Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Efectele somnului întrerupt pentru bebeluşi

Efectele somnului întrerupt pentru bebeluşi

Cu toate că bebeluşul probabil nu doarme mai mult de patru sau cinci ore neîntrerupte, timpul pe care bebeluşul îl petrece dormind este de o importanţă vitală pentru sănătatea, creşterea şi dezvoltarea sa. Atunci când somnul bebeluşului este întrerupt, acest lucru poate afecta negativ bunăstarea şi sistemul său imunitar. Mai mulţi factori - inclusiv boala, prea mult somn în timpul zilei, anxietatea de separare, suprastimularea - pot contribui la întreruperi ale somnului bebeluşului, însă, indiferent de ce le provoacă, un somn întrerupt poate avea mai multe efecte negative.

O fire nestatornică şi irascibilitate

Atunci când durata normală de somn a copilului este întreruptă, el nu mai obţine un somn bun, de calitate, acel somn de care are nevoie pentru a fi odihnit în ziua următoare. Copiii care se trezesc des noaptea sunt mai susceptibili de a deveni irascibili şi nu vor putea face faţă evenimentelor zilei. De asemenea, un somn întrerupt din timpul nopții poate să ducă la un somn prelungit de după-amiază, ceea ce duce la un cerc vicios privind programul de somn. 

Lipsa entuziasmului

Copiii obosiţi nu sunt la fel de interesaţi de joacă sau de încercarea unor noi activităţi precum sunt copiii odihniţi. Atunci când somnul bebeluşului este întrerupt, cu o noapte înainte, indiferent de motive, te poţi aştepta ca bebeluşul să nu fie răbdător sau suficient de energic precum este în mod normal. Pediatrii spun că bebeluşii obosiţi sunt adesea mai puţin adaptabili, ceea ce face dificil pentru tine ca mamă să-i obţii interesul celui mic în orice ar putea fi distractiv. 

Deprimarea sistemului imunitar

Când bebeluşul nu doarme suficient, sistemul său imunitar suferă, ceea ce înseamnă că acesta va fi mai sensibil la răceli şi gripe. Specialiştii avertizează că întreruperile cronice ale somnului sau cele care se întâmplă în mod regulat pot provoca creșterea vulnerabilității la complicații ale bolilor fiindcă refacerea țesuturilor afectate de virusuri și bacterii este îngreunată. Un deficit de somn poate afecta modul în care organismul metabolizează alimentele și poate interfera cu controlul glucozei, ceea ce contribuie la un risc crescut de diabet şi de obezitate.
Hormonul de creştere este eliberat pe tot parcursul zilei, dar în cazul bebeluşilor, perioada cea mai intensă de eliberare este la scurt timp după începerea somnului profund din timpul nopţii.

Sfaturi şi sugestii

Nou-născuţii şi sugarii au nevoie de 16 - 20 ore de somn pe zi, iar copiii de vârsta de peste 3 ani au nevoie de aproximativ 10 - 14 ore de somn pe zi. Pentru o secreţie adecvată de melatonină (hormonul somnului care acţionează ca un puternic antioxidant), copiii trebuie să doarmă în întuneric, fără o lumină de noapte.

  • Din moment ce frecvenţa electromagnetică afectează calitatea somnului, asiguraţi-vă nu există dispozitivele electronice aprinse în camera copilului. 
  • Transformaţi camera copilului într-un refugiu al somnului menţinându-l întunecat şi bine ventilat pe timp de noapte. 
  • Minimizează întreruperile prin crearea unui mediu de somn liniştit în timpul nopții.
  • Menţine scăzut nivelul de zgomot în jurul dormitorului copilului tău şi menţine camera la o temperatură confortabilă;
  • Creează un program de somn astfel încât copilul să meargă la culcare la aceeaşi oră în fiecare zi, eventual după o baie caldă și un masaj.

Medic specialist pediatru Irina Antonescu

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.