Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Poziții de alăptat

Poziții de alăptat

Pentru o alăptare confortabilă trebuie să alegem poziția corectă, care să-ți convină ție şi copilului. La unele poziții se pot folosi perna pentru alăptat, scaunul pentru alăptat şi scaunul pentru sprijinirea picioarelor.

Poziția culcat lateral

Poziția culcat lateral

Mama este culcată lateral, brațul de jos este îndoit. Copilul stă cu capul în curbura brațului, cu burtica spre mămică (atenție: este interzis să stea pe spate!). Această poziție este cea mai îndrăgită pentru alăptarea nocturnă, însă nu este cea mai convenabilă pentru mămicile începătoare, pentru că nu se vede bine copilul, iar manevrarea copilului este mai dificilă.

Poziția culcat pe spate

Poziția culcat pe spate

Mama stă culcată pe spate, copilul este aşezat cu burtica pe burta mamei, iar cu mâna îl susține în zona spatelui. Poziția este adecvată pentru copiii mici, prematuri şi care au probleme cu apucatul sânului, pentru mame care nu se pot ridica în şezut (24 h după cezariană).

Poziția şezândă (madona, leagăn)

Poziția şezândă (madona, leagăn)

Mama stă şezând, cu spatele sprijinit, copilul stă în curbura brațului ei, cu antebrațul susține spatele copilului, degetele mamei stau pe fesele copilului. Mâna de jos a copilului o îmbrățişează pe mamă în jurul mijlocului, mâna de sus stă pe sânul din care este alăptat. Pentru ca mama să nu susțină întreaga greutate a copilului se poate aşeza o pernă sub copil.

Poziţia semişezândă

Poziţia semişezândă

Este o modificare a poziţiei şezânde, la care mămica are sub genunchi perna care îi susţine membrele inferioare. O poziţie foarte confortabilă, adecvată pentru mămici după cezariană (la 12 ore de la cezariană).

Poziţia laterală (minge de fotbal)

Poziţia laterală (minge de fotbal)

Copilul stă culcat pe sub braţul mamei, pe şoldul acesteia (ca o poşetă) fiind alăptat din sânul de aceeaşi parte. Mâna mamei susţine braţul bebeluşului, degetele de la aceeaşi mână susţin căpşorul şi gâtul copilului. Picioruşele sugarului sunt de-a lungul şoldului mamei. Este adecvată folosirea pernei pentru susţinerea copilului. Poziţia este adecvată pentru copiii prematuri, pentru gemeni la alăptarea lor simultană, pentru femeile cu pieptul mare sau cu mameloanele plate.

Poziţia dansatorului

Poziţia dansatorului

Copilul este culcat pe antebraţul mamei (susţinut de pernă), mâna sprijină sânul pe aceeaşi parte. Copilul suge din sânul opus mâinii care îl ţine. Această poziţie este potrivită pentru alternarea sânilor la acelaşi alăptat, deoarece nu trebuie schimbat modul de ţinere a copilului, iar mama are sub control şi mişcările căpşorului copilului. Această poziţie este folosită la alăptarea copiilor prematuri sau care au dificultăţi la apucarea sânului.

Poziţia verticală (ridicată)

Poziţia verticală (ridicată)

Poziţia este adecvată pentru copiii cu bărbie mică şi pentru copiii prematuri. Mama stă cu spatele sprijinit pe o pernă în zona lombară, culcată într-un unghi de 35-40 de grade, la alăptarea din sânul stâng copilul stă călare pe coapsa piciorului stâng, mâna dreaptă a mamei sprijină căpşorul, gâtul şi corpul copilului, mâna stângă susţine sânul din aceeaşi parte. La alăptarea din sânul drept copilul stă pe coapsa dreaptă a mamei, mâna stângă îl susţine, iar dreapta ţine sânul. Golul de sub sâni este umplut cu un prosop. Capul copilului să stea în linie dreaptă (cap şi corp) iar braţul mamei va susţine capul copilului pe partea sânului alăptat. Copilul trebuie să stea cu capul într-o parte pentru a avea o nară liberă să poată respira. Această poziţie este foarte bună când mama are prea mult lapte care curge şi există riscul să înece copilul.

Regulă: Dacă poziţia mamei şi copilului sunt corect alese, mama este calmă, relaxată în timpul alăptării, nu simte durere, mamelonul nu este turtit şi nici vătămat, sânul este golit după alăptare, copilul suge cu mişcări ample, nu scoate sunete zgomotoase în timpul suptului, respiră liber şi este calm şi mulţumit.

Intră în Club Nutricia şi citeşte ghidul!

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema