Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Răceala sau gripa? Cum le deosebim?

Răceala sau gripa? Cum le deosebim?

Care sunt diferențele între răceală și gripă?

Răceala debutează gradual, primul simptom fiind acela de gât uscat și senzația de usturime la înghițire. După două zile apar și alte simptome precum: secrețiile nazale, congestia nazală, tuse și febră moderată. In prima perioadă de manifestare a răcelii, secrețiile nazale sunt apoase, pe când spre finalul bolii devin mai închise la culoare și mai groase.

Simptomele răcelii durează în jur de o săptămână, însă doar în primele zile copilul este contagios. Dacă simptomele de răceală nu se ameliorează după o săptămână atunci este recomandat un consult medical fiindcă poate fi vorba de o complicație, o infecție bacteriană sau poate o alergie. În cazul în care imunitatea copilului este slăbită, răceala se poate vindeca mai greu, chiar după două săptămâni.

Gripa debutează brusc și are o manifestare mai severă decât răceala. Simptomele gripei sunt: dureri în gât, febră ridicată, dureri de cap și musculare, congestie nazală, tuse, stare generală alterată.

Gripa se vindecă fără niciun tratament în 5-6 zile, dar uneori vindecarea poate dura până la 10-14 zile. In cazul copiiilor, gripa este periculoasă fiindcă poate provoca anumite complicații precum pneumoniile. Febra care persistă sau reapare după 2-3 zile este un semn al pneumoniei, de aceea este bine să mergeți cu copilul la doctor.

Atât gripa cât și răceala sunt provocate de virusuri, ceea ce înseamnă că nu există un tratament propriu-zis ci doar anumite medicamente care pot reduce simptomele. Sistemul imunitar este cel care trebuie să elimine virusul din organism, motiv pentru care alimentația copilului este importantă. Trebuie să ne asigurăm că oferim zilnic copiilor hrană sănătoasă, bogată în legume și fructe, care să ajute sistemul imunitar să acționeze eficient în cazul îmbolnăvirilor.

Atunci când copilul este bolnav de răceală sau gripă, trebuie să rămână acasă pentru a nu răspândi infecția respiratorie și pentru a fi protejat de alte boli. Copilul trebuie să meargă la un consult medical de specialitate dacă:

• febra persistă mai mult de trei zile
• copilul nu poate să înghită hrana sau are dureri foarte mari
• tusea persistă chiar mai mult de două săptămâni, mai ales în timpul nopții
• congestia nazală persistă și este asociată cu dureri de cap

Reprezintă urgențe medicale următoarele situații:

• Copilul acuză dureri în piept
• Copilul pare să respire mai repede sau are dificultăți în respirație
• Copilul este letargic
• Copilul este extrem de iritat
• Copilul are febră și erupții la nivelul pielii

In concluzie, febra moderată este întâlnită în cazul răcelilor, pe când febra ridicată este un simptom mai degrabă specific gripei. Durerile musculare sunt specifice gripei, pe când gâtul uscat și dureros este un simptom manifestat mai ales în cazul răcelilor. Ambele tipuri de infecții pot duce la complicații, în special când sistemul imunitar este slăbit. Trebuie să ținem cont de faptul că cei mici sunt mult mai vulnerabili decât adulții, fiindcă sistemul lor imunitar nu are suficient de multă experiență pentru a funcționa la aceleași performanțe.

Medic specialist pediatru Irina Antonescu

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Pregăteşte-l pentru viitor cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.