Cat Mananca un Bebelus in Primele Luni de Viata | AptaNutricia
Back Alimentația bebelușului

Cât mănâncă un bebeluș în primele luni de viață

Stai liniștită, dragă mamă: copilul tău nu se va supraalimenta și nici nu se va înfometa! Cât mănâncă un bebeluș în primele luni de viață depinde de mai mulți factori, printre care numărul de săptămâni de gestație, greutatea de la naștere și starea lui de sănătate, dar și temperament. Nu în ultimul rând, cât mănâncă un bebeluș depinde și de comportamentul mamei și de atmosfera casei în care este crescut. Să detaliem!

Îngrijorarea mamelor, că bebelușul lor nu se hrănește suficient, este de înțeles. Atunci când alăptează exclusiv, nu pot estima cantitatea de lapte pe care o consumă bebelușul și nici dacă aceasta îi acoperă nevoile de creștere. Ce nu știu însă, multe dintre mame, este că laptele matern, alimentul cel mai potrivit pentru bebeluș, este produs de corpul lor în funcție de cererea sugarului și de necesitățile lui. Tocmai de aceea, alăptarea la cerere este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, neonatologi și pediatri.

Starea emoțională a mamei este și ea foarte importantă!


O mamă anxioasă, obosită, chinuită de îndoiala că nu este un părinte bun va transmite la propriu această stare bebelușului ei. Când ea este stresată, corpul ei secretă adrenalină și cortizol care se descarcă în laptele matern, producând astfel o stare de agitație nou-născutulu
Gianina Romanescu

Gianina Romanescu

Educator Perinatal SAMAS


Alăptarea la cerere: cât și când mănâncă bebelușul

Practic, când dorește el. Pentru că fiecare bebeluș este diferit. Și are nevoi aparte. În primele 2 săptămâni, unii dau semnale că vor să fie puși la sân la fiecare 90 de minute, alții au răbdare 2-3 ore până la următoarea masă. Ține cont de faptul că intervalul dintre mese se ia în considerare din momentul în care cel mic a început să sugă, nu din momentul în care s-a terminat masa și că un nou-născut nu ar trebui să stea nemâncat mai mult de 4 ore. El trebuie să se hrănească inclusiv pe durata nopții, pentru că la început stomacul lui este foarte mic, iar lapte matern este extrem de ușor digerabil.

Practica arată că intervalul dintre mese este aproximativ egal de-a lungul unei zile și că este în legătură cu greutatea și vârsta copilului. Mai concret, dacă un bebeluș are 1 lună, el este hrănit la aproximativ 2 ore și jumătate, iar dacă are 4 luni, la aproximativ 4 ore.

Cât mănâncă un bebeluș într-o zi?

La început, vei alăpta de 8-12 ori pe zi, inclusiv noaptea, când nivelul de prolactină, hormonul principal implicat în producția de lapte, este la cote maxime, pentru a preveni deshidratarea și hipoglicemia. Nu te speria dacă în primele zile, bebelușul nu mănâncă mai mult de 30-60 ml de lapte la o masă, vei observa cu bucurie (dacă te-ai mulge și nu l-ai pune direct la sân) că la sfârșitul primei luni de viață va bea aproximativ 750 de ml de lapte pe zi. Cantitatea nu este atât de importantă, însă.

Atât timp cât cel mic ia în greutate, e fericit după masă și udă 6-8 scutece pe zi, cu urină deschisă la culoare și nemirositoare se hrănește suficient.

În preajma vârstei de 6 luni, bebelușul tău va fi pregătit pentru primele alimente solide. În pregătirea diversificării propriu-zise, uneori este bine să existe o perioadă de tranziție, în care să administrezi bebelușului alimente sub formă de piure moale, mai lichid (sau supă de legume strecurată) pentru a-l obișnui cu alte gusturi și pentru a verifica toleranța digestivă.

Chiar și când se pregătește de întâlnirea cu noi alimente, bebelușul tău nu va renunța la lapte: acesta îi acoperă încă o mare parte din necesarul nutrițional și cel mic va suge cu multă poftă aproximativ 230 de ml de lapte la o masă.

În primele zile în care introduci alimentele solide poate nu vei depăși cantitatea de 1-2 lingurițe pe zi, porția de solide crescând treptat.

La 6-7 luni, un bebeluș ar putea avea în meniu:

· 4-6 mese de lapte pe zi (în total aproximativ 800 ml)

· 3-5 lingurițe de cereale preparate cu lapte matern sau formulă (dacă este cazul)

· 1-2 lingurițe de piure de fructe

· 1-2 lingurițe de piure de legume

· 1-2 lingurițe de cărniță pasată (de obicei, la masa cu legume)

Acestea sunt, însă, repere orientative. Ferește-te să cazi în capcana comparației bebelușului tău cu alți copii de vârsta lui. Așa cum știi deja, bebelușul tău are propriile nevoi, inclusiv alimentare, de când s-a născut. Iar rolul tău, ca părinte, este să înveți să le cunoști. Și să faci din fiecare oră de masă un moment de bucurie și un prilej de conectare și de cunoaștere pentru bebelușul tău. Oferă-i alimente noi, lasă-l să descopere gusturi inedite, să se joace cu mâncarea, chiar dacă pereții tăi vor arăta în perioada când începeți diversificarea alimentației ca o pictură de Jackson Pollock.


Superioritatea Aptamil
ProNutra 1+

Aptamil
Rezervele de cafea se  pot epuiza, însă nu și  cele de Aptamil!

Rezervele de cafea se pot epuiza, însă nu și cele de Aptamil!

Noi te susținem cu super oferte, accesibile online, oricând ai nevoie!

Profită acum
2 cănițe de Aptamil  Junior/zi pentru o  dietă echilibrată

2 cănițe de Aptamil Junior/zi pentru o dietă echilibrată

Oferă-i o căniță dimineața și una seara, înainte de culcare!

Află mai multe!
Continuă să îi oferi  Aptamil Junior până  la vârsta de 3 ani!

Continuă să îi oferi Aptamil Junior până la vârsta de 3 ani!

Laptele lui trebuie să fie îmbogățit cu vitamine și minerale, diferit de cel pe care îl consumă restul familiei.

Află de ce!

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților