Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Rolul hormonilor în sarcină

Rolul hormonilor în sarcină

Prima sarcină din viaţa unei femei reprezintă unul dintre cele mai minunate şi, în acelaşi timp, dramatice momente prin care trece viitoarea mamă. Pe măsură ce embrionul creşte, apar numeroase schimbări în corpul şi în mintea gravidei.

În timp ce unele modificări fizice sunt din ce în ce mai evidente odată cu înaintarea în vârstă a sarcinii, altele sunt destul de subtile, dar uşor sesizabile de cei apropiaţi viitoarei mame. Marea majoritate a acestor modificări psihice, sunt puse pe seama hormonilor care apar în timpul gravidităţii.

Estrogen, progesteron, HGC, cine e de vină? 

Primul trimestru de sarcină, începe odată cu concepţia. În momentul în care ovulul este fecundat de spermatozoid, iar zigotul se implantează în cavitatea uterină, corpul secretă hormonul HGC (gonadotropină corionică umană).

Acest hormon este produs în primele săptămâni de sarcină şi, se crede despre el că atinge punctul cel mai înalt după 70 de zile de la concepere. HGC susţine sarcina până la formarea definitivă a placentei şi este mai mereu asociat cu simptome de genul greaţă, vărsături şi, uneori oboseala copleşitoare pe care o încearcă multe femei în primele săptămâni de sarcină.

Progesteronul, este unul dintre cei mai puternici hormoni ai sarcinii, produs în mare parte de placentă. Nivelul progesteronului din organism creşte proporţional cu vârsta sarcinii. Progesteronul ajută la relaxarea muşchilor uterini şi, în acelaşi timp, poate fi vinovat de apariţia durerilor de coapse sau durerilor din zona osului pubian. Acest hormon poate cauza întărirea sânilor şi senzaţia de balonare pe care multe femei o trăiesc pe parcursul sarcinii.

Estrogenul 

Înregistrează-te ca membru că să citești tot articolul sau intră în cont.

Relaxează-te și bucură-te de aceasta etapă frumoasă!

Află mai multe

Citeşte şi alte articole pe aceeaşi tema