Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

De ce răcesc frecvent copiii când sunt integrați în colectivitate?

De ce răcesc frecvent copiii când sunt integrați în colectivitate?

Copiii care merg la grădiniţă răcesc mai des decât alţi copii? Da, este adevărat. Copiii se îmbolnăvesc la intrarea în colectivitate deoarece iau contact cu diferite tipuri de microbi. Aşadar, este mai probabil în cazul unui copil care merge la creşă sau grădiniţă să răcească mult mai des decât un copil care nu este integrat în colectivitate. Cu toate acestea, răcelile repetate, din primul an de integrare în colectivitate, pot avea beneficii pe termen lung pentru copii dacă sistemul lor imunitar este necompromis.

“Mi-am dus copilul la creşă şi el a luat orice virus şi răceală care circula în clasă. Mi s-a spus că astfel va fi mai rezistent şi îşi va forma o imunitate mai bună în anii care urmează. Este un adevăr sau doar un mit?” Această întrebare se află pe buzele multor mămici. Un răspuns adecvat este acesta: un copil expus la răceli şi virusuri va dezvolta imunitate pentru bolile prin care a trecut şi este mai puţin probabil să devină bolnav în primii ani de școală, când va fi expus în mare parte acelorași virusuri.

Cu toate acestea, iată cum stau lucrurile cu adevărat: Există de fapt sute de virusuri diferite pentru răcelile obişnuite.

De exemplu, adenovirus – unul dintre multele virusuri care cauzează tuse, congestie, ochi înroşiţi şi diaree – are 54 de tipuri diferite. Aşa că, în timp ce copiii îşi pot construi imunitate la cele două sau trei virusuri la care au fost expuşi, există încă alte sute cu care sistemele lor imunitare nu s-au întâlnit încă. Așadar, copilul inclus în colectivitate se poate îmbolnăvi din pricina noilor tipuri de virusuri transmise de toți ceilalți copii.

Totuși, expunerea la microbi este benefică și o protecție exagerată a bebelușului (sterilizarea casei și a tuturor obiectelor cu care interacționează bebelușul) poate lipsi sistemul imunitar de antrenamentul necesar pentru a detecta și elimina agenții patogeni. Curăţenia excesivă poate să fie unul din factorii care duc la creşterea alergiilor, bolilor autoimune şi astmului.

Echilibrul este cheia în care putem analiza și efectele integrării copilului în colectivitate. Desigur, am putea să lasăm copiii să se tăvălească în noroi pornind de la ideea de a-și construi o imunitate puternică, dar în aceeași măsură fiecare organism este unic și îmbolnăvirile pot avea efecte nedorite pentru cei mici care nu sunt suficienți de pregătiți din punct de vedere imunitar pentru a lupta împotriva agenților patogeni agresivi.

Fiecare alegere are aşadar consecinţele sale, iar părerile sunt împărţite. Expunând copiii la boli, în colectivitate, la o vârstă fragedă înseamnă a avea un copil bolnav într-un moment în care suportă foarte greu simptomele bolii (febra necesită o monitorizare permanentă și creează stare de apatie, nasul înfundat face dificilă hrănirea bebelușului, gâtul roșu poate duce la refuzul alimentelor, diareea duce la deshidratare severă etc). In plus, sunt nenumărate boli care pot lăsa sechele sau pot duce la complicații nedorite. Protejând copilul prea mult, prin excluderea lui din colectivitate, poate duce la un sistem imunitar neantrenat care ar putea să acționeze anormal în privința unor corpuri străine (aex: alergiile).

Abilitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva bolii este naturală şi este cheia evoluţiei. Sistemul nostru imunitar a fost construit pentru mai multă acţiune decât primeşte. Dar pentru a ne asigura că sistemul imunitar al copiiilor este suficient de puternic, este reponsabilitatea noastră să îi asigurăm o alimentație corespunzătoare (bogată nutrițional), să încurajăm mișcarea și să îi educăm referitor la măsurile de igienă. În acest mod, chiar dacă se îmbolnăvesc mai des pentru că merg la creșă sau grădiniță, ei vor avea capacitatea să se vindece mai repede, construind imunitate împotriva anumitor boli.

Medic specialist pediatru Irina Antonescu

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.