Back Alimentația în alăptare

Importanța nutriției în primele 1000 de zile

Primele 1000 de zile, perioada care acoperă cele 9 luni de sarcină și primii doi ani din viața copilului, reprezintă o etapă unică de creștere și dezvoltare, în care asigurarea unei nutriții corecte este esențială și are un impact covârșitor pentru întreaga viață. Iată de ce sunt importante primele 1000 de zile.

Alimentația din primele 1000 de zile oferă combustibilul necesar pentru a susține creșterea și dezvoltarea tuturor organelor în viața intrauterină, dar și dezvoltarea creierului care ajunge la 80% din capacitatea lui la sfârșitul primilor 2 ani de viață.

În perioada sarcinii, meniul tău trebuie să furnizeze bebelușului în formare acid folic, în special în primele săptămâni, când are loc procesul de diviziune celulară, prevenind astfel defectele de tub neural. Acidul folic este important și pentru sănătatea inimii și buna funcționare a sistemului circulator și ajută corpul să creeze și să descompună proteinele. Grăsimile bune, precum acizii grași Omega-3 contribuie la o creștere sănătoasă a bebelușului și susțin dezvoltarea creierului. Acestea ajută la construirea membranelor celulare și au un rol important în coagularea sângelui și în funcționarea musculaturii.

În special în trimestrul trei, când se formează sistemul osos al bebelușului, trebuie să ai grijă să acoperi necesarul de calciu foarte crescut și să ai în meniu 250-350 de miligrame de calciu zilnic.

La fel, necesarul de fier aproape se dublează în timpul sarcinii. Acest mineral este esențial în timpul celor 9 luni, fierul susținând transportul oxigenului

către bebelușul aflat în dezvoltare în burtica ta. Bebelușii născuți de mame care nu au avut un aport suficient de fier din alimentația în sarcină au greutate mai mică la naștere, întârzieri în dezvoltare și un IQ mai scăzut.

Primele 1000 de zile – nutriția după naștere

Imediat după naștere, îi poți oferi bebelușului tău alimentul ideal – laptele matern. Alăptarea este cel mai bun cadou pentru sănătatea bebelușului tău. Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață, iar apoi continuarea ei în paralel cu introducerea alimentelor solide, oferă bebelușului hrana personalizată de care are nevoie, sănătate, dar și dragostea ta. Studiile arată că bebelușii alăptați sunt feriți pe termen lung de riscul de obezitate, colesterol, hipertensiune, diabet, astm și leucemie mai târziu în viață. Bebelușii alăptați devin copii cu rezultate școlare bune și adulți cu mai puține probleme de comportament.

Laptele matern – acest superaliment pe care natura l-a creat pentru copilul tău – se adaptează nevoilor nutriționale ale sugarului în fiecare etapă de dezvoltare. Îi oferă nutrienții de care are nevoie, dar și anticorpii și substanțele imunomodulatoare care îl protejează de infecții gastrointestinale și respiratorii, în fața cărora puiul de om este vulnerabil în special în primele luni de viață.

O bună sănătate începe din stomac! Aproape 80% dintre celulele noastre imunitare trăiesc aici, alături de bacteriile care alcătuiesc microbiota, iar studiile arată că o microbiotă sănătoasă este esențială pentru starea noastră de sănătate pe tot parcursul vieții și ne susține imunitatea.

Pe lângă nutrienții esențiali pentru creștere și dezvoltare, laptele matern are în compoziție și peste 200 de strucuturi de oligozaharide, carbohidrați care acționează ca prebiotice, stimulând creșterea și activitatea bacteriilor bune din sistemul digestiv, precum bifidobacteria și lactobacilii.

În perioada diversificării alimentației, în paralel cu continuarea alăptării, alimentația are rolul de a susține dezvoltarea accelerată a bebelușului. Conexiunile neuronale se formează rapid (mai mult de 1 milion de noi astfel de legături pe secundă!) și permit creierului să îndeplinească sarcini mai complexe. În al doilea an din viața copilului, când sinapsele din zonele creierului responsabile de dezvoltarea limbajului se dezvoltă, hrana este combustibilul de bază pentru aceste spectaculoase salturi cognitive. Proteinele, fierul, iodul și zincul sunt esențiale acum în meniu. Studiile arată că ravagiile făcute de deficitul de fier în perioada sarcinii și primii doi ani din viața copilului pot fi ireversibile. Deficiența de fier provoacă probleme de învățare și socioemoționale, afectează activitatea creierului și este asociată cu niveluri crescute de anxietate și depresie în viața adultă.

Din prima clipă în care am aflăm că vom deveni părinți suntem deja responsabili de o nouă viață. Și cu atât mai mult, în primele 1000 de zile, sănătatea și buna dezvoltare a copilului nostru trebuie să ne fie prioritate.

Ai grijă de alimentația ta în sarcină și în alăptare, acoperă necesarul crescut de nutrienți al copilului tău în primii doi ani de viață și oferă-i hrana, dar și grija și iubirea de care are nevoie în această perioadă, pentru a se dezvolta armonios și a se bucura de o stare bună de sănătate și ulterior, în viața adultă!


Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților