Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Efectele pe termen lung ale unei imunități scăzute

Efectele pe termen lung ale unei imunități scăzute

Sistemul imunitar ne protejează de boli şi de infecţii. Este o reţetă complexă de celule şi organe –inclusiv pielea şi celulele albe din sânge – care lucrează împreună ca prima şi a doua linie de apărare. Unele părţi ale sistemului imunitar (inclusiv membranele ale pielii şi cele producătoare de mucus) încearcă din greu să ţină infecţia deoparte. Dar, în cazul în care un virus, parazit sau bacterie ajunge în corpul nostru, sistemul imunitar va lupta împotriva sa.

Cu toate că toţi bebelușii se nasc cu un sistem imunitar, acesta nu este maturizat și suficient de specializat pentru a lupta contra microbilor. Iată mai jos care sunt efectele pe termen lung ale unei imunități scăzute.

Ce este un sistem imunitar slab şi ce poate însemna pentru sănătatea copilului

Ştim deja că sistemul imunitar are un rol important în a ne menţine sănătoşi. Acesta identifică viruşi, bacterii, paraziţi, şi încearcă să-i oprească de la pătrunderea în corpul nostru. În cazul în care infecţia reuşeşte să pătrundă în prima linie de apărare a sistemului imunitar, atunci alte părţi ale sistemului imunitar vor lupta pentru a scăpa de boală şi pentru a ajuta copilul să se simtă mai bine.
Sistemul imunitar eliberează celule albe din sânge (numite celule B şi celule T) pentru a lupta împotriva antigenilor invadatori şi a distruge celulele străine. Aceşti invadatori nedoriţi includ virusuri, bacterii, paraziţi şi celule canceroase.

Orice tulburare imunodeficientă va afecta modul în care organismul copilului îl poate proteja de infecţie şi va lupta împotriva bolilor. Dacă bebelușul tău are un sistem imunitar slab, va căpăta infecţii virale şi bacteriene mai uşor decât alt copil cu un sistem imunitar sănătos.

Acest lucru ar putea afecta viaţa într-un număr de moduri, de la supărările şi neplăcerile provocate de răceli regulate, la riscurile grave de sănătate ale unor forme de cancer. 
Care părţi ale sistemului imunitar pot fi deteriorate?

Aici sunt doar câteva părţi ale sistemului imunitar, care ar putea fi deteriorate sau slăbite, în timpul vieţii:

 • Pielea;
 • Măduva osoasă;
 • Celulele albe din sânge;
 • Splina;
 • Amigdale;
 • Ganglionii limfatici;
 • Sistemul endocrin (hormoni).

Cum se manifestă imunitatea scăzută la copii

Sistemul imunitar al bebelușilor nu este suficient de matur pentru a lupta cu agenții patogeni agresivi. De la naștere și până în jurul vârstei de 3 ani, copiii sunt vulnerabili, iar bolile le pot afecta starea de sănătate dacă sistemul lor imunitar este compromis. Fiindcă sistemul imunitar este complex și este răspândit în tot corpul, elementele care îl compun au nevoie de un organism sănătos și de o funcționare bună a organelor interne pentru a lupta cu agenții patogeni.

Sunt mai multe motive pentru care un copil poate avea imunitatea scăzută, de la dezechilibrul în alimentație până la carența unor vitamine și minerale. O imunitate scăzută are ca efect îmbolnăvirile dese sau perioade lungi de convalescență, ori complicații ale bolilor care necesită tratament îndelungat sau care au efecte secundare nedorite pentru că sunt prea puternice pentru copii.

Unii copii au un sistem imunitar slăbit din cauza unor boli cronice sau medicamente pe care le iau. Acestea includ:

 • Copiii născuţi cu anomalii ale sistemului imunitar;
 • Copiii infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane, care provoacă sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA);
 • Copiii care au cancer;
 • Copiii care au avut transplanturi de organe;
 • Copiii cu boli care necesită luarea anumitor medicamente, inclusiv corticosteroizi.

În cazul în care copilul tău se încadrează într-una dintre aceste categorii, medicul pediatru poate decide care este cel mai bun plan de urmat pentru a asigura o protecție bună a bebelușului și tot el poate decide în privința vaccinării, dacă sunt sau nu riscuri.

Pentru un copil cu un sistem imunitar slăbit, medicul pediatru poate sugera întârzierea sau poate decide să nu utilizeze imunizări care conţin virusuri vii, în special din cauza riscului de efecte adverse în urma vaccinului. 
Ca părinte, poate fi înfricoşător să te gândeşti că al tău copil ar putea avea un sistem imunitar slab, dar acesta este un motiv suficient de serios să găsești cauzele îmbolnăvirii frecvente. Vestea cea bună este că există măsuri pe care le poţi lua pentru a întări sistemul imunitar al copilului, de la nutriția adecvată la măsuri de prevenție.

Medic specialist pediatru Irina Antonescu

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.