Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Răceala – cum ajutăm bebelușul să se vindece mai ușor

Răceala – cum ajutăm bebelușul să se vindece mai ușor

Răceala este cea mai cunoscută boală cu simptome ușor de observat, care apar la 2-3 zile de la infectare și pot dura până la 2 săptămâni. Răceala este cauzată de virusuri care infectează nasul, gâtul şi sinusurile. Răcelile sunt mai frecvente toamna şi iarna, atunci când oamenii petrec mai mult timp în interior şi se află în contact strâns unii cu alţii, motiv pentru care sunt foarte contagioase.

Există peste 200 de virusuri care pot cauza răceala, de aceea bebelușii și preșcolarii se îmbolnăvesc mai des când sunt în colectivitate: își transmit reciproc virusuri diferite.
Copilul mic poate avea în jur de 5-8 răceli în fiecare an. Pentru că organismul lui devine imun (nu se mai îmbolnăvește) la fiecare tip de virus, copilul răcește tot mai rar atunci când ajunge la vârsta școlară.

Având un sistem imunitar în plină evoluție, copiii mici răcesc frecvent, dar dacă au un organism pregătit pentru luptă, perioada de convalescență va fi de cel mult 2 săptămâni.

Simptomele răcelilor sunt:

  • Dureri de gât și înroșirea acestuia;
  • Dureri de cap;
  • Febră;
  • Nas înfundat și secreții nazale;
  • Strănuturi frecvente.

Tratamentul răcelilor

Răcelile nu au un tratament specific, pe bază de medicamente care să distrugă virusul. Ele se vindecă prin intervenția cu succes a sistemului imunitar în a neutraliza virusurile. Chiar dacă răcelile nu se pot trata, există metode pentru ameliorarea simptomelor.

Ce pot face pentru a trata bebelușul de răceală?

Pentru părinți, prima răceală a bebelușului în primul an de viață este o experiență dificilă, fiindcă se îngrijorează pentru starea lui de sănătate și nu știu cum să reacționeze în diversele situații ce pot să apară. Nu poți trata răceala cu medicamente specifice, dar poți ajuta bebelușul să se vindece mai repede și să suporte mai ușor simptomele.

Iată ce poţi face pentru ca bebeluşul să se simtă mai confortabil atunci când este răcit.

Curăţă mucusul nazal– În primele 6 luni, bebeluşii respiră pe nas, astfel încât congestia nazală îi poate afecta foarte tare. Un aspirator nazal sau o seringă specială de nas sunt ideale în această situaţie. După ce ai decongestionat nasul folosind apă de mare sau ser fiziologic, poți aspira secrețiile nazale.

Menţine bebeluşul hidratat – La fel ca şi adulţii, copiii nu au poftă de mâncare atunci când sunt bolnavi, și nu simt nici senzația de sete, de aceea ar trebui alăptați cât mai des cu putință, în primele șase luni de viață, sau hidratați cu apă, supe de pui, sucuri din fructe și legume dacă au început diversificarea.
Hrănirea copilului într-o poziţie verticală poate ajuta la decongestia nazală, iar bebelușul va accepta mai ușor sânul.

Ajută-l să tuşească – Bebeluşii nu au forţa musculară necesară pentru a elimina secrețiile din trahee și de a calma tusea. O modalitate de a-i ajuta este aceasta: Ia copilul, mergi în baie, şi porneşte duşul pentru a face aer fierbinte şi a se forma aburii. Aceştia îi vor provoca secrețiile nazale, vor slăbi mucusul din gât, şi îi vor face tusea mai productivă. Un umidificator, în dormitorul copilul, poate ajuta, de asemenea, la problemele legate de congestie. Asigură-te că acesta nu este aşezat la îndemâna copilului şi umple-l cu apă proaspătă, în fiecare zi, astfel încât să nu se formeze igrasia.

Încurajează odihna – Bebeluşul tău are nevoie de mai mult somn, atunci când este bolnăvior, dar toate simptomele deranjante ale răcelii îi pot face somnul dificil. Somnul într-o poziție un pic înclinată poate să ajute la ameliorarea tusei. O rutină reconfortantă de somn, cum ar fi muzica pentru adormit copiii sau baia împreună – pot încuraja bebeluşul să adoarmă mai repede.

Sfatul medicului – Dacă starea bebeluşului pare să se agraveze (febră ridicată și care nu cedează la administrarea antitermicelor, respiraţie şuierătoare, respiraţie rapidă și tensionată) atunci trebuie mers la urgență. 
Pentru sugarii până la 3 luni, orice simptom, dar mai ales febra de peste 38 de grade Celcius este un motiv suficient pentru a merge la urgență. In cazul preșcolarilor, urmăreşte febra care durează mai mult de trei zile sau care se dezvoltă la câteva zile de la debutul simptomelor de răceală. Dacă apar simptome îngrijorătoare, consultați medicul.

Informațiile din acest ghid nu înlocuiesc o consultație medicală.

Medic specialist pediatru Irina Antonescu

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Pregăteşte-l pentru viitor cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.