Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Vaccinurile copilului tău: tot ce trebuie să știi

Vaccinurile copilului tău: tot ce trebuie să știi

Vaccinurile joacă un rol important în punerea bazelor sănătății pe tot parcursul vieții copilului, protejându-l de infecții și boli grave. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății menționează: „Cele două scheme de sănătate publică care au avut cel mai mare impact asupra sănătății la nivel global sunt apa curată și vaccinurile” 1. Deși vaccinările sunt sigure, este de înțeles că poate îți faci griji. În acest articol te vom ajuta să înțelegi ce presupune vaccinul și, sperăm, să te simți mai pregătită. În plus, răspundem la câteva întrebări care apar frecvent.

 

Imunitate pasivă și activă


Imunitatea copilului tău începe să se dezvolte în timpul sarcinii, întrucât anticorpii trec prin placentă. Alăptarea continuă acest proces important, dar efectul protector al anticorpilor tăi este de scurtă durată. Această „imunitate pasivă” oferă copilului un început fantastic, dar nu îl va proteja de boli grave pe termen lung. Pentru a fi protejați, copiii trebuie să înceapă să-și creeze proprii anticorpi; aceasta se numește „imunitate activă” 2,3. Copiii născuți prematur sau prin cezariană pot avea o „imunitate pasivă” mai mică, ceea ce face vaccinarea și mai importantă.

Efectul protector al anticorpilor tăi este de scurtă durată

 

Cum funcționează vaccinurile?


Vaccinările ajută copilul să-și dezvolte imunitatea pe tot parcursul vieții, permițându-i organismului să-și creeze anticorpi împotriva bolilor sau infecțiilor grave specifice. Vaccinurile oferă copiilor doze mici de bacterii sau viruși, de care îi vor proteja. Acest lucru le stimulează sistemul imunitar, învățându-l cum să combată boala pe viitor.

 

Schema de vaccinare a copilului:


Vaccinările copilului sunt administrate pe baza unui program, numit și schema de vaccinare. Acesta începe la vârsta de opt săptămâni, dar încă din maternitate îi sunt administrate 2 vaccinuri, și continuă la intervale definite de-a lungul copilăriei. Acest program este important deoarece asigură doza potrivită pentru vârsta copilului, precum și faptul că nu există lacune în protecția sa. Clinica sau medicul tău de familie te va anunța când sunt programate vaccinările copilului.

 

Cum se administrează vaccinurile copilului meu?


Vaccinurile sunt administrate sub formă de injecții cu o singură doză sau combinate și administrate oral sau prin pulverizări nazale. De obicei, injecțiile vor fi făcute în coapsă sau în fesa copilului și apoi, în braț, după ce a împlinit un an.

Vaccinurile cu o singură doză sunt cele pentru meningita B, meningita C, rotavirus, gripă și vaccin pneumococic (PCV). Cel pentru rotavirus se administrează oral folosind un picurător. Vaccinurile antigripale, care sunt administrate printr-o pulverizare nazală, pot fi făcute de la 6 luni.

Vaccinările combinate includ: DTaP/IPV/Hib. Acestea sunt abrevierile pentru difterie, tuse convulsivă (pertussis), tetanos, poliomielită și bacteria Haemophilus influenzae tip b. Cunoscut și sub numele de vaccinul „cinci în unu”, este administrat într-o singură injecție.

 

Ce se întâmplă în acea zi?


Medicul va verifica dacă copilul se simte bine înainte de a-l vaccina. Asigură-te că-i spui dacă are febră, diaree sau s-a îmbolnăvit deoarece medicul poate decide să amâne vaccinarea pentru câteva zile.

Este posibil să fie nevoie să scoți hainele copilului, așadar îmbrăcă-l în haine ușor de îmbrăcat și dezbrăcat.

Vei putea ține copilul în poală în timpul vaccinării, dar pregătește-te pentru situația în care ar putea plânge după injecție. Amintește-ți: se va termina foarte repede; în curând copilul va uita și așa contribui la construirea imunității sale. Dacă rămâi calmă și pozitivă, copilul se va simți relaxat. Ia jucăria preferată cu tine pentru a-i distrage atenția. Unele centre medicale le dau copiilor ceva mai mari, dar și bebelușilor, abțibilduri și certificate care le atestă curajul.

Dacă ești calmă și pozitivă cu privire la vaccinări, copilul se va simți liniștit.

 

Vaccinurile sunt sigure?


Da. Toate vaccinurile sunt testate minuțios și trec prin verificări riguroase de autorizare înainte de a fi scoase pe piață. Efectele secundare grave sunt extrem de rare, iar copilul tău riscă mult mai mult să se îmbolnăvească de o boală care poate fi prevenită decât în urma vaccinului4.

Unii copii pot avea efecte secundare temporare minore, inclusiv:
• Temperatură crescută sau febră
• Iritabilitate
• Sensibilitate sau roșeață la locul injecției

Dacă are febră, îi poți administra un antipiretic. Asigură-te că respecți cu atenție indicațiile de utilizare și administrare recomandate de medic

Copilul riscă mult mai mult să se îmbolnăvească de o boală care poate fi prevenită decât în urma vaccinului.

 

Sunt cu adevărat necesare vaccinurile?


Este ușor să crezi că unele boli sunt atât de rare încât copilul nu trebuie vaccinat împotriva lor, dar această raritate este rezultatul pozitiv al programelor naționale de imunizare4. Este nevoie de un singur focar la copiii nevaccinați pentru ca o boală să revină4. Bunicii își pot aminti timpurile când unele dintre aceste boli mortale erau comune. În cele din urmă, vaccinarea este alegerea părintelui. Dacă ai întrebări sau îndoieli, discută cu medicul tău de familie sau cu personalul medical înainte de prima programare a copilului pentru vaccinare.

Pentru etapele următoare
- Nu uita să respecți schema națională de vaccinare. Medicul de familie te va informa când trebuie să aibă loc vaccinarea, dar stabilirea unei programări depinde de tine.
- Discută orice motive de îngrijorare ai cu medicul, înainte de programare.
- Păstrează evidența imunizărilor copilului tău
- Rămâi calmă și pozitivă pe toată durata vizitelor la medic deoarece acest lucru va liniști copilul.

 

Referințe

1. Bedford H. Imunizarea copilului: Realizări și provocări [Online]. 2011. Disponibil la: http://www.who.int/global_health_histories/seminars/presentation53a.pdf [Accesat: decembrie 2016].

2. CDC. Tipuri de imunitate [online]. 2014. Disponibil la: http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/immunity-types.htm[Accesat: decembrie 2016].

3. NHS Marea Britanie. Când trebuie să se realizeze vaccinurile [online]. Disponibil la: http://www.nhs.uk/Conditions/vaccinations/Pages/vaccination-schedule-age-checklist.aspx [Accesat: decembrie 2016].

4. Organizația Mondială a Sănătății Care sunt unele dintre miturile - și faptele reale - despre vaccinare [online]? 2016. Disponibil la: http://www.who.int/features/qa/84/ro/ [Accesat: decembrie 2016].

Ultima revizuire: 9 decembrie 2016

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.