Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

COVID–19 - Mituri versus realitate

COVID–19 - Mituri versus realitate

Mit: Coronavirusul nu există în zone cu climă caldă și umedă.

Realitate: Din păcate, potrivit datelor de până acum, coronavirusul se poate transmite oriunde, inclusiv în locurile cu vreme caldă și umedă. De aceea, este important să respecți cele 7 reguli de protecție ale OMS indiferent unde locuiești sau călătorești.

 

Mit: Vremea rece elimină coronavirusul.

Realitate: Corpul uman, propice pentru dezvoltarea virusului, are temperatura medie cuprinsă între 36,5 °C și 37 °C, indiferent de temperatura externă sau vremea de afară. Așadar, vremea rece nu elimină coronavirusul. Pentru o mai bună protecție a ta și a bebelușului tău, consultă cele 7 reguli emise de OMS

 

Mit: Dacă îi fac copilului baie fierbinte, îl va ajuta la prevenirea infecției cu coronavirus.

Realitate: Baia fierbinte făcută celui mic nu va preveni infecția cu coronavirus. Temperatura corpului rămâne de 36,5 °C - 37 °C, indiferent de temperatura apei din cadă sau de la duș. De asemenea, ai grijă când îi faci copilului baie fierbinte, deoarece apa foarte caldă îi face rău. Cel mai bun mod de te proteja și a-l proteja pe micuț este prin respectarea celor 7 reguli emise de OMS.

 

Mit: Coronavirusul se poate transmite prin înțepături de insecte.

Realitate: În acest moment, nu există dovezi care să sugereze posibilitatea de transmitere a coronavirusului prin înțepături de insecte. Coronavirusul este un virus respirator care se transmite preponderent prin picăturile generate atunci când persoana infectată tușește sau strănută sau prin picături de salivă sau secreții nazale. Pentru o mai bună protecție, consultă cele 7 reguli emise de OMS

 

Mit: Scannerele termice pot detecta copiii infectați cu coronavirus

Realitate: Scannerele termice sunt utile pentru a identifica febra la copii (adică faptul că au temperatura corpului crescută), posibil din cauza unei infecții cu coronavirus, dar și din alte cauze. Cu toate acestea, nu pot detecta copiii infectați care nu au simptome febrile. Aceasta pentru că uneori copiii nu prezintă deloc simptome febrile sau pentru că sunt necesare între 2 și 10 zile pentru ca persoanele infectate cu coronavirus să înceapă să aibă febră mare.

 

Mit: Dacă fac copilului spălături nazale cu soluție salină, prevenind infecția cu coronavirus.

Realitate: Nu există dovezi potrivit cărora spălăturile nazale regulate cu soluție salină protejează copiii împotriva infecțiilor respiratorii ca cele cu coronavirus. Totuși, spălăturile nazale regulate cu soluție salină pot facilita vindecarea copilului în caz de răceală obișnuită.

 

Mit: Coronavirusul nu îi afectează pe tineri.

Realitate: Oricine se poate infecta cu coronavirus, indiferent de vârstă. Vârstnicii și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (de exemplu, astm, diabet, boli cardiace) par a fi mai vulnerabili la dezvoltarea de simptome severe cauzate de virus.

OMS recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus.

 

Mit: Antibioticele previn și tratează infecția cu coronavirus.

Realitate: Antibioticele nu sunt eficace împotriva virusurilor. Prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate pentru prevenirea sau tratamentul infecțiilor cu coronavirus. Cu toate acestea, în caz de internare în spital, pacienții pot primi tratament cu antibiotice în caz de suprainfecție bacteriană.

 

Mit: Există deja medicamente pentru prevenirea sau tratamentul infecției cu coronavirus.

Realitate: Din păcate, până la ora actuală, nu există niciun medicament specific capabil să prevină sau să trateze infecția cu noul coronavirus. OMS colaborează în prezent cu instituțiile din întreaga lume pentru a accelera procesul de cercetare și dezvoltare a unui vaccin și a unui tratament, astfel încât să fie disponibile în cel mai scurt timp. Cel mai bun mod de combatere a virusului este cel asigurat de anticorpii proprii organismului nostru, iar persoanele infectate cu virusul COVID-19 trebuie să beneficieze de îngrijire imediată.

 

Mit: Vaccinurile împotriva pneumoniei ne pot proteja împotriva coronavirusului.

Realitate: Vaccinurile împotriva pneumoniei, ca vaccinul anti-pneumococic și vaccinul anti-Haemophilus influenzae de tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva coronavirusului.

Virusul este atât de nou și de diferit încât are nevoie de un vaccin specific. Cercetătorii încearcă în prezent să dezvolte un vaccin împotriva COVID-19, iar OMS le sprijină eforturile.

Deși aceste vaccinuri nu sunt eficace împotriva COVID-19, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată pentru protejarea sănătății tale și a copilului tău.

 

Mit: Uscătoarele de mâini elimină coronavirusul.

Realitate: Uscătoarele de mâini sunt complet ineficace pentru eliminarea coronavirusului. Pentru a te proteja împotriva coronavirusului, trebuie să respecți cele 7 reguli ale OMS.

 

Mit: Lămpile de dezinfecție cu ultraviolete ucid coronavirusul.

Realitate: Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor părți ale corpului copilului, deoarece radiațiile UV pot provoca iritații cutanate.

 

Mit: Pulverizarea de alcool sau clor pe tot corpul ucide coronavirusul.

Realitate: Pulverizarea de alcool sau clor pe tot corpul copilului tău este foarte periculoasă, deoarece poate afecta pielea. De asemenea, nu va ucide virusurile care au pătruns deja în organism. Trebuie să știi că, deși alcoolul și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, ele trebuie utilizate în mod corect.

 

Mit: Consumul de usturoi poate preveni infecția cu coronavirus.

Realitate: Usturoiul este un aliment sănătos care poate să aibă unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există dovezi, în contextul epidemiei actuale, potrivit cărora usturoiul ar fi protejat anumite persoane împotriva coronavirusului, nici în rândul adulților, nici în rândul copiilor mici.

 

Ai grijă de tine și protejează-ți sănătatea!

Rămâi la curent cu cele mai recente informații și urmează sfatul medicului! Este foarte important să fii la curent cu cele mai recente informații despre epidemia de COVID-19, disponibile pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și prin intermediul autorităților publice naționale și locale. Te rugăm să le consulți regulat. Caută întotdeauna sfaturi din surse de încredere pentru tine și copilul tău. Aceste informații nu au scopul de a înlocui asistența medicală de specialitate. Vorbește cu medicul tău de familie dacă ai întrebări sau nelămuriri.

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.