Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Icterul neonatal - afecţiune tranzitorie a nou-născuţilor

Icterul neonatal - afecţiune tranzitorie a nou-născuţilor

Imediat după naştere, sau la câteva zile după, mulţi bebeluşi, deşi sănătoşi, dezvoltă o afecţiune prin care pielea, mucoasele sau alte ţesuturi capătă o culoare gălbuie.

Informaţii generale

Icterul fiziologic reprezintă o afecţiune comună a nou-născuţilor. Majoritatea fac icter în primele zile din viaţă. Icterul reprezintă coloraţia galbenă a tegumentelor, mucoaselor şi a altor ţesuturi, ca urmare a excesului de bilirubină în sânge (peste 5 mg/dl).

Spre deosebire de persoanele adulte, la nou-născuţi icterul poate fi considerat o situaţie fiziologică, tranzitorie, prin care bebeluşul se adaptează la noua viaţă. Intrauterin, necesarul de oxigen al ţesuturilor este asigurat prin creşterea numărului de globule roşii din sânge (hematii). Din momentul naşterii, excesul de hematii începe să fie îndepărtat prin hemoliză, proces din care rezultă bilirubina (pigmentul galben). Producţia crescută de bilirubină din primele zile depăşeşte capacitatea ficatului de a o prelua, prelucra şi elimina, astfel că se depune în piele şi icterul devine vizibil.

Cauze

Înregistrează-te ca membru că să citești tot articolul sau intră în cont.

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.