Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Febra la copii. Care sunt măsurile pe care le putem lua acasă și când ne adresăm medicului?

Febra la copii. Care sunt măsurile pe care le putem lua acasă și când ne adresăm medicului?

Febra este indicatorul cel mai clar al unei infecții în organism, deși uneori febra poate să apară și atunci când erup dințișorii. Infecțiile virale sunt cele mai frecvente în cazul copiilor, însă nu necesită tratament cu antibiotice. Febra nu indică gravitatea unei anumite boli, motiv pentru care nu trebuie să ne sperie în mod exagerat.

Febra este chiar frecventă în cazul copiilor și reprezintă un mod de apărare împotriva infecțiilor, deci ajută sistemul imunitar să vindece organismul. Atunci când infecția dispare, temperatura copilului revine la normal.

Febra nu cauzează leziuni la nivelul creierului sau a organelor din corp, însă uneori poate duce la convulsii febrile. Convulsiile nu sunt frecvente și de obicei nu cauzează probleme pe termen lung, însă pot duce la îngrijorări din partea părinților. Acestea apar mai ales când temperatura crește brusc.

Cum se măsoară corect febra copilului?

In cazul unui copil mai mic de 2 ani măsurarea se va face intra-rectal, pe când în cazul unui copil mai mare de 2 ani se poate face și măsurătoarea axilară. Termometrele pot să difere ca mod de funcționare, de aceea este indicat să citești instrucțiunile de folosire.

Cele mai frecvente simptome ale copilului atunci când are febră sunt:

• Stare de iritabilitate
• Stare de somnolență
• Are frisoane
• Refuză mâncarea
• Se simte mai cald la atingere

Chiar dacă simțim, atunci când atingem copilul, că este mai cald, cel mai indicat este să îi măsurăm temperatura.

Cum îngrijim copilul când are febră?

In primul rând, hidratarea este cea mai importantă. Dacă bebelușul este alăptat, se poate observa că febra scade atunci când este hrănit. Dacă bebelușul are mai mult de șase luni, poate să primească și apă sau suc de fructe diluat, cât mai des și în cantități mici, ori lapte matern.
Copilul nu trebuie dezbrăcat complet, ci lăsat în bluzița de corp și chiloțel, astfel încât să se simtă confortabil, dar să nu aibă frisoane.
Nu se folosesc șosete umezite cu oțet sau sprit, ci doar cu apă călduță. Se pot pune prosoape umede pe mâini și picioare, dar nu pe restul corpului.

Se adiministrează medicamente antitermice la recomandarea medicului, la distanță de opt ore între doze.

Se consideră urgență medicală dacă:

• Febra nu a scăzut deloc nici după 48 de ore sau persistă mai mult de 5 zile.
• Copilul refuză să bea lichide
• Copilul este somnolent, letargic
• Pielea copilului devine cenușie sau are pete care dispar când apăsăm pe ele.
• Bebelușul are mai puțin de 3 luni, iar febra depășește 38 grade C.

De reținut că febra este doar un simptom al unei infecții, așadar este necesar să ducem copilul la doctor dacă nu reușim să identifică cauza febrei. In cele mai mute cazuri, febra se asociază infecțiilor respiratorii: bronșita, bronșolita, răcela comună, pneumonia.

 

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.