Back Beneficiile alăptării

Alăptarea – beneficii pentru bebeluș și mamă

Alăptarea este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, Unicef, Academia Americană de Pediatrie și de către toate organizațiile pentru sănătatea mamei și copilului din lume. Și nu întâmplător. Alăptarea are beneficii recunoscute atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Iată câteva dintre ele.

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebelușul tău. Îi asigură energie și-l ajută să crească, prin conținutul de lipide, carbohidrați, proteine, factori de creștere și nucleotide. Stimulează dezvoltarea creierului și a vederii, datorită acizilor grași polinesaturați cu lanț lung și taurinei. Asigură funcționarea corectă a sistemului digestiv, grație fibrelor prebiotice (oligozaharide) și enzimelor. Și, la fel de important, apără bebelușul de infecții și boli, susținând dezvoltarea sistemului imunitar prin imunoglobuline, lactoferină, seleniu, betacaroten, nucleotide și fibre prebiotice. Laptele matern ajută și la buna funcționare a sistemelor cardiovascular și circulator, datorită conţinutului de fier, lactoferină, acizi graşi polinesaturaţi cu lanţ lung şi vitamina K. Nu în ultimul rând, sistemul osos al bebelușului se dezvoltă corespunzător cu ajutorul laptelui matern.

Poate cel mai evident efect este asupra prematurilor, pe care îi protejează împotriva enterocolitei necrozante și retinopatiei.

Pe lângă numeroasele calități nutritive, laptele matern are și alte avantaje: este întotdeauna proaspăt şi la îndemână. Este gratuit și nu implică vreo pregătire specială. Bebelușul alăptat se hrănește direct de la sursă și masa lui este întotdeauna la temperatura ideală.

Numeroase studii despre alăptare relevă o multitudine de beneficii fizice și emoționale ale alăptării.

Alăptarea:

· protejează bebelușul de infecţii gastrointestinale, infecţii respiratorii, obezitate, infecţii urinare, astm, eczeme, diabet, sindromul morţii subite în primul an de viaţă, leucemie, creşterea colesterolului;

· reduce riscul de probleme de comportament și ADHD;

· stimulează dezvoltarea neurocognitivă;

· favorizează crearea unei legături profunde între mamă și bebeluș.

Alăptarea – alte beneficii pentru bebeluș

· Alăptarea previne apariţia muşcăturii incorecte la bebeluș și ajută la dezvoltarea limbajului, favorizând articularea corectă.

· Alăptarea protejează bebelușul de otite. Un studiu realizat în Australia pe 2000 de copii arată că incidența otitelor în rândul bebelușilor alăptați este semnificativ mai redusă. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează atât Imoglobulinelor (IgA) din laptele matern, cât și mecanicii din timpul alăptării, când sucțiunea deschide tubul eustachian și previne acumularea de fluid seros la nivelul urechii medii, un factor de risc pentru otită.

· Pentru că laptele matern poate avea mai mult de 40 de arome, în funcție de alimentația mamei, alăptarea îl antrenează pe bebeluș pentru mai multe gusturi cu care va face cunoștință în perioada diversificării, după primele 6 luni de viață. Tranziția către alimentația solidă este, paradoxal, mai ușoară în cazul bebelușilor alăptați – arată mai multe studii.

Alăptarea - beneficii pentru mamă


Alăptarea este prima și cea mai la îndemână modalitate de a dezvolta legătura profundă cu nou-născutul. Contactul piele pe piele induce o stare de relaxare mamei și bebelușului, iar oxitocina eliberată în timpul alăptării favorizează legătura dintre ei.
Gianina Romanescu

Gianina Romanescu

Educator Perinatal SAMAS


Tot acest hormon, eliberat în timpul alăptării, ajută la revenirea uterului la forma de dinainte de sarcină și previne formarea cheagurilor. Mai multe studii relevă că alăptarea reduce riscul de îmbolnăvire a mamei de cancer ovarian şi mamar, riscul de apariţie a osteoporozei, precum şi riscul de scleroză multiplă. Alăptarea exclusivă dupa endometrioză reduce riscul reapariției acesteia.

· Alăptarea te solicită, iar consumul caloric de care este nevoie pentru a produce lapte matern (350-500 de calorii) te ajută să pierzi mai ușor în greutate și să revii mai rapid în formă după naștere.

· Alăptarea este mai confortabilă și pentru tine.

Odată ce tu și bebelușul tău ați deprins tehnica alăptării corecte, nu vei avea nevoie alte instrumente și ustensile pentru masa lui. O pompă de sân ți-ar fi totuși de folos, pentru a preveni angorjarea sânilor și riscul de mastită, precum și pentru a susține fluxul de lapte necesar în perioadele de puseu de creștere.

· Mai multe studii leagă alăptarea de risc mai redus pentru mamă de a face mai târziu în viață artrită reumatismală, osteoporoză, diabet de tip 2 sau hipertensiune arterială și boli de inimă.

Cel mai probabil, tu nu te vei gândi însă la niciunul dintre aceste beneficii atunci când vei pune bebelușul la sân. Vei fi doar foarte fericită să aveți acest moment cu totul special care vă apropie și vă unește în timp ce bebelușul se hrănește.


Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților