Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Care sunt complicațiile răcelilor repetate?

Care sunt complicațiile răcelilor repetate?

Copiii au în mod normal 6-8 răceli într-un an până la vârsta de 2 ani, apoi pot avea chiar și 12 răceli fiindcă de cele mai multe ori sunt înscriși la creșă sau grădiniță iar răcelile se transmit mult mai repede.

O răceală trece de la sine într-o săptămână, cel mult două săptămâni. Dacă sistemul imunitar al copilului este slăbit, răceala poate să dureze chiar mai mult, apărând deseori recurențe sau survenind tot felul de complicații.

Cele mai întâlnite complicații ale răcelilor repetate sunt sinuzita, bronșita, otita, pneumonia.

Sinuzita - infecții ale sinusurilor – apare atunci când se inflamează mucusul membranei ce căptușește cavitățile sinusului. În urma inflamării, secrețiile nazale devin tot mai abundente și apare congestia nazală (nas înfundat). Sinusurile nu sunt complet dezvoltate în cazul copiilor iar simptomele sinuzitei sunt mai greu de recunoscut, dar cele mai comune sunt: durerile de cap, mucus nazal galben-verzui, răceala prelungită mai mult de 3 săptămâni, greață, iritabilitate.

Bronșita reprezintă inflamația căilor aeriene producând creșterea volumului și mucus. Apare deseori în urma unei răceli comune sau a unei gripe. Se manifestă prin tuse seacă în primele zile, apoi tuse productivă, dureri de corp, zgomot șuierător asociat respirației, senzație de apăsare în piept mai ales în timpul tusei.

Pneumonia este rezultatul inflamării alveolelor pulmonare și poate fi o urmare a unei răceli, mai ales dacă sistemul imunitar al copilului este slăbit. Sezonul rece, vârsta precoce a copiilor (sugarii sunt vulnerabili), problemele cardiace sau alte afecțiuni pulmonare sunt doar câțiva din factorii ce cresc riscul de îmbolnăvire. Pneumonia poate fi periculoasă în cazul bebelușilor și necesită consult medical de urgență dacă se observă că bebelușul respiră greu.

Otitele sunt infecții ale urechii și pot să apară în urma unei răceli, ele fiind cauzate în general de bacterii. Pe fondul unei imunități slăbite, otitele se manifestă prin agravări ale simptomelor de răceală: febră, dureri de urechi, secreții nazale gălbui, tulburări de somn.
In cazul copiilor cu alergii respiratorii sau astm, răcelile recurente pot să agraveze crizele de astm, de aceea este mai bine să fie contactat medicul pentru un tratament adecvat.

Răcelile repetate pot duce așadar la complicații, fiindcă sistemul imunitar nu reușește să elimine virusul într-un timp scurt. Recăderile, în cazul răcelii, indică un sistem imunitar deja slăbit, fapt ce poate avea legătură cu o nutriție dezechilibrată. Pentru a preveni îmbolnăvirea frecventă, recomandăm o alimentație bogată în legume și fructe, deci care să furnizeze necesarul de vitamine și minerale ce ajută la procesele desfășurate de sistemul imunitar.

In concluzie, răcelile frecvente sunt normale mai ales la vârsta preșcolară, dar perioadele lungi de convalescență sau recăderile sunt semnale ale unui sistem imunitar slăbit, fapt ce poate duce la complicații și la agravarea simptomelor.

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.