Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Care sunt simptomele răcelii la bebeluși și cum ar trebui să acționăm?

Care sunt simptomele răcelii la bebeluși și cum ar trebui să acționăm?

Bebelușii pot avea în jur de 5-8 răceli într-un an, ei fiind mai predispuși îmbolnăvirilor dacă sunt incluși în colectivitate.

Simptomele răcelilor sunt:

• Dureri în gât, senzație de usturime la înghițire, motiv pentru care bebelușii refuză alimentele solide și cer mai des să fie alăptați
• Febră moderată, adică 38.5-40 grade Celsius;
• Nas înfundat (congestie nazală) care poate face alăptarea dificilă;
• Tuse;
• Secreții nazale;
• Strănuturi frecvente;
• Stare de agitație, iritabilitate.

Răcelile nu au un tratament specific, pe bază de medicamente care să elimine din corp sau să distrugă virusul. Ele se vindecă prin intervenția sistemului imunitar care neutralizează virusurile. Chiar dacă răcelile nu se pot trata, există metode pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor.

Curățarea secrețiilor nazale este foarte importantă pentru bebeluși, fiindcă în primele șase luni de viață ei respiră doar pe nas. O pompă specială pentru nas sau un aspirator nazal sunt ideale pentru curățarea secrețiilor. Este recomandată folosirea apei de mare sau a serului fiziologic. Un umidificator în dormitorul copilului poate ajuta la problemele privind congestia nazală.

Hidratarea bebelușului are un rol important în vindecare, mai ales dacă se realizează prin alăptare. In primele șase luni de viață, alăptarea bebelușului trebuie să fie exclusivă, iar prin laptele matern se asigură necesarul de nutrienți, dar și anticorpi. Pentru bebelușii mai mari de șase luni, se poate asigura hidratarea prin laptele matern, apa, supa de pui și legume, sucuri proaspete de fructe.

Ameliorarea tusei, care este probabil cel mai obositor simptom al răcelii, poate ajuta bebelușul să se odihnească mai bine. Îi poți ameliora tusea prin băi cu apă caldă care formează aburi și care pot fi inhalați, decongestionând nasul.

Odihna este importantă pentru că ajută organismul să își concentreze toată energia spre a lupta cu infecția. Bebelușul răcit este bine să doarmă într-o poziție înclinată, eventual cu spatele rezemat de o pernă, astfel încât tusea să fie ameliorată.

Scăderea febrei este importantă, mai ales în cazul bebelușilor, dar se recomandă să intervenim cu medicamente doar dacă temperatura a depășit 38.5, altfel este suficientă monitorizarea. Băile călduțe scad febra, iar copilul nu trebuie să poarte haine groase sau să doarmă învelit, dacă are febră. Totuși, în cazul bebelușilor mai mici de 3 luni, orice modificare a temperaturii normale este urgență medicală.

Alimentația bebelușului trebuie să aibă la bază legume și fructe, chiar dacă în paralel are loc și alăptarea lui. Vitaminele și mineralele ajută bebelușii să treacă mai ușor peste infecții, să aibă un sistem imunitar mai puternic și să se protejeze mai ușor de boli în viitor.

Pentru părinți, prima răceală a bebelușului este o experiență dificilă, fiindcă se îngrijorează pentru starea lui de sănătate și nu știu cum să reacționeze în diversele situații. Chiar dacă nu se poate trata răceala, bebelușul poate fi ajutat să se vindece mai repede.

Medic specialist pediatru Irina Antonescu

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.