Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:
Ştiinţa inspirată  de laptele matern

Ştiinţa inspirată de laptele matern

NUTRICIA este ştiinţa inspirată de proprietăţile uimitoare ale laptelui matern de a-i oferi unui bebeluş tot ce are nevoie pentru o creştere sănătoasă. Pasiunea pentru descifrarea secretelor sale nutritive a stat la baza înfiinţării celui mai mare centru de cercetare a laptelui matern din Germania. Aici, o echipă formată din 250 de oameni de ştiinţă (biologi, nutriţionişti, tehnicieni şi doctori) studiază mecanismele complexe care fac din laptele matern cel mai bun aliment pentru bebeluşi.

Ce reprezintă NUTRICIA?

Inovaţie continuă

Până nu demult, se ştia că laptele matern conţine oligozaharide, proteine şi grăsimi, combinate într-un mod ideal de către natură, pentru creşterea sănătoasă şi dezvoltarea bebeluşului. Astăzi, ştim mult mai mult de atât.

Laptele matern conţine în jur de 1.000 de structuri de carbohidraţi diferite, care sunt departe de a fi fost studiate în totalitate. Mai conţine şi celule imunitare vii, care sunt transmise în mod direct de la mamă la copil. Structura laptelui matern este una impresionantă, ale cărei beneficii încercăm să le transpunem şi în formulele de lapte NUTRICIA, pentru a oferi şansa la un start bun în viaţă oricărui bebeluş.

Echipa NUTRICIA lucrează într-o colaborare strânsă cu institute de cercetare, universităţi de prestigiu şi spitale din toată lumea şi beneficiază de sfaturile unui consiliu format din experţi internaţionali din domeniul pediatriei, alergologiei şi imunologiei. Astfel, reuşim să fim la zi cu cele mai noi descoperiri din domeniu şi cu un pas mai aproape inovaţiile care ne interesează.


Cercetare la cele mai înalte standarde

Pentru a înţelege mai bine structurile complexe din spatele laptelui matern, cercetătorii noştri separă componentele sale la un nivel extrem de detaliat.

Mai întâi, laptele matern este descompus în componentele sale principale – proteine, carbohidraţi şi grăsimi – utilizând diferite metode de centrifugare. Ele sunt apoi izolate cu ajutorul unui cromatograf, permiţând idenficarea substanţelor la nivel micrografic (1 μg = 1 milionime de gram). Dar asta nu e tot. Pentru o şi mai mare fineţe, cercetătorii apelează la MALDI – tehnica spectometriei de masă, cu ajutorul căreia pot fi descifrate structurile laptelui matern la nivel nanogramic (1 ng = 1 milionime de gram).


În laborator: înţelegerea beneficiilor

Când un grup de cercetători descoperă un nou ingredient, îşi pune mai întâi întrebarea: ce rol joacă acesta? Şi, mai ales, cum poate fi folosit în avantajul copiilor care nu pot fi alăptaţi?

În acest sens, cercetătorii efectuează analize preclinice de eficienţă, investigând modul în care substanţa interacţionează cu diferite culturi de celule. Un exemplu în aceste sens este “intestinul artificial”, care permite simularea interacţiunii dintre alimente, enzime şi flora intestinală şi observarea efectului pe care îl are noua substanţă asupra florei.


Transformarea inovaţiei într-un produs folositor

Dacă studiile clinice arată un efect pozitiv, începe munca departamentului de dezvoltare a produsului. Rolul lor este de a încorpora noile informaţii într-o formulă echilibrată, care este testată sub formă de “prototip”, înainte de a fi transformată într-un produs final.


Obiective ştiinţifice pe termen lung

NUTRICIA investeşte anual între 6 şi 8 milioane de Euro în cercetarea laptelui matern. Inovaţiile din ultimii ani au dus la patentarea a peste 50 de descoperiri ştiinţifice semnificative, printre care formula unică scGOS/lcFOS (9:1). Cercetătorii NUTRICIA au publicat cărţi pe tema nutriţiei bebeluşilor, au scris peste 250 de articole de specialitare, care au fost publicate în peste 100 de jurnale ştiinţifice.

Prin sprijinul nostru, ducem mai departe filosofia NUTRICIA: pasiune pentru progresul ştiinţific şi dezvoltarea unor produse de cea mai bună calitate.

NUTRICIA - peste 40 de ani de cercetare a laptelui matern

1968

Secretele laptelui matern

Anul cheie din istoria NUTRICIA, în care am decodat structura proteică a laptelui matern şi, inspirată din aceasta, am conceput formula de lapte pentru bebeluşii ce nu pot fi alăptaţi.

1973

Formula specială pentru bebeluşii prematuri

NUTRICIA demarează programul de cercetare a compuşilor laptelui matern şi a efectelor acestuia asupra creşterii şi sănătăţii copiilor. Descoperirile făcute ne-au ajutat să dezvoltăm o formulă specială pentru bebeluşii prematuri, care, pentru prima dată, se adresează nevoilor nutriţionale speciale ale copiilor născuţi înainte de termen.

1984

Progres în cercetarea intoleranţelor nutriţionale

Momentul unei descoperiri majore în domeniul intoleranţei nutriţionale: NUTRICIA a creat Pregomin, primul produs medical special, pentru copiii cu intoleranţe nutriţionale.

1992

Descoperirea LC-PUFA

În urma cercetării îndelungate a laptelui matern, au fost descoperiţi acizii graşi polinesaturaţi cu lanţ lung (LC-PUFA), cu un rol esenţial în dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos.

1997

Remediul pentru intoleranţele alimentare severe

Progresele din domeniul tratării alergiilor au permis dezvoltarea unei formule medicale speciale, cu un conţinut proteic bazat pe amioacizi puri, ce ajută semnificativ tratarea intoleranţelor alimentare severe.

2001

Descoperirea oligozaharidelor

Cercetările extensive au condus la descoperirea oligozaharidelor din laptele matern. S-a stabilit că laptele matern conţine conţine carbohidraţi nedigerabili, care servesc drept hrană pentru bacteriile benefice din intestin, fapt care are un impact pozitiv asupra florei digestive şi asupra sistemului imunitar.

2003

Patentarea formulei GOS/FOS

Anul în care NUTRICIA a dezvoltat formula patentată de galactooligozaharide (GOS) cu lanţ scurt şi fructooligozaharide (FOS) cu lanţ lung, carbohidraţi nedigerabili cu un rol benefic în flora stomacală.

2011

Primul supliment pentru bebeluşii prematuri

Bazat pe secţiunea proteică a laptelui matern în centrul nostru de cercetare şi pe colaborarea cu neonatologii germani, a fost dezvoltat primul supliment destinat bebeluşilor prematuri, oferă surplusul de proteine necesar pentru dezvoltarea bebeluşilor născuţi înainte de termen.