Calciul în sarcină susține creșterea rapidă a structurii osoase a bebelușului, ajută la dezvoltarea mușchilor, a inimii și susține buna funcționare a sistemului nervos. Necesarul de calciu în sarcină este crescut, în special în trimestrele doi și trei, când bebelușul ”împrumută” mari cantități de calciu zilnic, din corpul tău.
Calciul în sarcină nu este important doar pentru dezvoltarea bebelușului, ci și pentru sănătatea ta. Studiile arată că în lipsa unui aport corespunzător de calciu în sarcină și în perioada alăptării, riscul de osteoporoză crește pentru mamă.
Doza zilnică recomandată de calciu, în mod normal, este 800-1000 de miligrame. In cazul femeilor gravide, necesarul de calciu crește la aproximativ 1300 miligrame pe zi.
Felul în care dai naştere poate avea un impact serios asupra dezvoltării sistemului imunitar al nou-născutului. Sistemul digestiv al copiilor născuți prin cezariană este colonizat cu tipuri diferite de bacterii decât cel al bebelușilor născuţi pe cale naturală. Prin trecerea bebelușului prin canalul vaginal, acesta intră în contact cu bacterii care ajung în sistemul său digestiv și care îi pot coloniza flora intestinală în mod benefic.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Necesarul de calciu în sarcină
Pentru a stabili necesarul de calciu în sarcină este important ca mama să își facă toate analizele înainte de concepție sau imediat ce află că este însărcinată. În timpul celor 9 luni, ea va avea apoi grijă ca alimentația ei în sarcină să conțină alimente bogate în calciu. În special în trimestrul trei, când se formează sistemul osos, necesarul de calciu în sarcină este foarte crescut, bebelușul având nevoie de aproximativ 250-350 de miligrame de calciu zilnic.
Necesarul de calciu în sarcină poate fi acoperit în mare parte, printr-o alimentație bogată în lapte și produse lactate. Spanacul, broccoli, varza și sardinele (în special cele de la conservă, care pot fi consumate cu tot cu oase) conțin și ele cantități semnificative de calciu.
Laptele este cea mai la îndemână sursă de calciu din alimentație, un pahar cu lapte (de 250 ml) acoperind o treime din necesarul zilnic de calciu. Alte surse de calciu pentru gravide:
- 230 g de iaurt îți aduc un 415 mg calciu
- cană de suc de portocale fortifiat cu calciu îți asigură 349 mg calciu
- 40 g de mozzarella conțin 333 mg calciu
- 85 g de sardine (cu oase) îți asigură 325 mg calciu în sarcină
- 100 g de spanac conțin 136 mg calciu
- 100 g de broccoli îți asigură 118 mg calciu
Trebuie menţionat însă că,fără ajutorul vitaminei D, calciul nu se asimilează bine. De aceea, este bine să asociezi alimente bogate în calciu cu alimente conţin vitamina D, precum: ouăle, carnea de vită, pui sau peşte.