Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Gata cu suzeta şi biberonul!

Gata cu suzeta şi biberonul!

Cei mai mulţi dintre părinţi consideră că până la vârsta de trei ani copilului i se poate oferi ca metodă de liniştire suzeta. Dacă până acum nu li se pare nimic anormal, la scurt timp după a treia aniversare devin îngrijoraţi şi încearcă să-i facă pe cei mici să renunţe de bunăvoie sau forţat la suzetă şi la biberon. Specialiştii în psihologie sunt de părere că nu există o vârstă limită până la care un copil poate sta cu suzeta în gură sau se poate alimenta cu biberonul. Însă, fiecare părinte trebuie să se pună în pielea copilului său şi să încerce să înţeleagă ce reprezintă aceste obiecte pentru cei mici. Între biberon şi suzetă este o diferenţă foarte mare, chiar dacă amândouă au tetine confecţionate din latex sau cauciuc. În primul rând, biberonul este cel care îi furnizează celui mic lăptic, iar el ar putea să-şi imagineze că fără biberon nu mai este mâncare. Suzeta este obiectul care îi oferă plăcere. Fără suzetă nu poate adormi noaptea şi nu se poate linişti atunci când este agitat sau când îl doare ceva.

Unii psihoterapeuţi afirmă că dependenţa copilului pentru suzetă se datorează faptului că nu a fost lăsat să-şi sugă degetul, conform sintagmei: „Nu e frumos să stai cu degetul în guriţă!”. Însă una din principalele cauze pentru care un copil ajunge să folosească acest calmant chiar şi atunci când a împlinit de mult patru, cinci ani, este aceea că suzeta are rolul de a-i „închide gura” celui mic. Mamele din ziua de azi sunt destul de ocupate şi par că nu mai au suficientă răbdare cu copiii, motiv pentru care, dacă au observat o dată că prichindeii lor nu mai plâng atunci când le-au dat suzeta, continuă să folosească micul instrument de latex ori de câte ori ei sunt agitaţi şi neliniştiţi. Tendinţa generală a părinţilor contemporani este aceea de a afla cât mai multe sfaturi practice din toate părţile pe motiv că perioada comunistă a limitat accesul la multe informaţii utile. Cu toate acestea, psihologia modernă afirmă că fiecare femeie este mamă, în funcţie de mama pe care a avut-o. „Înternalizarea mamei pe care am avut-o” ne determină să ne creştem şi să ne educăm copiii, în funcţie de educaţia pe care am primit-o în familie. De aceea, specialiştii consideră că tu vei fi cea care va şti cel mai bine momentul în care va trebui să-ţi convingi copilul să renunţe la suzetă şi la biberon.

Câţiva paşi de ajutor...

Înregistrează-te ca membru că să citești tot articolul sau intră în cont.

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.