Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

(COVID – 19) Activități distractive și educative pentru copiii în vârstă de 1 an

(COVID – 19) Activități distractive și educative pentru copiii în vârstă de 1 an

În ciuda ritmului vieții, care după cum știm, încetinește din cauza pandemiei de coronavirus, dezvoltarea copiilor nu se oprește. Au ajuns la acea vârstă minunată, când încep, în mod firesc, să se miște mai mult, să exploreze limitele mediului lor și să reacționeze la diferite lucruri. Și pentru că veți fi acolo cu ei, iată câteva sfaturi și trucuri pentru a profita la maximum de această vârsta minunată a descoperirilor.

Ce pot face la această vârstă?

Copiii de 1 an sunt la o vârstă la care învăță, observă și imită foarte repede. Învață, de asemenea, conceptul de mic și mare, iar abilitățile lor motorii se îmbunătățesc în fiecare zi. În plus, ei te pot înțelege și vor începe să reacționeze la diferite lucruri. Ce este minunat este faptul că micuții care arată acest tip de dezvoltare sunt pregătiți pentru jocuri. Astfel, le poți oferi jucării și activități potrivite vârstei.

Care sunt cele mai indicate jucării?

Jucăriile pentru copiii de 1 an trebuie să le susțină dezvoltarea cognitivă și să fie distractive și inofensive. De asemenea, în acest moment, copiii mici cărora încep să le crească dinții vor suge și vor mușca unele dintre obiectele mici din jurul lor. Asigură-te că astfel de obiecte nu îi rănesc și că aceste obiecte au fost dezinfectate în prealabil. Iată câteva sfaturi care să te ajute în alegerea jucăriei potrivite.

  • ▪ Asigură-te că jucăria a fost certificată corespunzător ca respectând toate standardele de calitate și sănătate din țara noastră. De exemplu: marcajul CE, (Conformitate europeană), pentru Europa.
  • ▪ Evită jucăriile pufoase sau mici, pentru a preveni înghițirea sau mușcarea acestora de către copil.
  • ▪ Cărțile cu imagini colorate sunt minunate și ajută la dezvoltarea inteligenței lui vizuale și spațiale.
  • ▪ Jucăriile pe care le poate ține cu ușurință sunt mai distractive dacă se folosesc pentru a juca jocuri.
  • ▪ Cuburile colorate care se potrivesc unele în altele și puzzle-urile cu piese mari contribuie la dezvoltarea inteligenței lui.
  • ▪ Instrumentele muzicale sau jucăriile care produc sunete îi stimulează reacțiile și îi susțin inteligența auditivă.
  • ▪ Joaca cu mingiuțe moi, care se pot comprima ușor, îi îmbunătățește abilitățile motorii și îi atrage atenția. De asemenea, îl încurajează să meargă în loc să se târască.

 

Câteva jocuri care să-l ajute să învețe

Jocurile pe care le jucați împreună îl vor ajuta la dezvoltarea cognitivă. Există o mulțime de jocuri minunate, care vă vor educa și amuza pe tine și copilul tău.

 

▪ Inventați propria muzică

Participați la un joc de descoperire muzicală cu jucării zornăitoare, linguri, oale, tigăi, clopoțele, gonguri sau orice altceva care sună. Atât tu, cât și copilul tău puteți face muzică împreună, îl va ajuta să recunoască diferite sunete, precum și să-și îmbunătățească coordonarea.

 

▪ Vorbiți la telefon

Dacă ai un telefon vechi pe care nu îl folosești sau un telefon de jucărie, vă puteți preface că „vorbiți” între voi și scoateți diferite sunete. Acest joc este distractiv și ajută la dezvoltarea limbajului și a abilităților sociale, în timp ce copilul încearcă să imite sunetele pe care le faci.

 

▪ Construiți împreună

Este timpul să vă jucați cu puzzle-uri adecvate vârstei sau blocuri Lego. Aceste jucării sunt, în mod normal, recomandate copiilor cu vârste între 2 ani și mai mari. Dar lasă-l să te urmărească atunci când completezi un puzzle sau construiești ceva și apoi poate pune și el câteva piese. Acest lucru îi arată cum să pună lucrurile împreună și îi dezvoltă conștientizarea formelor și a culorilor.

 

▪ Numărați împreună

Numărați degetele de la mâini și de la picioare ale micuțului tău sau numărați scările pe care le urcați sau jucăriile în timp ce le puneți într-un coș. Nu trebuie să știe să numere încă, dar va învăța cum funcționează numerele.

 

▪ Faceți sticle senzoriale

Umple câteva sticle goale de plastic cu materiale de diferite culori, dimensiuni și forme, nisip, fasole etc. Pune apă în unele sticle pentru a se amesteca și închide capacul. Lasă-l pe micuț să le ridice, să le agite și să examinează conținutul. Și ca întotdeauna, nu uitați să vă spălați pe mâini amândoi, înainte și după joacă! Și chiar dacă poate fi dificil deoarece el sau ea este irezistibil, evită să-i atingi fața (și pe a ta de asemenea!)

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.