai poate efectua, iar laptele nu mai poate curge cu ușurință, din cauza edemelor.

Alăptarea timpurie, încă din primele ore de viață, și la cerere este cea mai la îndemână modalitate de a soluționa problema.


Sugarul trebuie atașat frecvent la sân, pentru că însuși contactul piele pe piele favorizează, prin stimularea senzorială, dar și prin schimbul biochimic și hormonal dintre mamă și sugar, inițierea mai ușoară a alăptării. Mulsul în exces suprastimulează controlul autocrin al glandei pituitare, care reglează producția de lapte pe principiul cererii și ofertei.
Gianina Romanescu

Gianina Romanescu

Educator Perinatal SAMAS


Pentru că sânii sunt extrem de sensibili atunci când vine furia laptelui, pompa nu se pune direct, mulsul manual fiind de preferat. Recomandarea este să te mulgi doar pentru a înlocui suptul copilului, în situația în care el este separat de tine sau nu poți alăpta, și nu în plus față de suptul copilului.

Te poți confrunta cu angorjarea sânilor și mai târziu, pe parcursul alăptării, nu doar după primele zile de la naștere.

Câteva situații care pot determina angorjarea sânilor:

· atașezi incorect bebelușul la sân și el nu suge eficient, obosește și nu golește sânul;

· îi dai prea devreme suzetă sau biberon, ceea ce interferează cu modul de a suge din sân si cu senzatia de foame/sațietate, bebelușul nu vine de câte ori simte sete/foame și sânul nu mai știe cât să producă.

· alăptezi bebelușul după un program și nu la cerere, interferând cu producția naturală a laptelui, în funcție de nevoile bebelușului și ritmul lui de creștere;

· înțarci bebelușul timpuriu și brusc (alăptarea exclusivă este recomandată în primele 6 luni, iar continuarea alăptării în paralel cu introducerea alimentelor solide, este recomandată până la vârsta de 2 ani); înțărcarea trebuie să se facă treptat;

· porți sutiene prea strâmte, care comprimă sânii și folosești în exces pompa de muls.

Recomandări care te ajută să previi angorjarea sânilor

· Poziționează bebelușul corect la sân – cere ajutorul unui consultant în alăptare, care să îți explice diferențele de supt, tehnica alăptării corecte și pozițiile de alăptare cele mai potrivite pentru tine și bebelușul tău.

· Poartă haine moi, din fibre naturale și sutiene speciale pentru alăptat, care să nu comprime sânii.

· Alăptează-ți bebelușul la cerere! Urmărește semnalele lui de foame (e agitat, își suge degetele sau pumnișorii, caută instinctiv sânul) și nu

aștepta până ce plânge: un bebeluș frustrat se va atașa cu greutate la sân.

· Nu restricționa consumul de lichide, nu te ajută să rezolvi problema angorjării sânilor, dimpotrivă.

Protocol în caz de angorjare a sânilor

Consultanții în alăptare recomandă ca înainte de a pune bebelușul la sân să aplici un prosop fierbinte (dar nu opărit!) pe sâni și să-l ții timp de 3-5 minute.

Efectuează apoi un masaj al sânilor, alternativ, cu mișcări circulare, timp de 5-6 minute, având grijă să fii blândă în manevre. Pune apoi bebelușul corect la sân, astfel încât să prindă nu doar mamelonul, ci și areola și să poată suge eficient. Golește, în mai multe poziții primul sân și abia apoi oferă-l pe al doilea, iar la masa următoare începe cu cel mai puțin golit.

Sânii produc independent lapte și trebuie goliți pe rând , pentru a preveni angorjarea. De asemenea prin golirea unui sân bebelușul are posibilitatea de a ajunge să se hrănească cu lapte gras din straturile profunde. După alăptare (sau muls, dacă este cazul), aplică pe sâni un prosop rece sau foi de varză zdrobite.

Această metodă populară de a trata sânii angorjați are și un fundament științific – au demonstrat-o studiile. Varza conține glucosinolat și metionină, compuși cu rol important în regenerarea țesuturilor și având un efect antiinflamator, ce ajută la reducerea edemelor și la calmarea senzației de durere mult mai repede și fără efecte adverse.

Dragă mamă și dragă tată, fiți fără grijă, bebelușul nu mănâncă varza pentru că înainte de următorul supt sânii vor fi clătiți cu apă caldă.


Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților