Back Alimentația în alăptare

Alimentația în alăptare – întrebări și răspunsuri

Ce este recomandat să mănânci când alăptezi? Ce alimente sunt contraindicate? Ai nevoie de suplimente de vitamine și minerale? Alimentația în alăptare este unul dintre subiectele care produce anxietate în rândul mamelor începătoare. Iată ce răspund specialiștii la cel mai frecvent întâlnite întrebări despre alimentația în alăptare.

Alimentația în alăptare: trebuie să mănânc mai mult?

Nu neapărat mai mult, dar mai hrănitor. Necesarul caloric al fiecărei mame depinde însă de mai mulți factori, printre care greutatea și înălțimea ei, rata metabolică, nivelul de activitate, nivelul de stres sau gradul de oboseală, dacă alăptează un copil sau mai mulți (gemeni, tripleți etc.). Ca medie, însă, se consideră că mamele care alăptează au nevoie de aproximativ 500 de calorii în plus, provenind din alimente sănătoase.

Alimentația în alăptare: ce mănânc eu îi poate face rău bebelușului?


Tot ce mănânci și bei tu trece în laptele matern, dar studiile arată că procentul bebelușilor care au reacții alergice sau de intoleranță la ceva din laptele matern este puțin mai mare de 1%. Consumul de alcool în perioada în care alăptezi se asociază cu scăderea lactației, un flux mai scăzut de ejecție a laptelui și influențează negativ tiparele de somn ale copilului, precum și creșterea și dezvoltarea creierului.
Gianina Romanescu

Gianina Romanescu

Educator Perinatal SAMAS


Laptele de vacă, soia, ouăle, mâncărurile picante sau cruciferele (conopida, varza, broccoli) sunt des incriminate de mame ca producând reacții la bebeluș. Dar agitația și plânsul bebelușului nu sunt neapărat indiciile unei reacții la alimentația ta. Vorbește cu medicul dacă observi că cel mic prezintă iritații pe piele, are urme de sânge în scaun sau are scaune diareice. Dacă în familie există un istoric de alergii, te-ar putea ajuta să ții un jurnal alimentar și să observi eventuale reacții la bebeluș.

Alimentația în alăptare: trebuie să iau vitamine și minerale?

Medicul ți-ar putea recomanda un supliment de vitamina D. În mod obișnuit, se înregistrează un deficit de vitamina D în rândul populației de toate vârstele, iar mamele care alăptează sunt supuse unui risc suplimentar de carență de vitamina D. Calciul este și el extrem de important pentru mama care alăptează, întrucât corpul împrumută din rezervele mamei pentru a acoperi necesarul de calciu pentru bebeluș încă din perioada sarcinii. 1000-1500 de mg de calciu zilnic trebuie acoperite din alimentația ta sau prin administrarea de suplimente, dacă medicul tău consideră necesar acest lucru.

Alimente interzise în alăptare: ce să evit?

Cofeina (nu doar din cafea și ceaiuri, dar și din ciocolată, băuturi sau batoane energizante) este de evitat. Dacă nu te poți abține, poți bea o cană de cafea pe zi, dar cu 2-3 ore înainte de următoarea masă a bebelușului.

Alcoolul este și el de evitat când alăptezi. Nivelul de alcool este cel mai ridicat în laptele matern la 30-60 de minute după ce l-ai consumat, iar alcoolul poate fi detectat în laptele matern 2-3 ore după ce ai băut un pahar de băutură cu conținut redus de alcool.

Peștele, un aliment altfel sănătos, trebuie consumat cu precauție când alăptezi, din cauza riscului de contaminare cu mercur. Evită rechinul, peștele spadă, macroul și tonul. Sardinele și păstrăvul sunt mai indicate.

Alimentația în alăptare – pot să țin regim?

Alăptarea este o perioadă în care corpul tău are nevoie de energie pentru a putea susține producția de lapte. Și în plus, este o perioadă solicitantă, în special când îți hrănești bebelușul la cerere, inclusiv noaptea. O cură de slăbire nu este cea mai indicată în acest moment, iar dieta în alăptare trebuie stabilită astfel încât să-ți asigure toți nutrienții necesari. Nu te îngrijora dacă ai rămas cu ceva kilograme în plus după naștere – le vei da destul de repede alăptând exclusiv, oricum.

Ai grijă ce suplimente iei, unele sunt prea concentrate, altele produc detoxifieri. Citește cu atenție eticheta, cere sfatul unui nutriționist și nu te lăsa cucerită de detox pentru că organismul are nevoie de odihnă, iar în momentul unei detoxifieri se elimină toxinele inclusiv prin lapte.

Alimentația în alăptare – sunt vegană: afectează asta laptele matern?

Laptele matern are minunata proprietate de a se adapta nevoilor bebelușului tău, împrumutând din rezervele organismului tău. Atât timp cât îți asiguri necesarul de carbohidrați, proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale din alimentația vegană, nu ar trebui să ai probleme. Medicul ți-ar putea recomanda un supliment de Vitamina B-12 (care se găsește în produse de origine animală), plus vitamina D, calciu și acizi grași esențiali Omega-3.


Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților