Back Beneficiile alăptării

Alăptarea: de ce e important să alăptezi bebelușul la cerere

Cercetările arată că bebelușii sunt programați pentru alăptarea la cerere și că aceasta este modalitatea ideală de a regla producția de lapte în raport cu nevoile nutriționale ale bebelușului. Uite cum funcționează alăptarea la cerere și ce beneficii are pentru tine și bebeluș.

Alăptarea la cerere presupune să urmărești semnalele de foame ale bebelușului și să răspunzi la ele începând alăptatul, să continui hrănirea fără să impui o limită de timp la masă și fără să stabilești un program de alăptare de-a lungul zilei. Studiile arată că alăptarea la cerere permite bebelușilor să primească exact cantitatea de lapte matern de care au nevoie și își regleze singuri programul de masă.

Laptele matern este produs astfel în funcție de nevoile bebelușului: cu cât acesta se va hrăni mai des și mai mult, cu atât se va produce mai mult lapte, iar dacă bebelușul va suge mai rar, producția de lapte matern va scădea.

Laptele matern își schimbă compoziția de la o sesiune de alăptare la alta, în funcție de nevoile bebelușului, iar alăptarea la cerere permite ca acest proces să aibă loc. Consultanții în lactație au observat că atunci când semnalele de foame ale sugarului sunt ignorate, chiar și pentru câteva minute, acesta devine neliniștit și frustrat și nu se mai poate atașa la sân corect. Astfel, el nu se hrănește corespunzător, iar cantitatea de lapte matern descrește.


Unii bebeluși, care se nasc cu o greutate mai mare la naștere sau care au o perioadă de creștere accelerată, au nevoie de mai mult lapte decât alții. Și nu toți bebelușii au aceeași abilitate de a suge, ceea ce înseamnă că unii pot avea nevoie de mai mult timp la sân pentru a se hrăni. Dacă mama și nu bebelușul determină când se termină sesiunea de alăptat sau dacă mama ignoră semnalele de foame ale sugarului până la masa următoare, acesta va fi prea agitat sau fustrat pentru a se mai putea hrăni eficient.
Dr. Octavia Puiu

Dr. Octavia Puiu

Medic Primar Obstetrică-Ginecologie


Alăptarea la cerere are, în plus, beneficii emoționale și cognitive pentru copii.

Un studiu realizat la Universitatea din Essex în 2012, având la bază rezultatele unei cercetări pe 10.000 de copii, arată că scorurile la testele IQ pentru cei care au fost hrăniți la cerere, bebeluși fiind, sunt cu 4-5 puncte mai mari decât ale copiilor care au fost hrăniți după program când erau bebeluși.

Alăptarea la cerere: cum știi că bebelușului îi e foame

Atunci când bebelușului îi e foame el este în stare de alertă, deschide și închide gurița în mod repetat, își suge buzele sau mânuțele. Pe măsură ce senzația de foame se intensifică, bebelușul devine din ce în ce mai agitat, întinzându-se spre mamă și pieptul ei, în încercarea de a se atașa la sân. Când bebelușul începe să plângă senzația de foame este acută, iar frustrarea lui mare, ceea ce face alăptatul dificil. Consultanții în lactație recomandă să pui bebelușul la sân la primele semne de foame.

Alăptarea la cerere: câte mese într-o zi și la ce interval?

Nou-născuții vor avea cam 8-10 mese pe zi în zilele obisnuite și 16-18 mese în zilele cu puseu de creștere. Laptele matern este ușor digerabil, iar nou-născuții au stomac mic și nevoi nutriționale mari, deci vor avea nevoie de multe mese. Alăptarea frecventă, având grijă să golești fiecare sân, va ține producția de lapte mărită în această perioadă.

După vârsta de 1-2 luni, cei mai mulți dintre bebeluși își vor regla programul de masă și numărul de mese la 7-9 pe zi. În primele săptămâni, vei observa că semnalele de foame pot apărea la 1 ½ - 3 ore. Fiecare bebeluș este diferit, unii vor vrea să mănânce la 90 de minute, alții vor lăsa 2-3 ore între mese.

Un nou-născut nu ar trebui să stea nemâncat mai mult de 4 ore, chiar și peste noapte.

Pentru a calcula intervalul dintre mese, ia în considerare momentul în care bebelușul a început să sugă, nu pe cel de la finalul mesei. Când îi spui medicului că bebelușul se hrănește la 2 ore, asta înseamnă că prima masă a început la 6 dimineața (de exemplu), a doua la 8 etc.

Alăptarea la cerere: cât durează masa?

O sesiune de alăptat durează în funcție de vârsta sugarului, în medie 20-30 de minute (la unul sau la ambii sâni). Ține cont, însă, de faptul că nu toți bebelușii sunt la fel, nu toți au aceeași putere de supt și nici același apetit. Pe măsură ce bebelușul tău crește, vei observa că timpul de masă se va scurta, pentru că cel mic devine expert în atașare și transfer eficient și va suge 5-10 minute la fiecare sân. Sau va prefera să sugă dintr-un singur sân la o masă. Caz în care ar trebui să începi cu sânul celălalt la masa următoare, pentru a preveni riscul de mastită – te sfătuiesc consultanții în alăptare.

Nu există riscul să supraalimentezi un bebeluș exclusiv la sân! Între mamă și bebelușul alăptat la cerere se stabilește rapid o conexiune care influențează modul în care se reglează secreția lactată. Astfel, încă înainte de primele indicii de foame pe care sugarul le transmite și pe care mama învață ușor să le recunoască, sânii deja secretă laptele care să-l hrănească pe cel mic. Tocmai de aceea, alăptarea la cerere este cel mai eficient mod de hrănire, funcționând pe principiul cererei și ofertei.

Mama are nevoie de o întreagă echipă de sprijin în perioada de început, după venirea pe lume a bebelușului și are nevoie atât de ajutor practic (pregătirea mesei, curățenie sau cumpărături), cât, mai ales, de susținere emoțională. Perioada de lehuzie e momentul în care corpul mamei se reface și se stabilește un nou mod de viață, se redefinesc relațiile de cuplu și din familie, apar schimbări în prioritatile noilor părinți. Impactul partenerului asupra succesului alăptarii e major și tocmai de aceea e nevoie de pregătire prenatală – un partener informat va ști ce are de făcut, va avea încredere în el și în soția lui, va oferi sprijinul necesar pentru alegeri informate.


Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților