Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Dezvoltarea sistemului imunitar începe în burtică

Dezvoltarea sistemului imunitar începe în burtică

Este posibil să fi auzit multe despre „sănătatea intestinală” în ultimii ani. Și pe bună dreptate! De fapt, există o mulțime de motive întemeiate pentru a te informa despre sănătatea bacteriilor care se găsesc în burtică. Acestea formează o comunitate numită „microbiom”, care trăiește în intestine. Cercetările au demonstrat că între intestine și creier există o comunicare, lucrând împreună pentru a îndeplini diferite funcții, cum ar fi producerea anumitor vitamine. Într-un mod similar, bacteriile din microbiom comunică cu sistemul imunitar pentru a ajuta la dezvoltarea acestuia.

Contactul cu bacteriile din lumea reală este esențial pentru stimularea sistemului imunitar. De aceea este bine să lași copilul să se joace în cutia de nisip sau să se murdărească puțin... este un exercițiu pentru sistemul lui imunitar. Cu toate acestea, sistemul imunitar al copilului nu este încă suficient dezvoltat la naștere, ceea ce îl face extrem de vulnerabil la infecții. În primii ani, sistemul imunitar se dezvoltă în mod natural și se maturizează.

Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție, cu multe beneficii pe termen scurt și lung atât pentru bebeluși, cât și pentru mame. Alăptarea sprijină, de asemenea, sistemul imunitar al copilului. Anticorpii mamei sunt transmiși copilului prin laptele matern, și - aspect semnificativ, tot laptele matern conține fibre și bacterii benefice, care vor popula intestinele copilului și îi vor sprijini dezvoltarea sistemului imunitar. Aceste fibre și bacterii sunt cunoscute sub numele de prebiotice și probiotice care lucrează împreună pentru a avea un efect benefic asupra sistemului imunitar al copilului, acestea încurajează înmulțirea bacteriilor bune pentru a educa sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor.

Dacă alăptarea nu este posibilă sau dacă alegi să nu faci acest lucru, cere sfatul medicului de familie sau medicului pediatru. Cercetările au arătat că formulele pentru bebeluși suplimentate cu prebiotice și probiotice cresc ponderea acestor bacterii bune. Așadar, pot avea un efect pozitiv asupra microbiomului intestinal sau a florei bacteriene și a sistemului imunitar.

Se discută mult despre necesitatea de a „stimula” sistemul imunitar, astfel încât să poată avea o reacție mai rapidă și mai puternică atunci când apare o infecție. Cu toate acestea, cercetările au arătat că atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la o infecție, pot apărea efecte negative asupra organismul. De aceea, sistemul imunitar al bebelușului are nevoie de sprijin, nu de o super încărcătură.

 

O privire mai atentă asupra prebioticelor și probioticelor

În primul rând, este posibil să te întrebi care este diferența dintre prebiotice și probiotice. Iată ce trebuie să știi, în termeni simpli:

Probioticele sunt bacteriile vii din intestine, există sute de specii. Pot fi găsite în unele alimente, cum ar fi: iaurturile și alimentele fermentate.

Prebioticele sunt hrana lor! Gândește-te la ele ca la carbohidrații care ajută bacteriile bune să se înmulțească, limitând creșterea potențialelor bacterii dăunătoare, ceea ce este o veste bună pentru dezvoltarea sistemului imunitar al copilului. Prebioticele pot fi găsite, de exemplu, în banane, ceapă, roșii.

Sinbioticele sunt o combinație de prebiotice și probiotice care lucrează împreună în intestin pentru a avea un impact mai mare. Practic, acționează ca o echipă pentru a încuraja creșterea, supraviețuirea și eficacitatea bacteriilor benefice. Când sunt consumate încă din stadiile timpurii, prebioticele, probioticele și sinbioticele pot ajuta la crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea sistemului imunitar al copilului tău.

Pe măsură ce începi diversificarea, la aproximativ 6 luni, poți începe să introduci alimente care vor susține bacteriile bune din intestin, care vor continua să aibă un efect benefic asupra sistemului imunitar. Prebioticele pot fi găsite în banane, ceapă sau roșii, probioticele pot fi găsite în mod natural în iaurturi, brânzeturi precum mozzarella, gouda și brânză cottage. Alimentele fermentate, cum ar fi: untul, kefirul conțin, de asemenea, probiotice.

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema

Susține-i sistemul imunitar cu Aptamil Junior

Aptamil Junior conține complexul unic Pronutra și susține dezvoltarea imunității copilului tău, pentru ca aceasta să-l protejeze atunci când el are nevoie.