Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:


Descoperă cum se face trecerea la noua formulă Aptamil și sfaturi de preparareDeși cei mai mulți copii nu întâmpină nicio problemă când trec de la o formulă de lapte praf la alta, există și câteva trucuri pentru a face tranziția mai ușoară.

Expertul Nutricia iți arată cum să faci trecerea fără probleme de la formula curentă la noua formulă Aptamil.

Cum poți face trecerea între formule mai ușoară?

Tranziția de la formula curentă la formula nouă de lapte praf se poate face treptat, timp de 1-2 săptămâni.

Combină formula anterioară cu formula nouă Aptamil, progresiv, înlocuind câte o măsură de pudră din formula anterioară cu o măsură din formula nouă, o dată la 2-3 zile.

trecerea la noua formula Aptamil

Exemplu:

La o cantitate de 180 ml apă și 6 măsuri de pudră de lapte praf Aptamil, vei folosi 5 măsuri din formula curentă și 1 măsură din formula nouă, timp de 3 zile.

Continuă acest procedeu, o dată la trei zile, până ai înlocuit complet formula curentă cu formula nouă.  

O MĂSURĂ FORMULA NOUĂ

  

O MĂSURĂ FORMULA ANTERIOARĂZIUA 1-3

ZIUA 4-6

ZIUA 7-9

ZIUA 10-11

ZIUA 13-15

ZIUA 16-18

Pașii de preparare a formulei de lapte praf

Sfaturi de preparare

 • TEMPERATURA APEI CU CARE PREPARI LAPTELE ESTE MAI IMPORTANTĂ DECÂT CREDEAI.
  1

  Mic truc: Este important ca în momentul preparării, apa să fie răcită la cca. 37 °C. În cazul în care folosești apă plată, ea tot trebuie încălzită până la această temperatură.

 • CHIAR ȘI ORDINEA ÎN CARE ADAUGI PUDRA ARE UN ROL.
  2

  Mic truc: Adaugă pudra numai după ce ai turnat apa deja în biberon/cănuță. Atlfel, se pot forma cocoloașe ce rămân nedizolvate.

 • NU UITA SĂ LAȘI SUFICIENT SPAȚIU ÎN CĂNUȚĂ/BIBERON PENTRU AMESTECAREA FORMULEI.
  3

  Mic truc: Dacă recipientul este prea plin, formula nu va putea fi amestecată corect și dizolvarea poate fi diferită. Folosește recipientul de mărimea potrivită. De exemplu, pentru o porție de 30 ml de apă, cu o măsură de pudră de lapte, este recomandat să utilizezi un recipient cu o capacitate maximă de 150-160 ml. Ca să prepari 150 ml de apă cu 5 măsuri de pudră de lapte, poți utiliza un recipient cu o capacitate maximă de 300-350 ml.

 • ȘTIAI CĂ AGITAREA CĂNUȚEI/BIBERONULUI SE FACE VERTICAL ȘI TIMP DE 10 SECUNDE?
  4

  Mic truc: Amestecarea corectă presupune o agitare verticală a recipientului, viguroasă, timp de 10 secunde. Bineînțeles, în urma acestei proceduri poate apărea o cantitate de spumă. Este perfect normal și poate fi diminuată prin rotirea circulară în aer a recipientului de câteva ori. Indiferent de situație, spuma nu poate fi înghițită de copil, aceasta ridicându-se permanent deasupra lichidului, atunci când recipientul este întors.

 • LA FINAL ȚI SE PARE CĂ FORMULA PREPARATĂ ARE MIROS DIFERIT?
  5

  Mic truc: Trebuie să ai în vedere că mirosul formulei poate fi influențat de nutrienții din compoziție. Un miros mai pregnant al pudrei este considerat normal.

 • TU CÂT TIMP PĂSTREZI FORMULA DE LAPTE PRAF DIN PREPARARE?
  6

  Mic truc: Prepară întotdeauna formula de lapte doar pentru o singură masă, astfel încât să fie proaspătă de fiecare dată. Nu îl păstra pe o perioadă mai lungă de 1 oră, deoarece își poate schimba proprietățile nutritive.

Olivia Forgiarini

Expert Nutricia și Educator
Perinatal SAMAS

Ai întrebări?

Pentru orice întrebare despre noua formulă și sfaturile de preparare, apelează la experții AptaNutricia.

Pune o întrebare*Vitaminele A, C & D contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar.

FOARTE IMPORTANT: Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău. Se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern pentru sugarii cu vârsta de până la 6 luni. Produsul se utilizează numai la indicaţia medicului sau asistentului medical şi numai după instruirea mamei privind utilizarea.