Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Olița, cutia cu jucării a Biancăi

Olița, cutia cu jucării a Biancăi

Articol scris de Nicoleta Buzurin, unul dintre părinții informați, din Clubul NUTRICIA.

 

Hmmm, greu cu Bia la oliţă. Chiar dacă o aveam în casă de 1 an, şi eu, în sinea mea, ziceam poate-poate, ea o folosea pe post de chiuvetă pentru păpuşi sau cutie de lego. Mare, roz, încăpătoare, să poată sta fata bine pe ea, gândeam eu când am achiziţionat-o. Poziţionată strategic lângă wc-ul nostru, astfel putea auzi şi vedea ce facem noi. Iar când mergeam noi la wc, venea şi ea cu noi şi stătea lângă noi pe oliţă, dar fără s-o dezbrăcăm. Bineînţeles că i-am povestit ce facem noi acolo (de vreo 2 ani uşa de la toaletă nu se mai închide la noi în casă, decât atunci când e tati la baie, pentru a fi siguri că nu intră Bia peste el), căci am considerat că noi suntem cel mai bun exemplu pentru copii. Dar ea nimic, nu era atrasă deloc. Până într-o seară când după o tură de parc alături de prietenele ei care deja nu mai purtau “pempi”, ajunge acasă, îşi dă jos scutecul şi nu mai vrea să doarmă cu el.

Eu panicată, nu înţelegeam: Cum? Deloc? Chiar nu-l mai vrei? Hai mai mami, mai gândeşte-te… Plecăm la drum lung, la bunici, nu poţi sta fără “pempi”! Ea nu, şi nu, şi nu. Eu cu scutecul după ea, ea, cum îl simţea pe picior urla, de ne ştia tot blocul. Dacă am văzut că nu am sorţi de izbândă, i-am zis “ok, stai fără în noaptea asta, mâine, pe drum vom vedea ce facem”. După ce a adormit, I-am “montat” scutecul, dar dimineaţă – surpriză, era gol. Am întrebat-o dacă vrea să facă la oliţă, cum văzuse la prietenele ei, a spus da! Şi a şi făcut. Eu alergam cu oliţă prin casă, după tac-su, să-i arăt minunea, că şi cum aş fi câştigat la loto. El se uita crucit la mine, nu înţelegea ce fac cu oliţă roz în mână şi fata dezbrăcată după mine. Ne-am îmbarcat cu căţel, pisică şi oliţă şi am plecat la bunica. Pe drum se aude vocea suavă a Biancăi: mama pipi! Of… tati trage pe dreapta, scot oliţă, aşez fetiţă şi gata pipi. Waw, incredibil, nu puteam crede!

Odată ajunse la ţară, aliat de nădejde, bunica. Din 10 în zece minute o întreba dacă nu face pipi şi o aşeza pe oliţă, iar după ce făcea ne spălăm pe mâini la pompa din curte. Seara după ce adoarme, iar montăm scutecul, dimineaţa urlete când îl vede, supărată îl aruncă şi ne ceartă. Ok… gata! Ne-am hotărât să nu-l mai punem deloc (nici ziua, nici seară). Nu puteam crede ce fetiţă mare avem. La ţară a stat cu rochiţe şi astfel a putut să se desfăşoare în voie. Antrenamentul zilnic, perseverenţă, fără presiune, cu multă răbdare, dragoste, faptul că am fost lângă ea două săptămâni şi vremea caldă, au făcut din această vacanţă să rămână în memoria noastră ca fiind încă o treaptă urcată cu succes în cunoaşterea lumii şi descoperirea de noi orizonturi.

El decide pentru că este alegerea lui, părintele doar îndrumă şi călăuzeşte paşii copilului. Mă aşteptam să fie mai greu, aşa auzisem de la prietene, nu mă aşteptam că Bia să fie aşa de deschisă şi de hotărâtă. Astfel am înţeles că fiecare copil este unic, fiecare are felul lui de a gestiona noile achiziţii. Poate şi faptul că am lăsat-o de multe ori să decidă singură pentru ea a contat, astfel a căpătat încredere şi determinare. O ştiam că e încăpăţânată, doar e a mea, dar, nu aşa! Chiar din prima!

La 3 săptămâni de la marele eveniment nu avem decât un singur episod ratat, noaptea (dar era de aşteptat, oricum nu am certat-o), şi o trezire nocturnă cu cerut la oliţă. Sunt mândră de fata mea, care la 2 ani şi 20 zile nu mai poartă scutece, nici ziua, nici noaptea. Acum avem cufăr pentru jucării şi oliţă pentru pipi. Aveţi încredere în copii voştri, ei ştiu ce e mai bine pentru ei.

Noi, că părinţi suntem acolo doar pentru a-i îndruma cu dragoste şi răbdare. Mult succes!

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.