Back Sănătatea în sarcină

Cât de mare este bebelușul tău acum?

În doar 40 de săptămâni, bebelușul tău crește spectaculos, de la dimensiunea unei semințe la aceea a unui pepene – nu e impresionant? Cât de mare este bebelușul tău de-a lungul sarcinii depinde de mai mulți factori, care țin de moștenirea genetică, o alimentație echilibrată în timpul celor 9 luni și un stil de viață sănătos. Reperele de mai jos – semințe, fructe și legume – îți arată cât de mare e bebelușul tău în fiecare săptămână de sarcină, astfel încât să ai o imagine mai clară despre cum se dezvoltă în burtica ta.

Data probabilă a nașterii se calculează din prima zi a ultimului ciclu menstrual. Concepția are loc la aproximativ 2 săptămâni din acea zi și abia atunci ești însărcinată. Bebelușul tău începe să se formeze în săptămâna 3 de sarcină.

Uite cât de mare este bebelușul tău în fiecare săptămână de sarcină:

Săptămâna 3 de sarcină

Viitorul tău bebeluș este acum un ciorchine de celule care se multiplică. Încă puțin și va începe să prindă contur. Deși nu este încă format, bebelușul tău are deja imprimate toate caracteristicile genetice din săptămâna a 3-a de sarcină – culoarea ochilor și a părului, modul în care vor arăta pielea și corpul lui.

Săptămâna 4 de sarcină

Are 1 mm – 2 mm, cântărește mai puțin de 0,1 g

E cât o sămânță de mac

În săptămâna 4 de sarcină bebelușul tău e format din două straturi de celule – hipoblastul și epiblastul –, din care vor începe să se dezvolte ulterior toate organele.

Săptămâna 5 de sarcină

Are 3 -3,30 mm, cântărește 0,1 g

E cât un sâmbure de portocală

Sângele deja poate susține în această a 5-a săptămână de sarcină funcționarea inimii, pe care o vei putea auzi în curând. Deocamdată, inima este formată din două mici canale, iar atunci când ele se vor uni, bebelușul va avea o inimă complet funcțională.

Săptămâna 6 de sarcină

Are 6 mm, cântărește 0,2 g

E cât un bob de mazăre

Fața începe să-i capete și ea contur în această a 6-a săptămână de sarcină, iar bebelușul tău se ia la întrecere cu tine la bătăile inimii. Ale lui sunt de două ori mai rapide – 160 pe minut!

Săptămâna 7 de sarcină

Are 1,27 cm, cântărește 0,5 g

E cât o afină

Cordonul ombilical, prin care se livrează oxigen și nutrienți către bebeluș și se transportă reziduurile către sistemul tău circulator, este format deja în săptămâna 7 de sarcină.

Săptămâna 8 de sarcină

Are 1,60 cm, cântărește 1 g

E cât un bob de fasole

Bebelușul tău începe să semene din ce în ce mai mult cu o ființă umană. Mâinile și picioarele arată tot ca niște lopățele, dar degetele încep să se contureze, iar coada este aproape dispărută. La ecografia de la 8 săptămâni de sarcină poți auzi pentru prima oară bătăile inimii bebelușului.

Săptămâna 9 de sarcină

Are 2,54 cm, cântărește 2 g

E cât o măslină

În săptămâna a 9-a de sarcină, deja toate organele esențiale au început să se dezvolte: inima, creierul, rinichii, ficatul și plămânii.

Săptămâna 10 de sarcină

Are 3,5 cm, cântărește 4 g

E cât o căpșună

Dacă vei avea un băiețel, în această a 10-a săptămână de sarcină, începe să producă deja testosteron – uimitor, nu?

Săptămâna 11 de sarcină

Are aproximativ 5 cm, 8 g

E cât o smochină

Bebelușul tău are deja caracteristici distinctive umane în săptămâna 11 de sarcină: mâinile și picioarele sunt poziționate în fața trunchiului, urechile sunt aproape formate, la fel și nările, limba și vălul palatin, iar foliculii de păr apar pe cap și pe restul corpului.

Săptămâna 12 de sarcină

Are 6 cm, 14 grame

E cât o lămâie verde (lime)

Aproape toate sistemele importante ale corpului sunt deja formate în săptămâna 12 de sarcină, dar va fi nevoie ca ele să se dezvolte în următoarele 28 de săptămâni, pentru a putea fi pe deplin funcționale.

Săptămâna 13 de sarcină

Are 8 cm, 25 grame

E cât o mandarină

În săptămâna 13 de sarcină se dezvoltă și corzile vocale ale bebelușului tău. Sunetele nu pot străbate uterul și nu le vei auzi decât imediat după naștere, când cel mai probabil, bebelușul tău își va anunța venirea zgomotos.

Săptămâna 14 de sarcină

Are 9 - 10 cm, 40 grame

E cât o portocală

”Baletul” este activitatea preferată a bebelușului tău în săptămâna 14 de sarcină – plutește drept și grațios în burtica ta și este în mișcare continuă.

Săptămâna 15 de sarcină

Are 10 cm, 71 g

E cât un măr

În săptămâna 15 de sarcină, se definesc mai bine trăsăturile faciale ale bebelușului tău: urechile se poziționează de-o parte și de alta a capului, deocamdată, ceva mai jos decât vor arăta după naștere, iar corpul lui se acoperă de un păr fin, închis la culoare, lanugo.

Săptămâna 16 de sarcină

Are 11 - 13 cm, 90 -100 g

E cât un avocado

Șira spinării și musculatura spatelului îi sunt mai bine dezvoltate în această a 16-a săptămână de sarcină, iar mușchii faciali sunt exersați în primele expresii.

Săptămâna 17 de sarcină

Are 13 cm, 140 g

E cât o pară

Înconjurat de lichidul amniotic care-l hrănește și protejează, în săptămâna 17 de sarcină  bebelușul tău exersează reflexul de supt și înghițit.

Săptămâna 18 de sarcină

Are 14 cm, 200 g

E cât un ardei gras

În culcușul lui intrauterin, bebelușul tău deprinde noi reflexe în această a 18-a săptămămână de sarcină: cască și sughite, lucru pe care-l poți vedea și la ecografia de trimestru doi de sarcină.

Săptămâna 19 de sarcină

Are 15 cm, 230 g

E cât un mango

Cele 5 simțuri ale bebelușului tău sunt ”în lucru” în această a 19-a săptămână de sarcină. Celulele nervoase care vor fi responsabile de gust, miros, auz, văz și simț tactil se formează acum în creierul bebelușului tău.

Săptămâna 20 de sarcină

Are 26 cm, 280 g

E cât un cartof dulce

În săptămâna 20 de sarcină, bebelușul tău înghite deja zeci de mililitri de lichid amniotic în fiecare zi – lacom, nu-i așa?

Săptămâna 21 de sarcină

Are 27 cm, 360 g

E cât o andivă

Nici n-ai devenit mamă și ești deja o viitoare bunică: în săptămâna 21 de sarcină sistemul reproductiv e în plină dezvoltare. Dacă vei avea o fetiță, corpul ei produce deja rezerva de ovule. La bebelușii băieței testiculele (încă localizate în abdomen) se pregătesc să coboare imediat ce scrotumul este dezvoltat.

Săptămâna 22 de sarcină

Are 28‬ cm, 450 g

E cât o rodie

În săptămâna 22 de sarcină, bebelușul tău doarme mult – cam 12-14 ore pe zi (de aceea, nici nu-l simți atât de mult în mișcare).

Săptămâna 23 de sarcină

Are 29‬ cm, 540 g

E cât o gutuie mare

Bebelușul tău are deja fața formată în săptămâna 23 de sarcină – are nevoie doar de puțin țesut adipos pentru a prinde contur. În siguranță în burtica ta, el ”se distrează” ascultându-ți vocea și bătăile inimii.

Săptămâna 24 de sarcină

30 cm, 610 g

E cât un o nucă de cocos

Pielea bebelușului tău nu mai este acum transparentă – în săptămâna 24 de sarcină devine mai opacă și capătă tonuri rozalii, datorită vaselor capilare recent formate.

Săptămâna 25 de sarcină

Are 35 cm, 680 g

E cât o țelină

Bebelușul tău descoperă ce înseamnă echilibru – în săptămâna 25 de sarcină el are un sens al direcției – intuiește deja unde e sus și unde e jos. Trebuie să știe pe unde să se îndrepte pentru a veni pe lume, nu?

Săptămâna 26 de sarcină

Are 36 cm, 760 g

E cât un dovlecel

Sistemul imunitar al bebelușului tău lucrează intens în această a 26-a săptămână de sarcină, pregătindu-se pentru venirea pe lume.

Săptămâna 27 de sarcină

Are 37‬ cm, 880 g

E cât un ciorchine de strugure

E oficial: bebelușul tău e deștept! Creierul exersează conexiuni aflate încă în formare în săptămâna 27 de sarcină, care vor deveni din ce în ce mai complexe.

Săptămâna 28 de sarcină

Are 38 cm, 1 kg

E cât un pepene galben

Bebelușul tău exersează respirația în săptămâna 28 de sarcină, iar plămânii îi lucrează din plin, pregătindu-se pentru primele guri de aer de la venirea pe lume.

Săptămâna 29 de sarcină

Are 39 cm, 1,2 kg

E cât o conopidă

Dacă simți o tresărire ritmică în interiorul tău în săptămâna 29 de sarcină, să știi că e bebelușul tău care sughite – nu e simpatic?

Săptămâna 30 de sarcină

Are 40 cm, 1,3 kg

E cât o varză roșie

Bebelușul tău este suficient de puternic în săptămâna 30 de sarcină, pentru a prinde un deget – un reflex pe care îl va exersa mult în primele săptămâni după naștere.

Săptămâna 31 de sarcină

Are 41 cm, 1,5 kg

E cât o legătură de sparanghel

Dacă ai face în săptămâna 31 de sarcină o ecografie 3 sau 4D l-ai vedea pe bebelușul tău clipind, sugându-și degetul sau zâmbind. Adorabil!

Săptămâna 32 de sarcină

Are 42 cm, 1,7 kg

E cât o varză albă

Nu prea mai are spațiu în burtica ta – în săptămâna 32 de sarcină bebelușul de pregătește să coboare spre canalul de naștere, pregătindu-se de venirea pe lume.

Săptămâna 33 de sarcină

Are 43‬ cm, 1,9 kg

E cât un ananas cu tot cu frunze

Nu are un peisaj prea variat, dar în această a 33-a săptămână de sarcină bebelușul tău își ține ochii deschiși când nu doarme – impresionant, nu?

Săptămâna 34 de sarcină

Are 45 cm, 2,2 kg

E cât un fruct de papaya

Nu mai are prea mult loc de manevre, așa că vei simți un pic diferit mișcările bebelușului tău din această a 34-a săptămână de sarcină. Medicul te va ruga să monitorizezi de câte ori pe oră le simți.

Săptămâna 35 de sarcină

Are 46 cm, 2,4 kg

E cât un mănunchi de broccoli

Auzul bebelușului tău este pe deplin dezvoltat în această a 35-a săptămână de sarcină. Vei observa cum el reacționează la sunete mai înalte.

Săptămâna 36 de sarcină

Are 47 cm, 2,6 kg

Este de mărimea unei salate crețe

Pielea îi devine mai fină în săptămâna 36 de sarcină, iar plămâni sunt gata să facă față primelor guri de aer în liberate.

Săptămâna 37 de sarcină

Are 48 cm, 2,9 kg

E cât un ”ciorchine” de banane

În săptămâna 37 de sarcină, bebelușul tău exersează abilitățile care îi vor fi folositoare la venirea pe lume: inspiră, expriră, suge, apucă și clipește.

Săptămâna 38 de sarcină

Are 48 - 51 cm, 3,2 kg

E cât un mănunchi de țelină (apio)

În burtica ta de 38 de săptămâni de sarcină, bebelușul ar avea deja nevoie de o tunsoare – capul îi este acoperit cu păr care depășește 2-3 centrimetri.

Săptămâna 39 de sarcină

Are 48 - 53 cm, 3,2 – 3,6 kg

E cât un pepene verde

Dacă ar avea loc, în săptămâna 39 de sarcină, bebelușul tău și-ar putea flexa deja fără probleme mâinile și picioarele.

Săptămâna 40 de sarcină

48 - 56 cm, 3,2 – 4,1 kg

E cât un dovleac galben

Părul și unghiile îi cresc rapid, iar plămânii sunt gata să funcționeze când va fi și el gata să vină pe lume – în orice zi după săptămâna 40 de sarcină.

Săptămâna 41 de sarcină

48 - 56 cm, 3.5 - 4.5 kg

E cât un dovleac plăcintar

Nu mai are loc deloc în spațiul care 9 luni i-a fost casă. În săptămâna 41 de sarcină, bebelușul tău se pregătește să te cunoască! Și tu abia aștepți să devii oficial mamă! Felicitări!


Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților