Back Nutriția bebelușilor născuți prin cezariană

Nașterea prin operație cezariană și perioada imediat următoare

Dacă te afli în acest moment aici, înseamnă că, în urma recomandării medicului, ai decis asupra nașterii prin operație cezariană ori deja ai născut prin cezariană sau, pur și simplu, vrei să afli mai multe informații despre aceasta. Ne dorim să îți oferim cât mai clar și simplu informațiile esențiale despre ce înseamnă operația cezariană, ce implică aceasta și recuperarea de după.

Ce înseamnă nașterea prin operație cezariană

Este intervenția chirurgicală realizată pentru nașterea unui sugar, prin incizia abdomenului și a uterului 1 . Operația de cezariană poate fi programată sau realizată în regim de urgență.

Ce implică nașterea prin operație cezariană

Dacă vorbim de o naștere prin cezariană planificată, în general, aceasta poate implica o pregătire înainte, cum ar fi un set analize de sânge, o discuție cu medicul anestezist, în funcție de protocolul fiecărei maternități. Odată ce ajungi în sala de operație, îți va fi aplicată anestezia regională/generală, ți se va monta un cateter în vezica urinară pentru monitorizarea funcției urinare în timpul operației, după care urmează operația în sine. Se efectuează incizia la nivelul peretelui abdominal, după care se trece la incizia uterului, urmată de evacuarea lichidului amniotic și extracția nou-născutului, care va fi încredințat echipei de neonatologie. Deși vei fi anesteziată și nu o să simți durerea provocată de incizie, să te aștepți ca, în timpul operației, să simți anumite manevre pe care medicul le face, și, posibil, presiune asupra abdomenului. După extracția placentei, medicul va sutura uterul și peretele abdominal. Important de știut este că pe tot parcursul operației ești monitorizată și, chiar dacă există acel paravan despărțitor pentru a nu vedea operația, în sine, există personal medical care este în sală pentru a te susține și a avea grijă de sănătatea ta și a nou-născutului2.

Recuperarea după nașterea prin operație cezariană

După terminarea operației, vei fi mutată într-un salon postoperator și vei fi monitorizată câteva ore, poate chiar o zi întreagă. Ți se vor administra perfuzii pentru a primi soluții speciale pe cale intravenoasă și calmante pentru durerea apărută după ce efectul anesteziei regionale dispare (la 1-3 ore de la intervenție). În unele cazuri, pot apărea diferite complicații postoperatorii precum infecția în zona operației, desprinderea copcilor/suturilor, inflamarea uterului etc. Într-o astfel de situație, cel mai probabil ți se va administra tratament medicamentos, după caz (de ex. antibiotice).
În primele ore de recuperare vei fi atent monitorizată și, după ce trece efectul anesteziei, vei fi încurajată să îți miști corpul în pat și să îți îndoi picioarele pentru a evita formarea cheagurilor de sânge la nivelul acestora.
Atunci când cadrele medicale consideră că ești pregătită, te vor muta în salon, unde o să primești nou-născutul și diferite vizite de control sau pentru administrarea de calmante, anticoagulante etc. De asemenea, o să ai ajutor din partea unei moașe pentru alăptarea nou-născutului sau pentru a-ți oferi suportul și sfaturile de care ai nevoie.
Un alt aspect important la care este bine să te aștepți este posibilitatea inițierii mai târzii a lactației3 sau atenuarea temporară a reflexului de supt a nou-născutului, fapt care face dificilă atașarea acestuia la sân. Te sfătuim să ai răbdare, să pui sugarul la sân imediat cum îl ai în brațe și să ceri ajutor unei moașe sau unui consilier în alăptare, dacă simți că ai nevoie.
Timpul pe care îl vei petrece în maternitate este de aproximativ 3-4 zile, în funcție de modul în care decurge recuperarea. În tot acest timp, ar trebui să fie alegerea ta dacă îl ții pe cel mic cu tine în salon peste noapte, fără să te simți vinovată dacă preferi să îl lași în salonul de neonatologie, luând în considerare că ai nevoie de odihnă și să nu te forțezi din punct de vedere fizic pentru o refacere cât mai rapidă. Vindecarea completă a operației de cezariană are loc în aproximativ 6 săptămâni.

Sfaturi utile

Dorim să fii pregătită pentru recuperarea de după nașterea prin cezariană și să te încurajăm să ții cont de următoarele:
- Să ai la tine apă și să te hidratezi după operație.
Hidratarea este esențială după operație pentru că ajută la eliminarea anestezicului din organism și la refacerea mai rapidă a țesuturilor. Îți recomandăm să ai o sticlă cu un capac tip sport/sticle de copii – după operație vei sta mai mult pe spate și este mai ușor să bei apă dintr-o sticlă cu un astfel de capac.
- Să încerci să te miști conform recomandărilor medicului, astfel încât să facilitezi vindecarea și recuperarea.
Să nu te sperii dacă nu reușești să te ridici din prima încercare și dacă apar amețeli, este perfect normal. Cel mai bine ar fi ca prima ridicare să fie în prezența unui cadru medical.
- Să nu te sperii de scurgerile vaginale de după operație.
Indiferent de tipul de naștere, post-partum există o scurgere vaginală numită „lohie”, care este destul de abundentă, în special în prima zi după naștere. Poți să ai la tine absorbante speciale postnatale.
- Este normal să ai dificultăți când vrei să te ridici, să stai în șezut sau în picioare.
Cel mai important e să nu te descurajezi și să găsești soluțiile utile pentru tine. Poți să te ridici de fiecare dată ușor, în propriul ritm – să te așezi pe o parte, să te sprijini în cot, după care să pui și cealaltă mână lângă cot, să ridici trunchiul, după care să ridici cotul și să te sprijini în ambele mâini. După ce ai reușit să ajungi în poziția șezut, dacă vrei să te ridici în picioare, caută ceva în care să te susții sau ridică-te cu ajutorul mâinilor. Important e să eviți să îți supui abdomenul la mișcări care presupun încordarea.
- Să te odihnești și să îți acorzi timpul pentru propria recuperare, pentru a-ți recăpăta forțele.
Chiar dacă poate suna contraintuitiv, ținând cont că ai un nou-născut pe care aștepți cu nerăbdare să îl vezi și de care va trebui să ai grijă, sfatul nostru este să profiți de orice moment de liniște pentru a te odihni, pentru a te gândi la nevoile pe care le ai și să te obișnuiești cu schimbările care au apărut în viața ta, pe toate planurile.
- Să accepți ajutorul oferit de persoanele apropiate, din jurul tău.
Știm că ești capabilă să le faci pe toate, însă, este important să accepți ajutorul care ți se oferă sau dacă nu, să îl soliciți. Acceptă oamenii din viața ta care vor să fie alături voi, lasă nou-născutul să doarmă cu tatăl sau cu bunica și să te cheme doar când are nevoie să fie hrănit. Să nu te simți niciodată vinovată că te odihnești, că lași sugarul în mâinile celor din jur, că lași persoanele apropiate să aibă grijă de casă sau să gătească.
- Să nu ridici greutăți mai mari decât greutatea nou-născutului.
Tocmai ai trecut printr-o intervenție chirurgicală, care necesită timp de recuperare și prudență. Greutatea maximă pe care îți recomandăm să o ridici este sugarul tău, însă, îți este mai bine să alegi variantele în care stai așezată cu el.
- Să găsești o poziție cât mai confortabilă pentru a-ți hrăni nou-născutul.
Găsește o poziție care, în primul rând, nu deranjează operația și în care nu ai dureri – poate să fie pe spate, într-o parte sau chiar în șezut, dar să ai perne care îți susțin spatele, mâinile și sugarul.
- Să eviți să faci exerciții postnatale în primele 4-6 săptămâni de la operație și să ceri acordul medicului înainte de începerea acestora.
În primele săptămâni de la operație este interzis sportul sau orice alt exercițiu care implică efort sau ridicări de greutăți. Cel mai important pentru tine este recuperarea după operație, care durează în jur de 6 săptămâni.
- Să optezi pentru dușuri scurte și să eviți să faci băi lungi în primele 2 săptămâni, cel puțin.
După operație, îți recomandăm să eviți băile în cadă pentru a nu exista riscul de infecție la nivelul inciziei sau întârzierea vindecării din cauza expunerii pielii la umezeală.
- Să susții abdomenul cu mâinile în zona inciziei înainte să strănuți, să tușești sau chiar și să râzi, astfel încât să atenuezi din durerea și presiunea care pot apărea;
Poate ți se va părea un sfat banal, însă în primele zile după operație chiar și râsul poate să fie o sursă de durere la nivelul inciziei. Cu toate acestea, te încurajăm să râzi, cu poftă chiar. Un alt lucru pe care, poate, nu l-ai citit sau auzit, este că drumul spre casă cu mașina poate să fie și acesta destul de dureros. Sfatul nostru este să alegi împreună cu persoana care te va conduce acasă un traseu cât se poate de lin pentru că pot apărea dureri la nivelul inciziei la fiecare denivelare, frână, cale ferată/de tramvai, ș.a.m.d.
- Să ții cont că adaptarea la noua viață de mamă poate să nu fie așa cum te așteptai.
Viața de mamă poate să fie, de cele mai multe ori, copleșitoare, de la emoțiile pe care le simți, până la puținele ore de somn, care îți pot influența starea generală și psihică. Chiar de la neputința pe care o simți atunci când ai grijă de cel mic sau când întâmpini dificultăți în hrănirea acestuia, de la grijile care pot apărea odată cu diverse situații care te-ar frământa - vărsături, scaunele celui mic, iritații ale pielii, modul în care se alimentează cel mic, curățarea bontului ombilical, băițele, episoadele de colici etc. Este important să vorbești deschis cu partenerul tău despre toate acestea, să ceri susținerea lui și a celor din jur atunci când ai nevoie sau când, pur și simplu, simți că nu mai poți. E normal să te simți copleșită uneori, e normal să primești ajutor și e normal să îți mai acorzi și ție pauze.

Dacă ai nevoie de suport în sarcină, alăptare sau în nutriția primilor ani ai bebelușului ne poți scrie direct pe site sau ai la dispoziție adresa de e-mail și un număr de telefon.

 

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546707/ 
2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546707/ 
3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7748140/ 


Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților