Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cornavirus (COVID – 19) – Cum putem transforma perioada petrecută în casă într-o oportunitate de a stimula dezvoltarea copiilor noștri?

Cornavirus (COVID – 19) – Cum putem transforma perioada petrecută în casă într-o oportunitate de a stimula dezvoltarea copiilor noștri?

Sunny Mum, psiholog specializat în relația părinte-copil din China, a oferit clubului AptaNutricia câteva sfaturi pentru părinți în aceste vremuri neobișnuite. Sunny Mum a fost inclusă în Top 10 lideri de opinie chinezi în relația părinte-copil potrivit Forbes.

Pandemia globală actuală a impus închiderea școlilor și a locurilor de muncă. Iar carantina la domiciliu înseamnă că trăim și muncim cu toții sub același acoperiș, deseori într-un spațiu restrâns. E de înțeles că părinții, care lucrează cu normă dublă non-stop, suferă de extenuare fizică și psihică, iar copiii se plictisesc și devin capricioși.

„În calitate de psiholog specializat în relația părinte-copil, cred că această perioadă reprezintă o oportunitate. Acest timp petrecut împreună este un dar, deoarece joaca cu copiii, acasă, este un mod minunat de a le stimula capacitățile intelectuale, fizice și emoționale, dezvoltându-le totodată creativitatea și curiozitatea.

În continuare, vă voi oferi un ghid care să vă ajute să profitați la maximum de această experiență în familie.

 

Cum stimulează interacțiunile părinte-copil curiozitatea bebelușului

Bebelușii au o curiozitate naturală. Curiozitatea permite învățarea și descoperirea. Studiile arată că, în lumea animalelor, curiozitatea favorizează dezvoltarea abilităților de supraviețuire, deoarece le determină să exploreze, să învețe și să se adapteze la medii noi de viață.

Experiența ne învață că fiecare bebeluș este diferit, la fel cum este diferit mediul casnic în care trăiește fiecare. Stimularea externă, asigurată de părinți și frați, este cea mai bună formă de educație. Acum e timpul să vă jucați cu bebelușii și să-i vedeți cum se dezvoltă chiar sub ochii voștri!

1. „Cum arată”

Învață-ți bebelușul să recunoască obiectele de uz cotidian după formă, dimensiune și culoare, pentru a-și dezvolta capacitatea de observație, concentrare și explorare.

2. „Vânătoare de comori”

Organizează acasă o vânătoare de comori pentru copilul tău, ascunzându-i jucăriile preferate și ajutându-l să le găsească folosind un plan al casei. Acest joc dezvoltă capacitatea de observație, memoria și gândirea logică a copilului tău.

3. Jocuri experiențiale:

Alte jocuri, precum realizarea de sculpturi simple prin îndoituri de hârtie, desenul și alte activități de lucru manual, le stimulează capacitatea de observație, explorare și curiozitatea față de experiența senzorială.

Exemplul meu:

Copiii mei adoră să scoată câinele la plimbare, dar cum alerta epidemiologică este încă activă, este prea riscant să ieșim. Ca mamă, nu vreau să-i dezamăgesc, așa că am decis să recreez în casă plimbarea noastră obișnuită cu câinele, imaginându-ne că fiecare hol și coridor este o stradă din cartierul nostru și folosind fiecare piesă de mobilier pe post de magazine din cartier. „Plimbarea imaginară” a fost atât de distractivă încât până și câinelui i-a plăcut!

 

Folosește mâinile și mintea pentru a stimula creativitatea bebelușului

„Creativitatea” este una dintre cele mai în vogă tendințe la nivel mondial în materie de educație. În epoca actuală a tehnologiei și a științei, creativitatea este una dintre cele mai importante capacități pe care le putem deprinde. Reunește cunoașterea și inteligența, curiozitatea și imaginația. Din fericire, nimic nu e mai simplu decât să cultivi creativitatea bebelușului tău: Totul pornește de la joacă! Iată câteva jocuri zilnice care pot fi utile.

1. Construcții cu cuburi:

Proiectele de construcții cu cuburi potrivite vârstei exersează imaginația și vederea în spațiu a copilului.

2. Jocuri de exprimare:

Poveștile și scrierea creativă (povești, poezii sau glume) ajută la cultivarea gândirii logice.

3. Jocuri artistice:

Meșteșugurile de toate felurile dezvoltă creativitatea, concentrarea și dexteritatea manuală. Copiii adoră să picteze cu degetele, să modeleze plastilina, să realizeze colaje și alte activități de lucru manual... Lasă-i să se murdărească și stimulează-le imaginația! Crește distracția transformând o activitate solitară într-un concurs sau un proiect în doi!

Exemplul meu:

Acasă, avem o „gazetă de perete” unde expunem toate lucrările artistice ale copiilor. Pentru a-i motiva, votăm în familie pentru cele mai bune picturi cu degetele. Cu toții comentăm și ne facem reciproc complimente pentru lucrările realizate și inventăm alte premii pentru a-i încuraja pe toți, de exemplu „Cea mai bună utilizare a culorilor” sau „Cel mai bun desen al unui animal”. Copiii adoră aceste activități și picturile lor mă surprind de fiecare dată!

 

Deprinderea abilităților sociale

Abilitățile sociale sunt esențiale în viață. Bebelușii învață să se exprime imitându-ne. În scurt timp, devin capabili să comunice în mod eficace, ceea ce îi ajută să devină membri autonomi ai familiei.

Abilitățile sociale se dezvoltă în grupuri mai mari și, în condiții normale, copiii noștri au contacte cu prietenii, rudele, educatorii și chiar cu străinii. Însă, în contextul actual, contactele sunt limitate la cele cu părinții și frații. Dar există câteva modalități prin care puteți continua să lucrați împreună la construirea abilităților sociale!

1. Jocuri de ghicit:

Desenează o imagine pentru copilul tău și cere-i să ghicească despre ce e vorba. Dacă nu te pricepi la desen, folosește cuvintele! Jucați „Privește pe furiș”, unde descrii un obiect din cameră și le ceri să ghicească ce este. Apoi, faceți schimb de roluri și cere copiilor să privească pe furiș un obiect din cameră și să ți-l descrie pentru a-l identifica. Ambele sunt modalități simple de stimulare a abilităților lingvistice în vederea interacțiunilor sociale.

2. „Joc de rol”

Pentru acest joc, cere copilului să te imite, în vreme ce tu vei juca rolul copilului. E un mod distractiv de a îmbunătăți spiritul de observație al copilului și empatia prin imitație, ambele fiind fundamentale pentru dezvoltarea abilităților sociale.

Exemplul meu:

Îmi place enorm să fac jocuri de rol cu copiii mei. O dată am jucat rolul lor și aruncam jucării peste tot și făceam mizerie, în vreme ce ei au preluat rolul părinților și încercau să mă învețe regulile! A funcționat! Au înțeles imediat cât de greu este pentru mine, ca mamă, să strâng mereu după ei și că este responsabilitatea lor să își păstreze camera ordonată. Să sperăm că va dura!

 

Convingerea mea

Bebelușii au puternice abilități înnăscute. Deși acum sunt închiși în casă cu familia, să nu crezi că spațiul limitat se traduce prin potențial limitat. Acum, familiile au timp să crească împreună, să găsească modalități de a-i ajuta pe copii să exploreze și să se dezvolte prin joaca și interacțiunile cu tine.

Pe măsură ce cresc, bebelușii se vor confrunta cu multe provocări diferite, care îi vor ajuta să devină mai puternici și să înțeleagă mai bine lumea din jur. Această epidemie ne impune să luăm măsuri de prevenire drastice, care includ izolarea fizică și dezinfectarea regulată. Când vine vorba de sănătatea bebelușului tău, o bună nutriție este fundamentală pentru sprijinirea unui sistem imunitar puternic. Într-o zi, bebelușul tău va putea să exploreze din nou lumea din jur! Dar, pentru moment, putem profita cu toții de această ocazie de a-i ajuta să își dezvolte în continuare potențialul.”

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.