Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Poți alăpta dacă ai mameloane plate sau mameloane înfundate (ombilicate)

Poți alăpta dacă ai mameloane plate sau mameloane înfundate (ombilicate)

Mameloanele au diferite forme și mărimi, asta este clar. În timp ce unele mameloane ies în afară și sunt prinse ușor de bebeluș, altele au forme și mărimi ce duc la alăptarea cu dificultate. Pentru ca bebelușul să sugă eficient, trebuie să poată să prindă mamelonul și să îl tragă în față și în sus, presându-l de cerul gurii. De aceea, mameloanele plate sau înfundate pot face hrănirea dificilă pentru cel mic. 

În cazul femeilor însărcinate cu primul copil, este o situație des întâlnită ca mameloanele să nu iasa în afară complet. Aproximativ o treime dintre mame vor trece prin această situație, în diferite grade. Însă pe masură ce pielea cunoaște modificări și devine mai elastică în timpul sarcinii, doar 10% dintre femei vor avea în continuare mameloanele înfundate, în momentul nașterii copilului. Gradul de înfundare este posibil să scadă la următoarele sarcini.

Este bine de știut că bebelușul va prinde cu gura nu doar mamelonul ci și țesutul din jur, de aceea mameloanele plate sau înfundate nu vor reprezenta o problemă în timpul alăptării. Există și mameloane cu un grad mare de înfundare ce pot crea probleme, însă se pot lua măsuri care pot ajuta corectarea problemei, atât înainte de naștere, cât și după.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să afli dacă mameloanele tale sunt cu adevărat plate sau inversate. Poți să faci acest test în timpul sarcinii astfel: ține sânul de la marginea areolei, între degetul mare și arătător și apasă cu blândețe dar ferm la un centimetru de mamelon. Dacă mamelonul iese în afară, este perfect, dacă nu, mamelonul este plat, iar dacă se retrage este înfundat.

Mameloanele înfundate sunt cauzate de lipirea lor la bază, acolo unde se leagă pielea de țesutul de dedesupt. În timp ce pielea devine mai elastică în cel de-al treilea trimestru de sarcină, în pregătirea pentru alăptare, unele celule din mamelon și areola pot rămâne lipite, iar în timpul alăptării pot cauza crăpături în țesut și durere pentru mamă.

Iată câteva tehnici ce te vor ajuta în timpul primelor zile de alăptare:

Înregistrează-te ca membru că să citești tot articolul sau intră în cont.

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema