Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Acceptă provocarea AptaNutricia – Ce știi despre microbi?

Acceptă provocarea AptaNutricia – Ce știi despre microbi?

Ți-am pregătit un chestionar special, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează virușii, bacteriile și ciupercile microscopice cu care copilul tău poate intra în contact.

Sunt doar 8 întrebări cu răspunsuri simple:

 

Toate bacteriile sunt periculoase pentru copil?

Nu

În apă, aer, sol - bacteriile se regăsesc peste tot. Deși unele sunt patogene și pot provoca probleme organismului, bacteriile sunt adesea inofensive și pot fi chiar utile.

Prezența lor este complet normală și chiar avem nevoie de ele!

 

Se transmit virusuri prin aerul pe care îl respirăm?

Da și nu

Pot fi transmise mai ușor atunci când un bolnav strănută, tușește și poate împrăștia salivă care conține particule aeriene mici infectate cu virusul. Acest lucru se întâmplă în special în spațiile închise, în care aerul nu se poate ventila foarte bine: camera copilului, o sală de așteptare etc. Majoritatea virusurilor nu pot supraviețui în aer liber mult timp, dar unele pot fi mai rezistente decât altele!

 

Antibioticele sunt eficiente împotriva virusurilor?

Nu

Dacă cel mic este bolnav, ține cont de faptul că antibioticele sunt eficiente numai pentru combaterea infecțiilor bacteriene.

Antibioticele nu sunt întotdeauna soluția, nu vor avea niciun efect împotriva infecțiilor virale (bronșită, gripă etc.). Te rugăm să consulți medicul și să-i soliciți recomandări dacă ai motive de îngrijorare.

 

O ciupercă microscopică este un microb?

Da

Ciupercile microscopice sunt microorganisme vii care pot provoca infecții fungice și pot apărea pe corpul copilului tău - pe piele și mucoase. Apar de obicei sub formă de mici pete roșii.

Mediile calde, umede, cum ar fi faldurile mici ale pielii, pot favoriza dezvoltarea infecțiilor fungice. Prin urmare, este important să ștergi bine copilul după baie.

 

Pot fi prezenți microbii pe jucării?

Da

Jucăriile, fie ele din plastic, lemn sau material textil, pot transporta o serie de bacterii. Prin urmare, este important să te asiguri că sunt curățate în mod regulat, fie în mașina de spălat sau cu apă caldă și săpun și nu intră prea mult în contact cu gura copilului.

 

Frigul omoară germenii?

Da și nu

Din păcate, nu întotdeauna.

Microbii sunt organisme vii care pot fi foarte rezistente și se dezvoltă la o temperatură între 10 °C și 50 °C.

Dezvoltarea lor sub 10 °C este pur și simplu încetinită.

Nu uita să speli cu atenție mâinile copilului tău pentru a evita răspândirea microbilor.

 

Ajută strănutul la îndepărtarea germenilor din organism?

Da

Nu obstrucționa strănutul copilului deoarece unii agenți patogeni pot fi expulzați din corp. Nu uita să speli copilul pe mâini pentru a evita orice contagiune.

 

În intestinul copilului trăiesc mii de bacterii?

Da

Bacteriile bune (numite „floră intestinală normală”) trăiesc în sistemul digestiv al copilului și sunt benefice pentru sănătatea sa.

Cum? Bacteriile bune ajută sistemul digestiv al copilului să funcționeze corect și facilitează digestia, de exemplu prin ingerarea de fibre care nu sunt absorbite de organism sau prin producerea de nutrienți și vitamine de care copilul are nevoie.

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.