Mirela este consultant certificat SAMAS, participând constant la cursuri de perfecționare, atât ca educator perinatal, cât și ca formator în cadrul asociației. Urmându-și vocația, ajută mamele să inițieze alăptarea și să depășească problemele apărute în timpul alăptării prin transfer de cunoștințe și abilități care le cresc încrederea, stima de sine și autonomia.
Urmându-și vocația, ajută mamele să inițieze alăptarea și să depășească problemele apărute în timpul alăptării prin transfer de cunoștințe și abilități care le cresc încrederea, stima de sine și autonomia.
Mirela este consultant certificat SAMAS, participând constant la cursuri de perfecționare, atât ca educator perinatal, cât și ca formator în cadrul asociației. Urmându-și vocația, ajută mamele să inițieze alăptarea și să depășească problemele apărute în timpul alăptării prin transfer de cunoștințe și abilități care le cresc încrederea, stima de sine și autonomia.
Urmându-și vocația, ajută mamele să inițieze alăptarea și să depășească problemele apărute în timpul alăptării prin transfer de cunoștințe și abilități care le cresc încrederea, stima de sine și autonomia.
Laptele matern este deosebit de complex. Compoziția laptelui matern este unică, dată de numeroși nutrienți și componente bioactive care fac din el cea mai bună hrană pentru copilul tău în primele 6 luni, contribuind la dezvoltarea lui armonioasă, dar și la construirea și creșterea imunității.
Unul dintre ingredientele esențiale ale laptelui matern sunt oligozaharidele din laptele matern, pe cât de necunoscute, pe atât de importante. Să înțelegem împreună ce sunt oligozaharidele din laptele matern:
Oligozaharidele din laptele matern sunt carbohidrați care apar în mod natural în laptele matern. Cantitativ, oligozaharidele sunt al treilea cel mai abundent ingredient din compoziția laptelui matern, după lactoză și lipide. Într-un litru de lapte matern se află între 5-15g de oligozaharide.
Cercetarea oligozaharidelor din laptele matern a început încă din anii ’30, dar varietatea și unicitatea laptelui matern fac din oligozaharide un subiect de continuă preocupare pentru oamenii de știintă. Se știe despre oligozaharidele din laptele matern că fiecare dintre ele îndeplinește un rol specific.
„Aproximativ 200 de structuri cunoscute de oligozaharide din laptele matern contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușului prin intermediul florei intestinale”
Primii ani de viață sunt cei mai importanți pentru dezvoltarea sistemului imunitar,
dar cum contribuie oligozaharidele din lapte matern la acest proces?
Oligozaharidele din laptele matern stimulează creșterea și activitatea bacteriilor bune din burtică. O floră intestinală echilibrată ajută la dezvoltarea unei imunități puternice.
Oligozaharidele din laptele matern au impact direct asupra sistemului imunitar, deoarece stimulează celulele imunitare să reacționeze la potențialele amenințări.
Oligozaharidele din laptele matern împiedică dezvoltarea infecțiilor prin blocarea agenților patogeni la care este expus copilul tău.
Olivia Forgiarini
Expert AptaNutricia și educator perinatal certificat
SAMAS răspunde celor mai frecvente întrebări despre laptele matern.
Olivia Forgiarini
Expert AptaNutricia și educator perinatal certificat
Olivia răspunde celor mai frecvente întrebări despre laptele matern.
Copilul meu refuză laptele de la sân, oare am mâncat ceva ce nu îi place?
În perioada alăptării poți mânca orice, fără excese și din toate grupele alimentare. Totuși, evită alimentele foarte condimentate și nu mânca excesiv ceva anume. Dacă respecți o dietă echilibrată, gustul laptelui matern nu se modifică.
Am un bebe cu vârsta mai mare de 1 an, iar în grupurile de mămici se vorbește că ar trebui să îl înțarc, pentru că laptele nu mai este consistent. Ce să fac?
Alăptarea se poate face atât timp cât îți dorești și cât vă face plăcere, ție și lui bebe. La această vârstă alimentația lui bebe este formată din mai multe mese solide decât numărul de mese de lapte. Consistența laptelui matern se modifică în permanență pe durata alăptării. Așadar, cât timp laptele matern nu reprezintă hrana preponderentă și copilul mănâncă echilibrat și diversificat, nu este niciun fel de problemă că primește sân în continuare. Totuși, dacă alăptarea nu mai este posibilă, există varianta substituirii cu formulă de lapte. Discută cu medicul tău care sunt cele mai bune opțiuni pentru tine și copilul tău.
Bebe are 2 luni si după ce termină de supt plânge și îi este iar foame. Oare laptele meu este neconsistent?
Laptele tău este foarte bun! Poate fi vorba doar despre un puseu de creștere. Puseele de creștere apar în jurul vârstei de 3 sau 6 săptămâni și 3 sau 6 luni. Puseele de creștere sunt perioade când bebelușii au nevoie de ceva mai mult lapte, astfel că solicită atenția mamei pentru a suge mai des, pare că nu se satură. Consistența laptelui matern diferă în funcție de etapa suptului. Primul val ține de sete, iar valurile ulterioare conțin grăsimea necesară pentru hrănirea copilului. De aceea este important ca bebe să sugă eficient și suficient.
Am observat că laptele meu este de culoare albăstrui, de ce?
Culoarea laptelui matern diferă în funcție de etapa suptului. La început, colostrul este gălbui, la fel poate fi și laptele. De asemenea, laptele matern poate fi de culoare alb/albăstrui la începutul suptului (în primele 5 minute de muls), abia după 15 minute de muls acesta poate deveni gălbui.
Cum îmi dau seama că am suficient lapte pentru ca bebe să crească bine?
Cantitatea de lapte matern produsă de sâni poate să difere în perioada alăptării, în funcție de diverși factori. Dacă bebe are minim 6 urinări în 24 de ore, iar scaunele sunt normale, nu ai motive de îngrijorare. Bebe suge cantitatea necesară de lapte pentru etapa de vârstă în care se află.
Ce lapte ar trebui să consume copilul meu după ce am încheiat alăptarea?
Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău. Totuși, dacă ai încheiat alăptarea, trebuie să știi că o bună opțiune este formula de lapte și nu laptele de vacă. Progresul științei în cercetarea laptelui matern este fantastic în ultimii ani. NUTRICIA este singura companie care deține un centru de cercetare dedicat laptelui matern. De peste 40 de ani, la NUTRICIA cercetăm laptele matern împreună cu echipa noastră pasionată de peste 500 de oameni de știință și experți pentru a crea formule de lapte inspirate de laptele matern.
FOARTE IMPORTANT
Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău, astfel că alăptarea trebuie să dureze o perioadă cât mai îndelungată. Se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern pentru sugarii cu vârsta de până la 6 luni. Formulele de lapte praf Aptamil® NUTRI-BIOTIK™ se folosesc numai la indicația și sub îndrumarea medicului sau asistentului medical și numai după instruirea mamei privind utilizarea acestora.
Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.
NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.