Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Primele cuvinte – când începe bebe să vorbească

Primele cuvinte – când începe bebe să vorbească

Gânguritul pregătește drumul pentru primele cuvinte. Dacă îl asculți pe bebe cu atenție, vei constata că încă din primele săptămâni emite vocale, care sunt pronunțate din ce în ce mai clar. După 4 luni apar și primele articulări de consoane - r este ultima pronunțată. Apoi, pe la 5 luni, începe perioada ”lalațiunii” – repetiția de silabe care, aparent, au semnificație, dar pe care bebelușul nu le pronunță ca atare. Abia pe la 8 - 10 luni copilul începe să pronunțe cuvinte cu intenție și semnificație, până atunci doar le repetă. Primele cuvinte ale bebelușului sunt cuvinte-propoziții, ca în japoneză. Un singur cuvânt exprimă o întreagă întrebare sau afirmație, iar bebelușul tău este foarte fericit când îți nimerește ”traducerea”.

De înțeles, însă, bebelușul tău pricepe ce i se spune încă de pe la 4-5 luni. Se pare că primul cuvânt căruia îi descifrează semnificația este ”tata” sau ”tati”, pronunțat cel mai des de mamă, atunci când tati vine acasă, intră în cameră etc. Următoarele pe lista celor înțelese de bebe sunt denumirile jucăriilor, pe care mami le menționează mereu – vrei să te joci cu iepurașul, ursulețul, rățușca? În apropierea primei aniversări, bebelușul tău nu numai că înțelege, dar și reproduce, așa cum o poate face la această vârstă, cuvintele pe care le-a auzit până în acel moment.

Când să consulți un specialist
Înregistrează-te ca membru că să citești tot articolul sau intră în cont.

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.