Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Beneficiile NutriMama - perspectiva unui consultant în nutriție.

Beneficiile NutriMama - perspectiva unui consultant în nutriție.

Sarcina este ocazia marilor schimbări din viața femeii- de mentalitate, de maturizare, de aspect fizic, hormonal și de creștere emoțională. Nimic nu te poate pregăti dinainte de avalanșa de noutăți, dar cele 9 luni de așteptare vin ca un exercițiu de împlinire personală și familială care te vor desăvârși când vei deveni din “femeie”- MAMĂ. Legătura cu mica minune din brațele tale se va completa după naștere, începând chiar cu primul alăptat, iar drumul care vă așteaptă pe amândoi ( amândouă) va fi unul extrem de frumos, chiar dacă uneori presărat cu oboseală, lipsă acută de timp sau colici.

Alăptatul nu doar îi va oferi bebelușului avantajele medicale, de imunoprotecție față de infecții, inclusiv forme severe (urinare, otice, intestinale, meningeale), sau față de boli cronice grave (sindromul de moarte subită a copilului, limfom, leucemie, diabet zaharat de tip 1 sau 2), etc, dar va augmenta bidirecțional și partea psihologică a relației mamă-copil.

Tot mai multe studii au analizat posibila legătura dintre alăptat și dezvoltarea neurocognitivă a bebelușului și ulterior a copilului, mergând pe mai mulți ani, unele chiar spre vârste adulte și concluziile converg către ideea că în special acizii grasi polinesaturati (PUFA) din laptele matern au un rol important în favorizarea dezvoltării sistemului nervos, alături și de alte elemente (iod, seleniu, vitamine din grupul B). Toate aceste substanțe se regăsesc în laptele matern în concentrații care reflectă aportul alimentar al mamei, așadar dieta mamei din perioada alăptării trebuie să fie una echilibrată și bogată în nutrienți.

Un alt aspect care a revenit în atenția medicilor a fost rolul vitaminei A (un alt element din laptele matern dependent de dieta mamei) în sănătatea oculară a bebelușului; odată cu creșterea numărului de femei care apelează la chirurgia gastrică pentru reducerea și controlul greutății corporale, există riscul de apariție a carențelor de vitamina A, motiv pentru care se recomandă monitorizarea și suplimentarea sa la nevoie. În colostru procentajele de vitamina A, E, proteine, anticorpi și minerale este mai mare decât în laptele ulterior. Deși fierul și zincul sunt prezenți în laptele matern în concentrații mici, absorbția lor este mare, astfel încât de obicei se acoperă necesarul zilnic al bebelușului. Necesarul de fier al mamei este mai mic și el decât în sarcină ( întrucât nu există încă menstră), dar există situații speciale în care atât mama, cât și bebelușul, au nevoi crescute: copiii născuți prematuri sau cu greutate mică față de vârsta gestațională, sau mamă care a sângerat mai mult ( exemplu operația cezariană, complicații ale sarcinii sau nașterii, etc) sau care a avut o anemie de sarcină mai profundă.

Vitamina D din laptele matern reflectă dieta mamei și gradul de expunere la soare; scăderea expunerii la soare sau intoleranță la lactoză care are drept consecință diminuarea drastică a consumului de lactate pot crește riscul de deficit atât la mamă, cât și la copil (cu alterarea sănătății oaselor, mergând până la rahitism la copil). De puțin timp s-au publicat rezultatele unui studiu care arată că vitamina D are un rol protector și față de apariția diabetului zaharat de tip 1, o afecțiune care apare mai frecvent la copii și adolescenți decât la adulți. În lactație, necesarul zilnic de vitamina D este semnificativ mai mare.

Înregistrează-te ca membru că să citești tot articolul sau intră în cont.

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema